"mindent a vérünk halk léptei követnek"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 12. (650.) SZÁM — JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Nemzetelés
Botházi Mária
Minden úton mellé szegődtek a mesék - Beszélgetés Simon Réka Zsuzsanna meseíróval
JULES SUPERVIELLE
Versei
Cseke Péter
Kuncz Aladár udvarhelyi kézfogása - Tompa Lászlóról nyár eleji képekben
MARKÓ BÉLA
Versei
Bálint Tamás
Versei
VARUJAN VOSGANIAN
Suttogások könyve
BORCSA JÁNOS
Nyoma az elmúlt időnek
Varga Melinda
versei
Boér Tamás
Aki másnak vermet ás... Jászabó Pali esik bele
Vendégváró
LOVASSY CSEH TAMÁS
Versei
Szőcs István
„Az út előre csak visszafelé vezet” - Kátay Mihály: Etruszk sugallatok I.
MESTER GYÖRGYI
Anyaság
Czakó Gábor
Ágoston magyarul tanul
Jakab-Benke Nándor
Jenövics és a bűvös 13
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Komponált képzavarok
Xantus Boróka
Játék az üres szóval
Átjárások
Júliusi évfordulók
Szekernyés János
Egy híján húsz
Jakabffy Tamás
Bizánc
 
Szekernyés János
Egy híján húsz
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 12. (650.) SZÁM — JÚNIUS 25.

A Temesvári Magyar Nőszövetség szervezésében 19-ik alkalommal került sor a Bánsági Magyar Napokra, a műsorban már hagyományszerűen a Temesvárott élő és alkotó magyar nemzetiségű képző- és iparművészek csoportos tárlatának megnyitása is szerepelt. A Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári szervezetének Helios Galériája nyújtott otthont két héten át a 26 festő, grafikus, szobrász, textilművész, fotográfus és tárgyalkotó munkáit egyesítő közös kiállításnak, amelynek fő témája, rendezőelve és összefoglaló címe a Tánc volt. Alapvetően a mozgás- és ábrázolóművészet szimbiózisának, megtermékenyítő kölcsönhatásának sok évszázados tradícióját folytatták, gazdagították friss, eredeti értékekkel.
A tánc grafikai, festészeti és plasztikai leképezése, megjelenítése sok évszázados hagyományra építhet. A „közelmúltból” hivatkozhatunk az impresszionizmus klasszikusainak – Matisse, Degas, Toulouse-Lautrec és társaik – érzékenységgel megfestett balerina- és kabarétáncosnő-sorozataira. Említhetnénk, persze, akár a kortárs, a táncot és a képzőművészetet tökéletes összhangba hozó, szerves szimbiózisban megtestesítő és művelő amerikai táncművészt és festőt, Heather Hansent is, aki a világ számos városában keltett feltűnést egyedülálló produkcióival, szuggesztív alkotásaival.
A kiállító művészek döntő hányada a mozgás, a ritmus darabokra, szegmentumokra tagolt folyamataként értelmezte, tükrözte és jelenítette meg a kerettémát, a táncot. Tudatosan kerülte szinte mindegyikük a néprajzi elemek, az etnikai kötődésre közvetlenül utaló motívumok beépítését, előtérbe állítását. Átgondolt, igényesen megszerkesztett kompozícióikban, inkább a mozgássorokat- és irányokat, a forgások, a keringések, a test-, kar- és fejtartások dinamikáját, felfokozott lendületét és esztétikumát fogalmazták „látható, szemmel érzékelhető” műalkotásokká. Lényegükre egyszerűsített, erősen stilizált vagy éppenséggel végletesen elvont motívumokból építkeztek a főként a neokonstruktivizmus elveihez és formarendjéhez igazodó temesvári képző- és iparművészek, akik közül többen is figyelmet keltő, gondolat-, arány-, forma- és színgazdag alkotásokkal jelentkeztek, neveztek be a tárlatra. Nyomatékosan a megadott témára hangolt, bronzból, fából, vasból és égetett anyagból mívesen kivitelezett, kivételes arányérzékkel megformált műveket vonultattak fel a szobrászok: Szakáts Béla, Kelemen István, Varga Luigi István, Bogdan Nueleanu, Büte Arnold, Koncsag Ádám. Hatásos választékossággal színezett felületeikkel vonzották és kötötték le a figyelmet M-Kiss Hédy Tűztánc című empriméje, valamint Péter Eszter Agavé című batikja. Bőrből és fából állította össze Pamfil Marietta dekoratív tértárgyait, Párosait. Fából meg papírból vitelezte ki Tasi József István Zenefüzet című grafikai domborművét, amelyet a kottasorokra írt különböző alakú hangjegyek látványa ihletett. Fotón örökítette meg szuggesztív eredetiséggel a táncot Varga Szilárd, míg Benedek Levente a 7/7 című táncszínházi előadás sikerült plakátját állította ki. A festmények és grafikák sorából Jakabházi Sándor, Neagu Katalin, Torony Pál, Iusztin Stanga Patrícia, Bajkó Attila, Kasza Karola, Hahn-Parée Magdaléna, Szűcs Enikő, Torony Edith vásznai és kartonjai aknázták ki a legpregnánsabban, a legleleményesebben a két művészeti ág és kifejezési forma – a képzőművészet és a tánc – ihlető kapcsolatát, gyümölcsöző kölcsönhatását.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében