"pillantása szememben lakik"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Bánni a szavak erejével
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
J U N K I E N T E R Y O U – Beszélgetés Kubiszyn Viktor íróval
Egyed Emese
Orfeusz iskolája
HERTA MÜLLER
Nyelvek között
Szakács István Péter
A világ varázslatos valósága – Hommage à Gabriel García Márquez
Balázs Imre József
Álomablakok
Vári Fábián László
Vásártér
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
Versei
FAZAKAS GÉZA
Versei
Borcsa Imola
Pillanatképfüzér
ILYÉS ZSOLT
Versei
Horváth Előd Benjámin
Magnéziumégés – interjú Varga László Edgárral
Széteséstől önreflexióig
Szőcs István
Reménytelen jegyzet – Mi okon Napoka?
ANDORKÓ JÚLIA
Azok a hatvanas évek az Utunkban
Miklós Ágnes Kata
„Norvégia egy kis Tündérország”
FERENCZI SZILÁRD
Utánuk az özönvíz
Péter Beáta
Nehéz találkozás
Pap Ágnes
A szerelem Lángja
Papp Attila Zsolt
Királyi válogatás
Demeter Zsuzsa
Az erdélyi irodalom első krónikása
Túros Eszter
Paralell stories
Jakabffy Tamás
Szentcímkés beletévesztések
Hírek
 
Hírek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 10.

A Literárium-sorozat keretében Szilá-gyi Istvánnal találkozhattak az olvasók április 14-én, a budapesti Művészetek Palotájában. A Kossuth-díjas íróval, a Helikon alapító főszerkesztőjével Veiszer Alinda beszélgetett. Közreműködött a Juhász Márton Trió. A Literárium-estek sorozatszerkesztője Keresztury Tibor, rendezője Harsányi Sulyom László.

A Szépirodalmi Figyelő Kolozsvár-számát mutatták be a kincses városban, az Erdélyi Múzeum-Egyesület előadótermében, április 15-én. A folyóirat szerkesztőivel (Pápay György, Vass Norbert, Vincze Ferenc) Biró Annamária beszélgetett. Az est keretében átadták a Szépirodalmi Figyelő-díjakat László Noéminek és Király Lászlónak. A lapszámot április 16-án Nagyváradon is bemutatták.

Szántai János A Jó, a Rossz, a Csúnya és egyéb mesebeli párbajok című könyvét mutatták be április 23-án, a kolozsvári Minerva Egyesület Pincegalériájában. A kötetet méltatta Papp Attila Zsolt, felolvasott Szántai János és Szántai Kristóf. Közreműködött Jánosi Andrea, a kiadvány illusztrátora, a házigazda szerepét H. Szabó Gyula töltötte be.

A Látó szépirodalmi folyóirat Shakespeare-számát mutatták be április 23-án a marosvásárhelyi G. Caféban. A születésnapi lapszámbemutatón elhangzottak Shakespeare-sorra írt szonettek kortárs költők tollaiból, a Tompa Miklós Társulat színészeinek tolmácsolásában, a jelenlévők ízelítőt kaphattak a Shakespeare-borászat legjobb boraiból, valamint egykori Shakespeare-előadásokba pillanthattak bele, plakát- és fotókiállítást nézhettek meg. Közreműködtek: Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, valamint Bartha László Zsolt, Berekméri Katus, Meszesi Oszkár és Tompa Klára.

A Kolozsvári Televízió Erdélyi Figyelő című műsora idén is megrendezte a Versverseny díjátadó ünnepségét, ápri-lis 25-én, a Györkös Mányi Albert Em-lékházban. Az internetes szavazáson idén Markó Béla Csatolmány című verse (előadja Laczkó Vass Róbert és Szép András) kapta a legtöbb voksot, ezt követi Visky Zsolt A halálos vers című költeménye (Farkas Loránd előadásában), a harmadik László Noémi Édes-keserű dala lett (elmondja Kántor Melinda).

Farkas Wellmann Éva költői estjére került sor április 25-én a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. A szerzővel Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója beszélgetett. Az esten bemutatták a szerző legutóbbi, Az itt az ottal című verskötetét.

A Helikon-estek sorozat keretében április 30-án Magánmitológiák címmel Egyed Emese költői estjét rendezték meg a kolozsvári Bulgakov kávézóban. A költővel László Noémi beszélgetett. Az est házigazdája Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője volt.

A Communitas Alapítvány ösztöndíjbizottsága közzétette az idei alkotói ösztöndíjasok névsorát. Irodalom kategóriában a következő fiatal szerzők részesültek támogatásban: André Ferenc, Borbély András, Dimény Lóránt, Győrfi Kata, Márton Evelin, Láng Orsolya, Váradi Nagy Pál, Potozky László és Szabó Róbert Csaba. 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében