"Szél ritmusára omlik a látszat"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 11. (649.) SZÁM — JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A művészet örökös korszerűtlensége
Vallasek Júlia
Angolkeringő 10. A kellemetlen tanú
Leena Krohn
Szavak képmása
Benő Attila
Versei
Boda Edit
Versei
Simonfy József
Versei
Lászlóffy Csaba
Jelenések – John Donne
Cseke Róbert
Versei
BENE ZOLTÁN
Áram
Pethő Lorand
Versei
Horváth Előd Benjámin
Természetes mítoszok - Interjú Papp Zakor Ilkával
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
A résekkel való bánásmód. Véres villámkritika
Codău Annamária
A reneszánsz ember szakmája
Tóth Mária
A francia csipke
Szőcs István
„Az út előre csak visszafelé vezet” - Kátay Mihály: Etruszk sugallatok I.
Gyenge Zsolt
Rivaldafény a színfalak mögött - Beszámoló a 67. Cannes-i Filmfesztiválról
LOVASSY CSEH TAMÁS
Vérvalóság
Benke András
„Mondhatna jövendőt, ha volna…”
Borsos J. Gyöngyi
„utadra virágot adok/, s e virág néked lángot ád”
Az emlékezet pártján
MÁRTON EVELIN
Titkok a hátsó udvarból
Jakabffy Tamás
Az utolsó tánc
Hírek
 
Hírek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 11. (649.) SZÁM — JÚNIUS 10.

Két újabb Helikon-esten vehettek részt az érdeklődők májusban. Visszidensek címmel Ferdinandy Györgyöt és Csender Leventét látta vendégül Karácsonyi Zsolt május 7-én, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. Május 17-én pedig Nagy Koppány Zsolt volt a Helikon vendége, akivel új regénye, a Nem kell vala megvénülnöd 2.0 kapcsán Papp Attila Zsolt beszélgetett.
 
Az erdélyi irodalom az elszakítottság idején és ma címmel rendezett konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Írószövetség a pesti Vigadóban, május 21-én.  A tanácskozást Fekete György, az MMA elnöke nyitotta meg. Ács Margit felvezetője után Demeter Zsuzsa tartott előadást Sigmond Istvánról, Andorkó Júlia az Utunk 60-as éveiről, Elek Tibor a határon túli irodalom rendszerváltozás előtti és utáni állapotáról beszélt. A Szentmártoni János elnöklésével tartott második körben Borcsa János a haza és magyarság kérdését elemezte erdélyi magyar írók műveiben, Karácsonyi Zsolt az erdélyi líra idegenségélményéről, Lakatos Mihály az Előretolt Helyőrségről, Gondos Mária Magdolna pedig a legfiatalabb írógenerációról értekezett. Ugyanaznap délután Találkozzunk a Vigadóban címmel került sor a Helikon és a Székelyföld szerkesztőségének „csúcstalálkozójára”: Fekete Vince, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos, Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt válaszolt Elek Tibor kérdéseire.

A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet meghívására Darvasi László író volt a május 28–június 1. között megrendezett bukaresti Könyvfesztivál vendége. Az évről évre megrendezésre kerülő Donau Lounge program keretében többek között kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen Darvasi László, Daniel Bănulescu és Méhes Márton vett részt, a moderátor Dan Mircea Cipariu volt. Május 30-án Darvasi Lászlóval Demeter Zsuzsa beszélgetett.

Idén először – kísérleti jelleggel – a budapesti Vörösmarty téri könyvünnepnél hamarabb rendezték meg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet. A rendezvénysorozat központja a főtéri Bánffy-palota belső tere volt, május 29. és június 1. között. A könyvhét idén is rendkívül gazdag kínálattal jelentkezett: a programban könyvbemutatók, előadások, irodalmi estek, tárlatmegnyitók, slam poetry rendezvények és koncertek is helyet kaptak.

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága, a Miskolci Egyetem, illetve a Dsida Akadémia konferenciát szervezett az Erdélyi Szépmíves Céh megalapításának 90. évfordulójára. A június 3-án megtartott rendezvényen az erdélyi előadók mellett (Dávid Gyula, Kötő József) Kecskeméti Gábor, Lakatos István, Mózes Huba, Kabán Annamária, Cs. Nagy Ibolya, Márkus Béla, Pomogáts Béla, valamint Amedeo Di Francesco értekezett a Szépmíves Céh történetéről, valamint Dsida Jenő költészetéről.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében