"kiszakadsz, kiszakadsz majd szépen"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 18. (656.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A köztes tér nem befejezhető...
NAGY BORBÁLA RÉKA
Héthatáron innen és túl - Beszélgetés Nagy Gábor költővel, irodalomtörténésszel -
Leena Krohn
Az ablakmás (Valeikkuna)
Fried István
Lányregényes emlékezet mint kordokumentum
Orbán János Dénes
Antihorger - Fried István 80 éves
Pomogáts Béla
Sors és vállalás
Egyed Emese
Leckenapok Gergővel
LOVASSY CSEH TAMÁS
Ellentétek
GOMBKÖTŐ MAGDÁS EMŐKE
Életről, halálról
Gálla Edit
versei
ANDRÉ FERENC
versei
Szőcs István
Jegyzet Shakespeare 450. jegyében - A királyfi öltöztetése és vetkőztetése
Elek Tibor
Klasszicizáló beérkezés
Papp Attila Zsolt
Atom Egoyan visszatért
Per Nyholm
Felejtsétek el Drakulát!
Antal Balázs
Apa a Holdon
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Egy-ké-há’ vers a családról
Demeter Zsuzsa
Versünnep
Túros Eszter
10 éves a FREE CAMP
Jakabffy Tamás
Kőrössy Jancsi emlékezete
Októberi évfordulók
 
Jakabffy Tamás
Kőrössy Jancsi emlékezete
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 18. (656.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.

A kultúra jó pár ágazatában mondhatja magát nagyhatalomnak Kolozsvár, de a dzsessz nem tartozik ezek közé. Naplónkba jegyezhetünk ugyan meg-megújuló próbálkozásokat (kivált az utóbbi tizenvalahány évben), csak hát a fesztiválszervezők – akik nyilván a marketing oldaláról indulnak – nemigen számolnak azzal, hogy a dzsessz szervesülése nem mehet végbe kívülről és felülről. Akkor bontakozik ki adekvát dzsesszélet egy ilyen városban, amikor differenciálódik s konszolidálódik a bárok esti élő zenélésének rendszere, ahol nem euró-ezrekért szerződnek, hanem pár száz lejes gázsiért, de rendszeresen dolgoznak, mint a műhelyben vagy a műteremben szokás. Hétről hétre, évről évre.
Kolozsvárnak azonban van egy Nagy Szülötte, aki a hatvanas évek végétől a kilencvenesek elejéig teljesen eltűnt a hazai köztudatból, aztán meg már nagy öregként s csak mutatóban tért vissza Atlantából – akkor is Bukarestbe, Brassóba. Kőrössy Jánosról (1926–2013), a kiváló dzsessz-zongoristáról és zeneszerzőről van szó, akinek a keresztneve Iancy, Iancsi, Yancey vagy Yancy formában egyaránt íródott, csak Jánosként nem. Senki sem beszélt még etno-dzsesszről, sehol sem volt még ez a műfajelméleti terminus, amikor Kőrössy Jancsi már javában művelte. Sőt, voltaképpen ő „találta ki” az autochton román népzenéből táplálkozó etnodzsesszt.
S itt meg kell állnunk egy gondolatfutam erejéig. Alkalmasint mi vagyunk nemzetiségorientáltabbak vagy érzékenyebbek a kelleténél. Jancsi számára, úgy tűnik, a nemzeti hovatartozás dolgát messze meghaladta a dzsessznyelvek nemzetfölöttiségére való szüntelen rácsodálkozás. Nem vétene-e a jó ízlés ellen, aki nemzetiségi renegátnak mondaná Kőrössy Jancsit csak azért, mert az értékes, veretes és gyönyörű román folklórt használta alapanyagként – saját állítása szerint zenéjének 60–70%-os arányában –, tudván, hogy a legnemzetközibb free-jazz romániai meghonosításában is ő járt az élen?!
A hatvanas években Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország rajongott Jancsiért, koncertturnéin kívül mindenhol megjelent lemeze is – persze az Electrecord sem maradt ki –, hogy aztán 1970-ben már az MPS Records–BASF katalógusában tűnjön fel (Identification). Igen: Németországba emigrált, onnan meg kisvártatva az Egyesült Államokba. A Johnny Răducanuval (basszus) és Bob Iosifescuval (ritmushangszerek) alapított Jancsi Kőrössy Trio neve – a hatvanas években – mindenkinek csillogást varázsolt a szemébe. 1969-től gyakorlatilag nyomtalanul kiradírozták a nevét itthon, a Mihai Berindei által szerkesztett 1976-os dzsessz-lexikonban is hiába keressük.
Az Államokban, e zenefaj őshazájában persze másként ítélik meg az alkotókat. De Jancsi ott is megállta a helyét. Rengeteget és igen színes partneri gárdával koncertezett, felvételei közül emlékezetes marad a Beatles- és francia sanzontémákat feldolgozó kétlemezes albuma vagy a neves szaxofonista, Zoot Sims kvartettjével közösen felvett 1981-es CD-je. Elismeréseinek sorában talán a legkiemelkedőbb a Jimmy Carter elnök által adományozott „Lieutant Governor’s Award of Excellence” kitüntetés.
A kilencvenes évektől aztán többször is hazalátogatott Romániába. Hol Costineşti-en, hol Galaţi-on, hol a brassói Aranyszarvason lépett fel idősebb és fiatalabb pályatársakkal együtt. Ezrek emlékeztek még rá akkor is; nem csoda: ifjúkorában a pódiumokon kívül gyakori szereplője volt rádió- és tévéműsoroknak, filmgyárak stúdióiban is dolgozott. Nyolcvanéves korában, 2006 decemberében a születésnapi megakoncert a bukaresti Atheneumban négy órát tartott. Jancsi nem hagyta, hogy zenész barátai játsszanak neki köszöntésképpen: ő maga játszott mindenkinek, élők tiszteletére és holtak emlékére. Dan Mizrahynak, a román zsidó zongoraművésznek éppúgy kedveskedett zenéjével, mint ahogy Stela Popescunak vagy Mădălin Voicunak.
Kőrössy Jancsi munkásságáról és konkrét műveiről a magyar (és a kolozsvári) zenekedvelők általában keveset tudnak. Akik igazán értékelik őt és szellemi hagyatékát, azok elsősorban a zenész tanítványok, akik Jancsitól a türelmet, akkurátus zeneértelmezési stílusát, kultúraalkotó tudatosságát, a zenei gondolkodás világosságát, szabatosságát sajátíthatták el. Szakmaisága és zeneköltészetének árnyalatgazdagsága még sok nemzedék számára „tankönyvi” értékű referencia lehetne.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében