"háttérben a rejtőző részletek"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 20. (658.) SZÁM – Október 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Kántor Lajos
Pomogáts Béla útjain
SZÉKELY FERENC
„Én ismerem a legtöbb magyar írót személyesen” - Beszélgetés a 80 éves Pomogáts Béla irodalomtörténésszel
BORCSA JÁNOS
Építő gondolatok egy könyvtárból
Pomogáts Béla
Egy nemzeti közösség szószólójaként - Az Erdélyi Szépmíves Céh és az erdélyi magyar közélet
Szőcs István
Morgondiózus jegyzetek II.
Bálint Tamás
Lávsztori
ŞTEFAN MANASIA
versei
Erős Kinga
rövidpózái
FARKAS KRISTÓF LILIOM
versei
Horváth Előd Benjámin
Ha akarjuk, meg is védhet - Horváth Előd Benjámin interjúja Győrfi Katával
Bájos csevegések, véres ügyek
KÉSZ ORSOLYA
Az emlékezés lehetőségei
Franz Hodjak
Crosby úr jött s ment
Gömöri György
Adalékok Vajda Alberthez
Oláh András
versei
FERENCZI SZILÁRD
A nagy filmzabálás - Beszámoló a 14. Filmtettfesztről
Péter Beáta
Kényszerű jólét
Vallasek Júlia
Havasi nosztalgia
Xantus Boróka
A népi világ idilljén túl
Egyszerre élni a múlttal és a jövővel
BENE ZOLTÁN
Szurokeső
Túros Eszter
Úton a járatlan felé
Novemberi évfordulók
 
Xantus Boróka
Egyszerre élni a múlttal és a jövővel
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 20. (658.) SZÁM – Október 25.

Lászlóffy Aladár: Séta két kor között. Vál. és a bev. tanulmányt írta: Kántor Lajos. Kriterion Könyv­kiadó, Kolozsvár, 2014.

„De hogy ez a líra az újabbkori magyar irodalom fontos része, aligha tagadható” – így összegzi Kántor Lajos a Lászlóffy Aladár életművéből készült válogatás bevezető tanulmányát. A Séta két kor között verseit átolvasva valóban nyugtázhatjuk a kijelentést: sokhangú, egyetemes témákat megszólaltató költő életművét fémjelzi a kötet. Lászlóffy líráját az indulástól (1962) egészen az utolsó versekig (2007) követhetjük nyomon, a válogatás a költő életében megjelent kötetei alapján, kronologikusan közli a verseket, így külön-külön és egységben is láthatóvá válnak különböző korszakai.
Nagy távlatokat fognak át Lászlóffy Aladár versei, költői attitűdjét a leginkább talán A vers határán című költeményének következő sorai érzékeltetik: „Az emberiség óriás, ezért a világtérkép távlatából látja s kezelheti ezt a határvonalat. A költő viszont olyan arányokkal csöppen erre a határvonalra, ahogy a valóságos ember kisétál a valóságos tengerpartra”. A Lászlóffy-versek beszélője a múlttal és a jövővel egyaránt kapcsolatot próbál teremteni, áthidalja az idő- és a térbeli távolságokat, életideje sem a fizikai keretek között mozog, hanem túllépi azokat: „felnő a költő, beteljesedik sok-sok életkora”(Születésnap). Az időbeli folytonosságot teremtő költő alakjának köszönhetően az egyén és az emberiség közötti határok is elmosódnak: „S különös érdem, hogy sohasem magunkra gondolunk, hanem az emberiségre...” (Egy madár délutánja). A szülőföld, az erdélyiség képei szintén tágabb perspektívába ágyazódnak, az egyetemes történelem és az európaiság kérdései között kapnak helyet (Az olvasó Apáczai, A vár Alvincen). Mindezek létrehozásában fontos szerepet kap a nyelv, melynek révén elmondható a teljes, világokat lehet alkotni, és segítségével képes a beszélő korokat, nemzedékeket vagy a műveltség különböző szintjeit összefogni: „Milyen legyen az a néhány szó, amely nemcsak megőrzi másnak is ami volt, hanem egyszerre él a jövővel, hogy feltámadt bármelyikünk ráismerne?” (Helsinki 1975).
Lászlóffy Aladár líráját nehéz néhány sorban jellemezni, erős gondolatiságú, szemlélődő versei izgalmas költészeti, kulturális és történelmi vonatkozású sétára invitálják az olvasót, s számára is hidat képeznek nemcsak két, hanem több kor, hely és könyv között.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében