"Nyári ragyogás, télen csupa fagy"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 14. (652.) SZÁM — JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Bábeli e-könyvtár
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
Hogy minél jobban teljen az idő - Beszélgetés Márkus–Barbarossa Jánossal
Pomogáts Béla
Szabédi László 2014-ben - Trianontól a „harmadik útig”
Franz Hodjak
Az ügynökség
Jancsik Pál
versei
FELLINGER KÁROLY
versei
Szőcs István
Mítosz? – Mese? – Történet? – Tudomány?
Pál Tamás
versei
Sándor Zoltán
A feleség
Lovász Krisztina
versei
MAJOR ZSUZSA
Akvarisztika
„És a körúton újra csend volt.”
FERENCZI SZILÁRD
Múzsa – alkotó: 1 – 0
Kötő József
A két világháború közötti erdélyi színház az Erdélyi Helikon tükrében
Farkas Wellmann Éva
Minden fontosban a magány
MOLNÁR ZSÓFIA
Krónika egy kedves karanténról
Anekdotagyöngyök „összehánt szemétdombja”
Jakabffy Tamás
Népdalok átöltözése
Túros Eszter
Tűzzománc harmóniák
Augusztusi évfordulók
 
Papp Attila Zsolt
Bábeli e-könyvtár
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 14. (652.) SZÁM — JÚLIUS 25.

Az, hogy egy író, költő hány kötetet publikált, gyakran referenciaként jelenik meg a róla szóló beszédben: XY ennyi és ennyi kötetes szerző, van még mit letennie az asztalra, vagy ellenkezőleg, már elég sok mindent letett. Ez nemcsak azért félrevezető, mert a mennyiség sosem értékmérő (egy bennfentes bonmot szerint van olyan szerző, akinek ismeretlensége egyenes arányban nő köteteinek számával), hanem azért is, mert épp ezekben az években, évtizedekben lehetünk tanúi az irodalomfogyasztási szokások drámai átalakulásának. Az a széles körben élő felületes vélekedés, miszerint az író olyan ember, aki köteteket jelentet meg egymás után, szép lassan kezd okafogyottá válni, legalábbis a klasszikus értelemben. Hogy ez az átalakulás jó-e vagy rossz, más kérdés, de hogy itt a nyakunkon, nem kétséges.
Nem mai hír, de egyre aktuálisabb, hogy a világ vezető webáruházának tartott Amazon eladási listáin az e-könyvek meghaladták a nyomtatott kötetek számát. Ez persze nem elégséges indok a könyvnyomtatás eltemetésére, hiszen az offline könyvforgalmazásban még mindig a papír alapú kiadványok vezetnek, főként nálunk, ahol makacsul tartja magát a nyomtatott írás hatalmának mítosza – mégis olyan jelzés, amit botorság figyelmen kívül hagyni. Azok viszont, akik összekötik a nyomtatás visszaszorulását az irodalom állítólagos pusztulásával, figyelmen kívül hagyják a tényt, hogy az e-könyvek is ugyanazt a tartalmat közvetítik, mint papír alapú társaik. Nem az írott szó iránti kereslet csökken tehát, hanem a formája változik – bár tudjuk, hogy a forma és tartalom egymás kölcsönhatásában létezik, az egyik változása szükségszerűen érinti a másikat.
És ez független attól, hogy hányan vagyunk, akik nagyobb lélegzetű irodalmi művet csak papíron vagyunk képesek végigolvasni. A könyv iránti szenvedély egyre inkább generációs kérdéssé válik, vagy már annak sem mondható: nemzedéktársaim körében is nő a Kindle-birtokosok aránya. Mi nemcsak a könyv tartalmát szeretjük, hanem magát a tárgyat mint egy tűnőfélben levő világkorszak megkérdőjelezhetetlen szimbólumát, amelynek „személyisége” van. De mielőtt uniformizálást és tömegesedést kiáltunk, ne feledjük, hasonlóképpen érezhetett a kódexmásoló szerzetes is a Gutenberg-galaxis hajnalán; és igaza volt, mert annál személyesebb tárgyat, mint egy kézzel írott és illusztrált könyv, nehéz elképzelni. A tudás átadásának és elsajátításának módozatai, illetve eszközei változnak: s mi, akik ezt a folyamatot veszteségként éljük meg, és szerencsés esetben úgy fogunk távozni a világból, hogy könyvek vesznek körül, nem mondhatunk le eredendő kíváncsiságunkról és szellemi kalandvágyunkról. Csak az történik, ami mindig is történt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében