"gyöngyszemek emelkedtek a mélyből"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 15. (653.) SZÁM — Augusztus 10
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Fekete Vince
A hegy
Papp Attila Zsolt
Beszélgetés Csender Levente íróval - Ahol még van tétje az irodalomnak
Jancsik Pál
Egy igazi erdélyi humanista
FRANCISCUS HUNYADINUS
versei
Marius Tabacu
Szavak sűrűjében
Boda Edit
versei
Tóth Mária
A lámpa
Vass Barna
versei
Bonczidai Éva
Porcelánbalerina
FISCHER BOTOND
Anya a zsebben
Horváth Előd Benjámin
Bánni a felületekkel - Horváth Előd Benjámin interjúja Székely Örssel
Lassan kibomló ostinato
Szőcs István
Az irodalom emlékezete – és a történelemé (I.)
Molnos Lajos
Egy szerencsés ember
Simoncsics Péter
Weöres Sándor nyelvi bravúrjai
Jakab-Benke Nándor
Egy szinte egyedi duplikátum
Varga Anikó
Kisvárda, idén is
Dávid Anna Júlia
Találkozás a Moszkvásokkal
MAJOR ZSUZSA
Az éjszakai iskola mestere
„És… a költészet látvány, a teremtés akarat”
MESTER GYÖRGYI
Le a kalappal
Visky Mária
A szépség és emberségesség jegyében
Hírek
 
Hírek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 15. (653.) SZÁM — Augusztus 10

A Magyar Írószövetség és a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör szervezésében harmadik alkalommal került megrendezésre 2014. június 24-28. között a Hajdúböszörményi Írótábor. Az ötnapos rendezvényen a kortárs irodalmi programok és szemináriumok mellett a színház, a zene és a képzőművészet is szerephez jutott.
Július 18-án, pénteken este 8 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein teaházban mutatták be Nagy Koppány Zsolt Nem kell vala megvénülnöd 2.0 című regényét. A szerzővel Kudelász Nóbel beszélgetett.
Harmadik alkalommal szervezte meg a Fiatal Írók Szövetséges (FISZ) a nyári táborát Visegrádon. A szakmai program, beszélgetés mellett a résztvevők a kortárs irodalom meghatározó alakjaival, Tolnai Ottóval, Grendel Lajossal, Tompa Andreával és Szvoren Edinával találkozhattak.
Irodalom és identitás alcímmel immár 11. alkalommal szervezték meg Nagyváradon a Partiumi Írótábort július 10–12 között. A meghívott irodalomtudósok és szerzők az előadásaik során arra keresték a választ, milyen a régió identitása és hogyan jelenik ez meg a művészetben.
A Látó Irodalmi Játékok 43. kiadásán a budapesti József Attila Kör három szerzője olvasott fel verseiből július 9-én a marosvásárhelyi G. Caféban. Három költő három verseskönyvével mutatkozott be: Nagy Márta Júlia Ophélia a kádban, Tóth Kinga All Machine, valamint Szőcs Petra Kétvízköz című kötetével. A szerzőkkel Szabó Róbert Csaba beszélgetett.
Július 18–20. között hivatalos ünnepség keretében megnyitotta kapuit a valkói Jékely Irodalmi Kert. A pavilont Magdó János főkonzul nyitotta meg, melyet kortárs írók, irodalomtörténészek beszélgetése követett. Péterfy Sarolttal, Karácsonyi Zsolttal, Vallasek Júliával, Balázs Imre Józseffel, valamint Lövétei Lázár Lászlóval Csender Levente beszélgetett. A Jékely Irodalmi Kert bekerült a 2014-es Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának 21 tablója közé, mint kiemelkedő közösségi építészeti alkotás.
A július 22–27. között 25. alkalommal megrendezett Tusványos Nyári Szabadegyetem irodalmi programjának vendége volt 24-én, csütörtökön Székely Csaba drámaíró, Seregi Zoltán rendező és György Attila író, akik a kortárs magyar dráma helyzetéről beszélgettek Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatójának moderálásával. Ugyancsak csütörtökön a Székelyföld folyóirat szerkesztői (Lövétei Lázár László, Fekete Vince, Molnár Vilmos és György Attila) bemutatták a lap 200. Számát. 25-én, pénteken Demeter Szilárd beszélgetett Papp Attila Zsolttal új verseskötetéről.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében