"emlék viháncol szabadon, koronátlan"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Lapok, folyók
Benkő Levente
"...itt maradok, nem kell innen elmennem!" - Beszélgetés Gaal György irodalom- és művelődéstörténésszel
Knut Hamsun
Éhség
Bogdán László
A nyughatatlan költő - Lászlóffy Csaba hódolatteljes köszöntése
Lászlóffy Csaba
Jelenések – John Donne
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
Versei
Roboz Gábor
Ezt ne lássa más
Horváth Előd Benjámin
Versei
Szakács István Péter
Rövidprózái
Jánk Károly
Versei
Balázs Tibor
Fókácskával Tusnádon
Szőcs István
Újrahasznosító jegyzetek
ANDORKÓ JÚLIA
Azok a hatvanas évek az Utunkban
Bakk Ágnes
Marcipánba kevert illúzió
KAÁLI NAGY BOTOND
Fehér nevetés
Xantus Boróka
Az írás terápiája
MOLNÁR ZSÓFIA
Kellemes könnyű tudomány
Lelkünk aknaszilánkjai
Szekernyés János
Természetelvű élménypiktúra
Lászlóffy Zsolt
Erdély harangoz - a mélyben
Júniusi évfordulók
 
Karácsonyi Zsolt
Lapok, folyók
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 9. (647.) SZÁM — MÁJUS 25.

Az Utunk egykori szerkesztőségének egyik sarkában Bodor Ádám ül, a másikban Király László, és néha átpillantanak egymásra, miközben a számukra a laptestben fenntartott helyet kitöltő éppen aktuális penzumot írják, mert a folyóiratnak meg kell jelenni és szorít a határidő. Ez a nem is oly régen hallott történet az, ami eszembe jut, ha az erdélyi folyóiratok történetéről kell szólni. Feldereng, hogy voltak olyan szerkesztők, akik hátizsákban cipelték az olvasóknak a lapot, sőt, a kilencvenes évek elején jómagam is jártam hasonló cipőben, amikor szerzőként úgy tettem szert honoráriumra, hogy eladtam néhány példányt az azóta megszűnt Előretolt Helyőrségből Nagyváradon. Történt mindez megegyezés szerint, és az akkori idők furcsaságai közepette, teljesen természetesen, magától értetődően. Épp akkortájt szűnt meg a Kelet-Nyugat, amelyből Egyed Emese olvasta fel egy versét ez év tavaszán...
A folyóiratoknak tehát vannak olyan pillanataik, amelyek beégnek emlékezetünkbe, sorsuk, hogy akár ki is apadhatnak, vagy új irányt véve haladnak tovább. Számos ilyen pillanat akad az erdélyi folyóirat-irodalomban, pillanatok, amelyekre szerkesztők, olvasók, egyaránt emlékezhetnek, és ezek elmondanak valamit a korról, amelyben e különös, az örökkel is játszó, ám a napi jelenségekkel is vígan vagy éppen komoran szembenéző szerzők, szerkesztők, irodalmi műhelyek munkálkodtak.
Van mit felidézni, például az Igaz Szó egyik lapszámát, amelyben az akkor éppen huszonötödik évfolyamához elért Utunkot köszöntötték a kollégák. Jómagam is, ha szűkebb keretek között, ám mégis ünneplés okán láttam neki jelen írásnak, hiszen május havában jelent meg a Székelyföld kulturális folyóirat 200. lapszáma, egy olyan folyóiraté, amely bebizonyította, hogy hagyományt nem csak őrizni, de teremteni is lehet. Elképzeltem, milyen szép is az, hogy a Helikon szerekesztőségének ablakából átintegetek Székelyföld, Csíkszereda irányába, és ebben a gesztusban nem lesz más, csak derű és baráti vigasság, hogy lám, mily szépen teszik, amit kell, a hölgyek és urak, még össze is kacsintunk, mint ahogyan egykor Bodor Ádám és Király László tehette.
A hétköznapok, az irodalmi folyóiratok történetének hétköznapjai azonban némiképp beleszóltak ezen írásba, mert úgy látszik, nehéz megszabadulni a kerékkötés tájainkon ugyancsak régi hagyományától. Ha ünnepi hangulatokba merülve egy-egy folyóirat szerkesztői szinte már el is felednék a gazdasági és egyéb „apró-cseprő” ügyeket – jönnek az irodalmon kívüli erők, hogy lendületeket, lelkesültségeket akasszanak meg, mint tették nem is olyan régen a Látó kapcsán, vagy most, amikor a Székelyföld vált támadások célpontjává, mert csak magyarul jelenik meg.
Mi mást is kívánhatnék ilyen felhős napok után a Székelyföldnek, és az Erdélyben megjelenő folyóiratoknak: felejtsük el mihamarabb a vádiratokat, és örvendjünk, hogy minden viharok ellenére az irodalom, a magyar irodalom továbbra is ott hullámzik régi-új medrében tájainkon, derűs lendülettel, mint a májusi folyók.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében