"a bűnök és erények visszatérnek"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 23. (661.) SZÁM – DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A villamos mint jelkép
Demeter Zsuzsa
Idegen kocsmákban otthon lenni - Beszélgetés Hajdú Farkas–Zoltán íróval, műfordítóval
Vallasek Júlia
Angolkeringő 12. A kém, aki szeretett
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Legendárium II.
Tóth Mária
Snapsz
MARKÓ ORSOLYA
versei
BIRTALAN ANDREA
Akár
FARKAS NATÁLIA KRISZTINA
versei
ERDŐS RÉKA
Eredetmítosz
KASSAY SÁRA
Time out
Horváth Előd Benjámin
versei
GERGELY BORI
versei
ANDRÉ FERENC
A szövegbomlás virágai
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Fiktív állatkert
Szőcs István
Morgondiózus jegyzetek V.
Zsidó Ferenc
Szex helyett
Antonin Artaud
Költemény
Bakk Ágnes
A bábeli puszta is labdába rúg
CSUSZNER FERENCZ
Kérdések ideje, képek ideje
MOLNÁR ZSÓFIA
Békebelivé élni a csodát
VÉGH BALÁZS BÉLA
Az értelmezés alternatívái
A valóság varázslatai
Portik Blénessy Ágota
A bizarr esztétikája, a rútság erotikája
Jakabffy Tamás
Metropol
Hírek
 
Jakabffy Tamás
Metropol
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 23. (661.) SZÁM – DECEMBER 10.

1969. november 23-án – vagyis 45 esztendeje – sugárzott először a Román Televízió magyar nyelvű adást Bukarestből. A jelenlegi Magyaradás-szerkesztőség azonban – minthogy története az 1985/86-os „befagyasztás” nyomán nem megszakítatlan – egyúttal 25. jubileumát is ünnepli, hiszen 1989 karácsonyán „a semmiből” ismét képernyőre került. A születésnapi közönségtalálkozó-sorozat egyik állomásán, Marosvásárhelyen a tévé egyik legrégebbi Magyaradás-munkatársa, Boros Zoltán nagyszabású zenés találkozót szervezett, amelyre egyebek mellett egy sokáig körülrajongott rock-együttes, a Metropol tagjait, illetve a ma Ausztráliában élő, ugyancsak zenész-tévés Józsa Erikát is meghívta, aki 2003-ban könyvet írt az együttesről (A Metropol-sztori).
Nosztalgia-találkozó. Sokak számára élő emlékek idézése; a fiataloknak meg rácsodálkozásra alkalmas enumerációja többé-kevésbé jól karbantartott hölgyeknek és bácsikáknak, akik valamikor valami nagyot tehettek, nyilván nem véletlenül kerítenek akkora feneket egy könyvfesztivál alkalmával vásárhelyi jelenlétüknek.
’68 novemberében játszott először nyilvánosan a Metropol, majd az 1971-es Siculus Fesztivál alkalmával történt az első igazi nyitás: megszólalt néhány saját daluk. 1973-ban Nagyváradon egy népszerűségi szavazáson már diadalt arattak – igaz: az együttes onnan is indult. Majd áttevődött a „súlypont” Bukarestbe, a sportcsarnokba (a „Polivalensbe”).
Ha teljesítményüket mai mérlegre tesszük, a tanulság is polivalens. Merjük-e – és méltányos-e egyáltalán – arányítani a Metropol zenei értékeit és a hetvenes években betöltött közösségi szerepét? Hiszen e korszak „korszerű” zenéje már jellemzően olyan akusztikai megnyilvánulás, amely leszakad a művészeteszményekről, és az égőn-fájón tapasztalt társadalmi közegben inkább demonstratív feladatokat vállal. Nem csak itt és nem is csak Magyarországon rendszerellenes tüntetés volt egy csomó külsőség: a hosszúhajúság és szakállasság – bármiféle pozitív „ideológiai” tartalom nélkül. A farmer kultusztárgy és szimbólum volt egyszerre, a rock’n roll-generációval való azonosulás jelképe. Egy olyan időszakban, amikor jószerével senkinek nem volt víziója a jövőről.
A 70-esek második felében azonban már érezhető volt a romlás. Az évtized végéhez közeledve „a sok eltávozott emberke hatalmas űrt hagyott maga után – olvashatjuk Józsa Erika könyvében. – A Metropolt olyan vákuum szippantotta bele a román rockvilágba, amelyet a Phoenix legendás dobbantása és számos gyengébb idegzetű együttes lemorzsolódása kreált. A közönség hihetetlenül ki volt éhezve erre a műfajta, s egyre kevesebbet kapott belőle. […] A román együttesek nagy része ebben az időben átment progresszívbe, elvont, túlkomplikált muzsikát nyomtak. A közönség meg azt akarta, hogy valami felfogható, érthető, megjegyezhető zenét kapjon, amire együtt lehet ordítani, ugrálni, tapsolni, tombolni.”
Persze akkor, a „hőskorban” sem volt egyértelmű a Metropol – és általában a populáris zenefajok – megítélése. Az egykor tévés Spielmann Mihálynak (már Sebestyén Mihály néven) volt egy tévékritika rovata az Utunkban. Az 1980. június 13-i számban „Anyu, fenn vagyok a topon?” címmel csípős hangú cikket írt – nem annyira a könnyűzenét sugárzó „Magyaradásról”, hanem általában: a televízióban előforduló könnyűzene-előadókról. Miután a cikkben több honi magyar együttes és előadó mellett a Metropolt is dicséri, leszögezi: „Hard-rock, country, disco, tánczene, könnyűzene – a műfaji változatosság sajnos nem tudta feledtetni, hogy a legtöbb szerzeményt egy bordában szőtték: hangerővel próbálják elleplezni a zenei anyag szűkösségét, az előadók hangjuk csiszolatlanságát.”
(Pedig) ekkor már a Metropol általános elismertségnek örvend – miközben Elekes Csaba, Virányi Attila, Trifán László, Orbán András, Ráduly Béla egyre inkább szorulni érzi az ideológiai hurkot. 1978-tól, a „Fehér albumuk” után a pop-folk és rock-sztárok egész sorával léptek fel, a koncertturnék sűrű egymásutánban következtek. A szaporodó hangfelvételek nyomán a Metropol megjelenhetett a show-bizniszben. A „Fehér album” a Phoenix lemezei után a legnagyobb példányszámot érte el.
Aztán szétszóródtak a világban. A kilencvenes évektől kezdve időről időre még felléptek, emlékkoncertet rendeztek a tragikus autóbalesetben elhunyt dobos-énekes Ráduly Béla emlékére, koncerttel ünnepelték meg az együttes fennállásának negyvenedik évfordulóját.
És most, íme, megint itt voltak, zenéltek, nosztalgiáztak. Ki tudja, hány ilyen lehet még?!
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében