"A hely, ahol íróasztal süllyed el..."
Kereső  »
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 19. (465.) SZÁM - OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Epitáfium
Pomogáts Béla
Az erdélyi magyarság lelkiismerete - Sütő András öröksége -
CS. NAGY IBOLYA
"A kisebbségi lét metaforája volt..."
Fodor Sándor
Még egy "Isten veled"
Şerban Foarţă
Ombra del bacio
Amore mio
Farfalla maorosa
Egy ígéret (Szonettforma lejtmotívumokkal)
Szonett
Szonett
Szonett
Rondó szélrózsával
Tenyérjóslás
Szonett
Szonett
Donna con donna
Szonett
Szonett
Alexandru Vakulovski
Pizdec*
Bereczki András
Hét és fél nap
Szőcs István
"Hozudnak rendilétesen" (Sigmond István költői tanszínjátékáról)
Terényi Ede
MOZARTRÓL MOZARTTAL - „Mon très cher Père!”
Hírek
 
Hírek
XVII. ÉVFOLYAM 2006. 19. (465.) SZÁM - OKTÓBER 10.

Szeptember 21-én, a Magyar Írószövetség Klubjában Sobor Antal József Attila-díjas író, képzőművész kiállításának megnyitójára került sor. A kiállítást Kalász Márton, az írószövetség elnöke nyitotta meg. A megnyitó után bemutatkozott és felolvasóestet tartott az írószövetség tavasszal újjáalakult Közép-Dunántúli írócsoportja. Résztvevők: Fenyvesi Ottó, Kilián László, Széki Patka László, Bakonyi István, Bobory Zoltán, László Zsolt. Házigazdák: Sobor Antal, az Írócsoport elnöke és L. Simon László, az Írószövetség titkára.
Szeptember 26-án Márai-estre került sor a Helikon Kiadó rendezésében. A könyv szerzőjével, Mészáros Tiborral Tábori László beszélgetett.
Szeptember 27-én, a Nap Kiadó 1956 kerek évfordulójára megjelent könyveinek bemutatóján Ágh István: Októberi forradalom, Dallos Szilvia: Utószinkron, Sebestyén László: Szárszó, Petőfi Párt, Magyar Őstörténet című köteteit ismertették.
Szeptember 27-én Londoni Magyar Kulturális Központban Kabdebó Tamás Bloodletting című drámájának bemutatójára került sor. A mű a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban az eredeti Köpölyözés címmel volt látható október 23-án.
Október 6-án és 7-én Írószövetségek a demokráciáért és a nemzeti függetlenségért című kétnapos nemzetközi tanácskozást tartottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Október 20-án, pénteken, délután 6 órakor A Nagy Lajos Társaság Bartók-emlékestet rendezett a FÉSZEK Klubban. A társaság tagjainak műveiből a szerzők, illetve Papp János és Cs. Németh Lajos színművészek olvastak fel. Közreműködtek a Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Az est házigazdája Szepes Erika, a társaság elnöke volt.
A számos magyar írót és több ’56-os könyvet is bemutattak az ötvennyolcadik Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron.
Az ittlévő magyar írók közül ez alkalommal a legnagyobb név Nádas Péter volt, annak ellenére, hogy az ő sikere már másfél évtizedes a német könyvpiacon.
A magyar standon a hangsúly az ötvenedik évforduló kapcsán 1956-os forradalom irodalmának bemutatásán volt. A stand összegyűjtötte és megjelenítette az 1956-ról szóló könyveket, s számos beszélgetés zajlott le a magyarországi forradalomról. Az 56-os program egyik csúcspontját jelentette annak a dokumentumfilmnek a bemutatása, amelyet az 1956-os Intézet Igazgatója, Rainer M. János állított össze "Forró ősz-hidegháború" címmel, s amely a forradalom nemzetközi vonatkozásait tárgyalja, több ország archívumából szerzett anyagok alapján.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében