"Szél ritmusára omlik a látszat"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 11. (649.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A művészet örökös korszerűtlensége
Vallasek Júlia
Angolkeringő 10. A kellemetlen tanú
Leena Krohn
Szavak képmása
Benő Attila
Versei
Boda Edit
Versei
Simonfy József
Versei
Lászlóffy Csaba
Jelenések – John Donne
Cseke Róbert
Versei
BENE ZOLTÁN
Áram
Pethő Lorand
Versei
Horváth Előd Benjámin
Természetes mítoszok - Interjú Papp Zakor Ilkával
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
A résekkel való bánásmód. Véres villámkritika
Codău Annamária
A reneszánsz ember szakmája
Tóth Mária
A francia csipke
Szőcs István
„Az út előre csak visszafelé vezet” - Kátay Mihály: Etruszk sugallatok I.
Gyenge Zsolt
Rivaldafény a színfalak mögött - Beszámoló a 67. Cannes-i Filmfesztiválról
LOVASSY CSEH TAMÁS
Vérvalóság
Benke András
„Mondhatna jövendőt, ha volna…”
Borsos J. Gyöngyi
„utadra virágot adok/, s e virág néked lángot ád”
Az emlékezet pártján
MÁRTON EVELIN
Titkok a hátsó udvarból
Jakabffy Tamás
Az utolsó tánc
Hírek
 
Borsos J. Gyöngyi
Az emlékezet pártján
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 11. (649.) SZÁM — JÚNIUS 10.

Várady Tibor: Zoknik a csilláron, életek hajszálon. Történetek az irattárból. Forum Könyvkiadó, Újvidék - Magvető Kiadó, Budapest, 2013.
 
„Egy-egy közösség számára izgalmas történetek helyszínén néha elfogynak az emlékezet hordozói. Ilyenkor tudjuk még, hogy ki nyerte a világháborút, de azt már nem, hogy tulajdonképpen mi is történt. Csak diadalívek maradnak. (…) Én magam az emlékezet oldalán vagyok, és ez egy emlékezetpárti könyv” – írja bevezetőjében a szerző, aki leginkább jogászként ismert, de jelentős irodalmi tevékenységet is folytat. Mostani kötetének már alcíme is sejteni engedi, hogy kettős meghatározottságából fakad. 
1893-ban a nagyapa, Várady Imre ügyvédi irodát nyitott Nagybecskereken, melyet később fia és unokája vitt tovább. Háborúk vonultak el az iroda fölött, rezsimek és nyelvek váltakoztak, irattárában mégis szinte csodával határos módon megmaradt minden iratcsomó. Ez a gazdag családi irattár szolgáltatta a kötet anyagát, a beadványokból, levelezésekből kikerekedő, irodalmiasított ügyeket – maga Várady jogászprózának nevezi az írásokat. Ezekről az ügyekről mára már lehámlott a jogi aspektus, az eredeti neveknek is fikciós jellege van, ezért a szerző csak egy-két indokolt esetben folyamodott az eredeti szereplők nevének megváltoztatásához. Az akták új rendeltetést kaptak: már nem a perek kimenetele lett fontos, hanem az a világ, viszonyaival, hangulataival, amelyben a perek folytak, háborúk előtt/alatt/után. Erős kontúrokkal rajzolódnak ki az egyes korszakok főbb vonulatai – de alapvetően nem a nagy horderejű eseményekre, hanem a mikrotörténésekre közelít. A történelem ismeretlen hétköznapjai bomlanak ki, tragikumaikkal vagy abszurditásaikkal. Megmutatkozik egyrészről az egyéni sorsok történelembe ágyazottsága, másrészről az is kiderül, hogy a mindennapi valóság szintjén néha harcok és rettegés közepette is nagyobb relevanciával bír egy apró magánéleti bosszúság, mint a közvetlen háborús kontextus. A diadalívek alatt az élet folytonosan hömpölyög, az emberek egszisztenciális-morális-identitásbeli fenyegetettségben is szeretnek, válnak, zaklatják albérlőiket, vagy egy-egy éjszakai kimaradás erejéig „kilopakodnak a történelemből”. Mindezek olyan aspektusai a terhelt időknek, melyekre emlékezni érdemes, rendszerek és egyéb tényezők generálta emlékezetsorvadás ellenében is. Az emlékezéshez hasonlóan, a feledés sem kikezdhetetlen. Példa rá ez a könyv. 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében