"mindent a vérünk halk léptei követnek"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 12. (650.) SZÁM — JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Nemzetelés
Botházi Mária
Minden úton mellé szegődtek a mesék - Beszélgetés Simon Réka Zsuzsanna meseíróval
JULES SUPERVIELLE
Versei
Cseke Péter
Kuncz Aladár udvarhelyi kézfogása - Tompa Lászlóról nyár eleji képekben
MARKÓ BÉLA
Versei
Bálint Tamás
Versei
VARUJAN VOSGANIAN
Suttogások könyve
BORCSA JÁNOS
Nyoma az elmúlt időnek
Varga Melinda
versei
Boér Tamás
Aki másnak vermet ás... Jászabó Pali esik bele
Vendégváró
LOVASSY CSEH TAMÁS
Versei
Szőcs István
„Az út előre csak visszafelé vezet” - Kátay Mihály: Etruszk sugallatok I.
MESTER GYÖRGYI
Anyaság
Czakó Gábor
Ágoston magyarul tanul
Jakab-Benke Nándor
Jenövics és a bűvös 13
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Komponált képzavarok
Xantus Boróka
Játék az üres szóval
Átjárások
Júliusi évfordulók
Szekernyés János
Egy híján húsz
Jakabffy Tamás
Bizánc
 
Xantus Boróka
Átjárások
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 12. (650.) SZÁM — JÚNIUS 25.

Jász Attila: Belső árnyék. Kortárs Kiadó, Budapest, 2013.

Képző- és filmművészeti alkotások lírában való megszólaltatására, továbbgondolására vállalkozik Jász Attila új kötete. A Belső árnyék három művész – Csontváry Kosztka Tivadar, Andrej Tarkovszkij, Kaposi Tamás – életművéből szemel­get átfogóan, miközben a munkák alakulástörténetére, életrajzi kapcsolódásaira is utal.
A Nagytemplom villanyfényben ciklussal indít a kötet, amely a korának festészeti irányzatai közé besorolhatatlan Csontváry műveit az első munkáktól (Süvöltőt leterítő ölyv. 1893, Őz. 1893) egészen a festő utolsó éveinek vázlatokban maradt alkotásáig (A magyarok bejövetele. 1914 és 1918 között) idézi meg. A versek a művész elhivatottságába, tehetségébe vetett biztos hitét: „Képeimet meg fogják ismerni / felesleges lenne szignóznom őket”, ugyanakkor a technikai megvalósítással kapcsolatos dilemmáit: „hiába elhibázott a kompozíció / a kontrasztot tartottam a legfontosabbnak” egyaránt megjelenítik. Csontváry művészete aszkétizmusa, „bolond prófétasága” felől is megvilágításra kerül.
A Behunyt szemmel  ciklus a Tarkovszkivágások alcímet viseli, amely akár az ott szereplő versek műfajmegjelölése is lehetne: a rendező Andrej Tar­kovszkij legnagyobb filmjeinek egy-egy filmkockáját, jelenetét merevíti ki úgy, hogy közben a mű egészét is szem előtt tartja.
A Szent nyírfakéreg ketchup­pal. Kaposi Tamás-apoka­lip­tika a fiatalon elhunyt grafikus munkásságát a halál perspektívájából nézve közelíti meg, de művei játékos-ironikus beállítottságát, profán és szakrális között egyensúlyozó jellegét is kiemeli. Ez a ciklus építkezik a leginkább életrajzi dokumentumokból, míg az előzőekben áthallásokat fedezhettünk fel Csontváry Önéletrajzából, vagy egy rövid idézetet Tarkovszkij naplójából, addig az utolsó rész verseinek szinte mindegyikét interjúból, levélből, feljegyzésből, valamint tanulmányból származó hosszabb-rövidebb részletek egészítik ki.
Mi a közös a három megidézett életműben? A kötet hátoldalán lévő rövid ismertetőben Jász Attila korábbi alteregója, Csendes Toll útba igazítja az olvasót: „Mi van a küzdelmen, a kudarcon, a szenvedésen túl? Van-e ennek értelme, értéke számunkra? (...) Képesek vagyunk-e átlépni a küszöböt, árnyékunkat, saját magunkat?”
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében