"más dimenzióban lenni valaki"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 21. (659.) SZÁM – November 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Az áfium ellen való orvosság
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Levegőt venni a mondat előtt - Beszélgetés Szabó Róbert Csaba íróval, a Látó szerkesztőjével
Szabó Róbert Csaba
Alakváltók
KÁLAI SÁNDOR – KESZEG ANNA
Az emlék másé
Lászlóffy Csaba
Randevúra hívott halál – 1914
FELLINGER KÁROLY
versei
FĂNUŞ NEAGU
Előszó helyett
Székely Örs
hazajárulás
Váradi Nagy Pál
Hurok a határban
Ármos Lóránd
versei
Boér Tamás
Csabaki Dezső ajándéka
Ugron Nóra
versei
KOVÁCS BEA
17 mondat egy vihar előtt*
Dimény Lóránt
Az ítélet
Gaal György
Egy könyvtárigazgató emlékiratai
Boda Edit
Egy csendes temető
Szőcs István
Morgondiózus jegyzetek III.
Jakab-Benke Nándor
Mindenki filmszigete Budapesten
KAÁLI NAGY BOTOND
Utazás a nemlétezőbe
Orbán Zsuzsa
Fehér galamb a fürjek között
MOLNÁR ZSÓFIA
„Szivem... az életnek vall szerelmet”
Ha nem lett volna gróf – vagy író – vagy grafikus – vagy külügyminiszter – vagy...
Portik Blénessy Ágota
Tribuna Graphic – grafika határok nélkül
Hírek
 
Hírek
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 21. (659.) SZÁM – November 10.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudomány­­egyetem díszdoktorává avatták október 7-én António Lobo Antunes portugál írót, a kortárs portugál irodalom egyik legjelentősebb személyiségét. Az 1998-ban irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett José Saramagóval, valamint másik kortársukkal, Lídia Jorgéval egyetemben őt is azon írónemzedék tagjaként tartják számon, amely a latin-amerikai irodalom hatására teremti meg a mágikus realizmust, műveibe a posztmodern irodalom elemeit is beépítve.

Az október 12–17. között megrendezett 13. Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválján a francia Théâtre de Romette Krafff című előadása, illetve a spanyol Jordi Bertran társulatának Visual Poems című darabja megosztva kapta a legjobb előadás díját.

Új „évadot” nyitott a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör: október 13-án Karácsonyi Zsolttal, a Helikon főszerkesztőjével beszélgetett Horváth Előd Benjámin, október 27-én pedig Ugron Nórát látta vendégül a kör, beszélgetőtársa Kovács Bea volt.
Október 14-én Pantagruel bizarr álmai címmel nyílt kiállítás a Bánffy-palotában Salvador Dalí litográfiáiból. A 22 kőnyomatot tartalmazó tárlatnak köszönhetően először láthatnak Dalí-munkákat Kolozsváron az érdeklődők, a gyűjtemény minden darabja a művész kézjegyét viseli. A kiállítás november 23-ig tekinthető meg.

Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter író, költő, műfordító október 20-án. 1945. január 8-án született Budapesten; az ELTE bölcsészkarának angol–magyar szakán végzett, ezután gimnáziumban, majd 1975-től az ELTÉ-n tanított. Az író, költő 1979-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, később ügyvezetője, 1985-től a Galaktika című folyóirat főmunkatársa volt. Szentmihályi Szabó Péter angolból fordított, irodalomtörténészként a 20. századi költészettel foglalkozott. Kedvelt műfaja a fantasztikus, illetve a történelmi regény. Nevéhez fűződik többek között Aldous Huxley Szép új világ című regényének fordítása (1982).
 
Erdélyi körúton vett részt Závada Pál és Parti Nagy Lajos. Október 22-én Marosvásárhelyen léptek fel, a házigazda Kovács András Ferenc volt. A szerzőpárossal október 23-án Székely­udvarhelyen, október 24-én Sepsi­szent­györgyön beszélgetett Murányi Sándor Olivér.

A kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület székhelyén Szilágyi Júlia Álmatlan könyv című memoárkötetét mutatták be október 28-án. A könyvről Balázs Imre József, a kötet szerkesztője, valamint Tibori Szabó Zoltán beszélgetett a szerzővel.

Gömöri György, Angliában élő irodalomtörténész, költő, műfordító volt a vendége október 30-án a Kolozsvár Társaság által szervezett Októberi Napok elnevezésű rendezvénysorozatnak. A meghívottal Rigán Lóránd szerkesztő és Kántor Lajos irodalomtörténész beszélgetett többek között a szerzőnek a Korunk–Komp-Press Kiadó Ariadné Könyvek sorozatában most megjelent A rejtőzködő Balassi című kötetéről.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében