"Nyári ragyogás, télen csupa fagy"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 14. (652.) SZÁM — JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Bábeli e-könyvtár
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
Hogy minél jobban teljen az idő - Beszélgetés Márkus–Barbarossa Jánossal
Pomogáts Béla
Szabédi László 2014-ben - Trianontól a „harmadik útig”
Franz Hodjak
Az ügynökség
Jancsik Pál
versei
FELLINGER KÁROLY
versei
Szőcs István
Mítosz? – Mese? – Történet? – Tudomány?
Pál Tamás
versei
Sándor Zoltán
A feleség
Lovász Krisztina
versei
MAJOR ZSUZSA
Akvarisztika
„És a körúton újra csend volt.”
FERENCZI SZILÁRD
Múzsa – alkotó: 1 – 0
Kötő József
A két világháború közötti erdélyi színház az Erdélyi Helikon tükrében
Farkas Wellmann Éva
Minden fontosban a magány
MOLNÁR ZSÓFIA
Krónika egy kedves karanténról
Anekdotagyöngyök „összehánt szemétdombja”
Jakabffy Tamás
Népdalok átöltözése
Túros Eszter
Tűzzománc harmóniák
Augusztusi évfordulók
 
MOLNÁR ZSÓFIA
Krónika egy kedves karanténról
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 14. (652.) SZÁM — JÚLIUS 25.

Balogh István: Különös ka­lantén. Forum, Újvidék, 2013.

Balogh István vajdasági író a tőle megszokott műfaji sokszínűség jegyében állította össze legújabb, verses–mesés–történetes könyvét, mely elsősorban gyerekeknek szól. Valóban különös világba, felfüggesztett térbe és időbe vezet általa, mely a játéké, álmoké, havazásé: az ünnep rendje ez, ahová alig tud beszűrődni a valóság. Mesél az elfoglalt szülőkről, akik akkorra érnek haza, amikorra majd a karácsony; arról az időről, amikor ehelyett csak a Télapó járhatott körbe szilveszterkor; a fővárosban született unokáról, aki már nem ismeri „apai nagyszülei és édesapja szülővárosát”, Zentát.
A kerettörténet a bárány és a pergőhang jegyében alakul, értsd: a kiütött himlő miatt az elbeszélő Peti nevű „sarja és maradéka” szobafogságra kényszerül, melynek egyik célja az r ejtésének a kimunkálása a nagyapa segítségével, aki megosztja/eloszlatja a kisfiúval a lábadozás unalmát. A könyv a körülbelül kéthetes vesztegzár hol könnyed, hol elgondolkodtatóbb krónikája, egyrészt a különböző mókák leírását, másrészt azokat a meséket tartalmazza, melyeket immár a negyedik generáció hallgathat meg, hiszen az ükanya, Lukács Verona történeteinek szabad utánköltései. Néhány tipikusabb ötlet mellett a legtöbb invenciózus: ki tudja például, miért rakja a kakukk más madár fészkébe a tojásait? Milyenek a szerelmes buszok? Péter közbeiktatott kérdései révén pedig igazi dialogikus viszony és a mesemondás archetipikus szituációja alakul ki.
A könyv igazi érdekességét a perspektíva rétegzettsége adja, ahogy arra már a cím második része is utal: egy felnőtt szó, gyerek előadásában. Ugyanígy lehetséges az egyes történeteket csak kalandot váróan olvasni vagy kihallani belőlük a felnőtt narrátor hangját is: aki már tudja, hogy mese úgy is végződhet, hogy a vadászok meglepik a verembe esett állatokat; hogy a mesehősöknek is nyilallhat néha a válla. A humoros, bátor elbeszélést Csernik Attila illusztrációi találóan egészítik ki ezen kettősség érvényesítésével.
Az árnyékoknak, „szépséghibáknak” (nevezzük valóságnak?) az ismeretében lesz még értékesebb a nagyapa hite az unokában és a történetek hatalmában, mely a mesenyelv helyenkénti megbicsaklását, a verssorok olykor talán túlzott stilizáltságát is feledteti. Marad: a szerrretet.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében