"dobognék napestig, s kinek a szívével?"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 17. (655.) SZÁM — SZEPTEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
MARKÓ BÉLA
Rímkényszer
Demény Péter
Beszélgetés Mircea Dinescuval - Angyal a határon
Vallasek Júlia
Angolkeringő 11. Rejtőzködő félelem (Mark Haddon: The Red House)
Sebestyén Mihály
A Place Pigalle összeillesztései
Vörös István
C. zsoltár
Cseh Katalin
versei
Szőcs István
„Az bizony AZ volt, de Ő bizony nem AZ volt” – Dózsa György – 1514 – Parasztháború félezer éve
Abdellatif Laâbi
Az elektronikus majmok
Nagypál István
versei
ADORJÁNI PANNA
Tízéves vagyok és cigicsikkeket gyűjtök a templom udvará
Hajós János
versei
Horváth Előd Benjámin
Az elesettek hangja és az éhség - Horváth Előd Benjámin interjúja Serestély Zalánnal
Viszonyszók nélkül gyónni
Ugron Nóra
Félelem és reszketés Észtországban
Elek Tibor
Klasszicizáló beérkezés
Szántai János
Janovics-könyv, három nyelven
Karácsonyi Zsolt
Ványa paraszti sorsa
DIMÉNY HAJNALKA
„...úgy kezd a lelkünk a ketrecéből kiszabadulni”
MOLNÁR ZSÓFIA
Csaligyűjtemény
Benke András
A kimondhatatlan újramondása
SZEKERNYÉS JÁNOS
Képtár és alkotótábor
Lászlóffy Zsolt
Erdélyi muzsikusok Dél-Ameriká­ban (1.)
Hírek
 
Hírek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 17. (655.) SZÁM — SZEPTEMBER 10.

A Kolozsvári Magyar Napok idén sem szükölködtek irodalmi programokban. Az augusztus 17. és 24. között megtartott rendezvénysorozat keretében az Erdélyi Magyar Írók Ligája vendégül látta a Magyar Napló és a Hévíz folyóiratok szerkesztőit, Papp-Für János költőt, Potozky László prózaírót, Nagy Kilometrik-esten olvastak fel a Mozdonytűz című antológia szerzői, fellépett Bréda Ferenc, a Sírvers-szombaton pedig „verset ásott” Balázs Imre József, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, Király Farkas, László Noémi és Márkus András. Szintén a Magyar Napokon rendezték a II. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság döntőjét, amelynek nyertese Horváth Előd Benjámin lett. Regényes Kolozsvár címmel kerekasztal-beszélgetést tartott Bányai Éva, Balázs Imre József, Demény Péter, Láng Zsolt, Tompa Andrea és Vallasek Júlia.  
Kertész Imre Nobel-díjas írót Szent István Renddel tüntették ki augusztus 20-án. Az író Áder Jánostól, Magyarország köztársasági elnökétől vette át a kitüntetést, a legfőbb magyar közjogi méltóságok jelenlétében.
A Fiatal Írók Szövetsége harmadik alkalommal rendezte meg nyári táborát Visegrá­don, július 23. és 27. között. A rendezvényen Szvoren Edinával, Grendel Lajossal, Tompa Andreával és Tolnai Ottóval találkozhattak a résztvevők. Napközben öt különböző műhelyben dolgozhattak a jelentkezők, délutánonként és esténként pedig felolvasásokon és szakmai beszélgetéseken vehettek részt. A műhelymunkák és az esti nagybeszélgetések mellett a szervezők fiatal lengyel szerzőket mutattak be, terítékre kerültek a FISZ elsőkönyveseinek kötetei, szó volt a holokauszt vizuális reprezentációjáról, valamint könyvbemutatók és felolvasószínház is színesítette a programot.
Elhunyt Pusztai János író augusztus 29-én. Az író 1934-ben született Szat­már­né­me­ti­ben. Szülővárosában végzett fémipari szakiskolát (1952), s utána a szatmári Dolgozó Nép szerkesztőségébe került (1952-53), onnan pedig háromévi katonáskodás (1954-57) után a szatmári Unió gyárba lakatosnak. 1953-ban már néhány versét közölte az Utunk és más lapok is. 1957-ben a Bányavidéki Fáklyához hívják riporternek, de felhagyott az újságíróskodással. Rövid ideig Nagyszebenben, majd 1990-ig Nagybányán szerszámlakatosként dolgozik. Nyolc regénye és elbeszéléskötete jelent meg, Önéletrajzát három kötetben publikálta. 1979-ben elnyerte a Pezsgő-díjat, 1979-ben, 1980-ban és 1983-ban a Romániai Írók Szövetségének prózadíját; 1990-ben Mikes Kelemen-díjjal tüntették ki.
Adonis szíríai születésű libanoni költőnek és Yves Bonnefoy francia költőnek, irodalomtudósnak ítélte oda idén a Magyar PEN Club által létrehozott Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat a zsűri. A nagydíj pénzjutalmának összege 50.000 euró készpénz. A kitüntetést augusztus 29-én adták át Pécsett, az átadási ceremónián közreműködött Gérard Depardieu francia színművész és Földes „Hobo” László dalszerző-énekes.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében