"Nincs mód és nem is lesz feledni"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 19. (657.) SZÁM – Október 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Zuhan a nehéz könyv, ki tudja, hol áll meg
Demeter Zsuzsa
„Sok hazával rendelkező vándoríró vagyok” - Beszélgetés Márton Evelin íróval
BALÁZS IMRE JÓZSEF–FEKETE VINCE–KARÁCSONYI ZSOLT–KIRÁLY FARKAS–LÁSZLÓ NOÉMI––MÁRKUS–BARBAROSSA JÁNOS
Sírvers-szombat*
Czegő Zoltán
Csillag ragyog hol ott, hol itt
MIHAI EMINESCU–TUDOR ARGHEZI–IOAN ALEXANDRU
JANCSIK PÁL fordításai
Kabdebó Tamás
Olvasó­forradalom
GULISIO TÍMEA
versei
SÓLYOM ORSOLYA
Szlem. Slam. (I)slam. I slam. I am.
Noszlopi Botond
versei
FARCZÁDI ALI
versei
Szőcs István
Morgondiózus jegyzetek
Muszka Sándor
versei
Pomogáts Béla
Búcsú Pusztai Jánostól*
Czakó Gábor
Regölyi Janus
MÁRTON EVELIN
Godán Ezokev
Jakab-Benke Nándor
Nagyszerű szörnyszülött
CSUSZNER FERENCZ
Akit szégyennel tölt el a nappal világossága
BERKI TÍMEA
Múlt-mutatók
Codău Annamária
Egy írónő újjáélesztése
„… a többre vágyás szellemét kell fölébreszteni...”
Visky Mária
Abszurd párbeszéd – Tóth László-alkotások(kal)
Jakabffy Tamás
Utcazene-fesztivál
 
Papp Attila Zsolt
Zuhan a nehéz könyv, ki tudja, hol áll meg
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 19. (657.) SZÁM – Október 10.

Volt egy kedves olvasmányom süldő koromban, a Limonádé Joe című westernparódia, Jiří Brdečka tollából. Semmi mást nem olvastam ettől a cseh írótól, azt sem tudom, jelent-e meg egyéb műve is magyarul, de ezt többször, ma is emlékszem egy-egy fordulatára. Nos, ez a limonádévedelő pisztolyhős úgy halt meg, miután túlélte a Vadnyugat megannyi viszontagságát, hogy belefulladt egy hordó kólába – vagyis az okozta a halálát, aminek az életét szentelte. Stílusos vég, annyi szent. Ha már a gyerekkori éveimnél tartunk, idekívánkozik az az eset, amikor – szó szerint – majdnem agyonütöttek a könyvek. Az ágyam egy falra függesztett könyvespolc alatt helyezkedett el, s egyik reggel, midőn kimentem a vécére, a polcok nagy robajjal leomlottak, és elborították a fekhelyemet. Nem akarok becslésekbe bocsátkozni, de nagyon sok könyv és deszkaforgács hevert akkor azon a helyen, ahol korábban a fejem. Ma már, a spekulatív gondolkodástól fertőzötten, hajlamos vagyok fátumszerűnek látni az esetet. Hiszen Joe is az üdítőbe fulladt bele, igaz, miután felnőtt életét végiglimonádézta.
Ha fogékonyabb lennék a szimbólumokban való gondolkodásra, azt mondanám, hogy ez jelzés volt és üzenet (azon kívül, hogy alaposabb asztalosi munkára lenne szükség a polcok felszerelésekor). Hiszen ma már egyre kevesebb az esély a könyvek általi halálra, ahhoz könyvektől roskadozó polcokra van szükség, amilyenek között nemzedékem számos tagja felnőtt. És amilyenek között egyre kevesebben fognak felnőni az utánunk jövő generációkból. Nem siránkozás ez, nem is nosztalgiázás, „a mi időnkben jobb volt” szubjektív, ezért megkérdőjelezhető igazsága – pusztán ténymegállapítás. A könyv kultúrája nem vész el, csak átalakul; de azzal sem áltathatjuk magunkat, hogy ez az átalakulás nem rengeti meg a világot, a világunkat. A különbség talán éppen a súlyban keresendő: a könyvnek súlya, fizikai jelenléte van, és ez a végesség tulajdonságával ruházza fel. A tér, amelyet a könyvek kitöltenek, határok közt létezik – a Gutenberg-galaxis demonstratív, mindent behálózó jelenlétét épp ez adja. Az e-könyvolvasó ezzel szemben a könnyűség és a végtelenség közege: egyetlen Kindle-példányon elvileg annyi digitális tartalom férhet el, hogy annyi könyv összevásárlása és tárolása a lehetetlenséggel határosnak tűnik.
A tárgyjellegüket elveszítő, virtuális „könyvek” tárhelye a borgesi végtelen, bábeli könyvtár metaforája lehet, amely pontosan sokszorozhatósága és variálhatósága miatt megfoghatatlan és súlytalan. És mélyen személyes kérdés, hogy én vélhetőleg már nem leszek képes úgy élni, hogy ne a végesség kultúrájának díszletei vegyenek körül. Talán ennek tulajdonítható, hogy mostanában ismét súlyos könyvespolcok alatt alszom.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében