"szikrázva dőlt a jégkristály az égből"
Kereső  »
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 24. (662.) SZÁM – DECEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Ünnep
MÁRTON EVELIN
„Visszavonultam a saját intim világomba” - Beszélgetés Szabó András grafikussal
Benkő Levente
Egyed Ákos 85. születésnapjára
Antal Balázs
Aki pokolra akart jutni
FAZAKAS GÉZA
versei
Borcsa Imola
Csendes szombat délután
ANDRÉ FERENC
versei
SZABÓ IMOLA JULIANNA
rövidpózái
Horváth Előd Benjámin
Jószándék és hiba - Horváth Előd Benjámin interjúja Láng Orsolyával
A figyelem körei
Szőcs István
Némán mennydörgő csillagjelzések mágiája
Bréda Ferenc
Theatrum mundi
Rigán Lóránd
Koponyám körül
Jancsó Miklós
Cigányprímások
MIKÓ IMOLA
A szabadság nehéz mámora
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Nyugodt építkezések
Papp Attila Zsolt
A norvég minta marad
Jakabffy Tamás
A háromszáz éves Emanuel Bach
Januári évfordulók
 
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Nyugodt építkezések
XXV. ÉVFOLYAM 2014. 24. (662.) SZÁM – DECEMBER 25.

Jancsik Pál, Ahol otthon vagyok e tájon. Válogatott versek. Műfordítások. Soó Zöld Margit grafikáival, Polis Könyvkiadó, Kolozsvár, 2014.

Egy szerző életművében kiemelt helyen kezelendőek azok a kötetek, melyeket saját maga készít elő. A válogatáskor úgy tágul és szélesedik átfogó jellege miatt a perspektíva, hogy közben kevesebb lesz a versek száma, hiszen a kötet szelekció eredménye. Vagyis az életmű kénytelen lesz felmutatni sajátosságait, sarokpontjait, meghatározó mozzanatait – írójuk felől.
Az Ahol otthon vagyok e tájon versei hat ciklusba rendeződnek. Az első négy az eddig megjelent önálló kötetekből építkezik: Szomjas tenger (1963), Fűszálon csillag (1968), Szavak, szemek (1979), Vox Humana (2010). Az ötödik néhány új verset, a hatodik számos műfordítást tartalmaz. A kronologikus sorrend azt sugallja, hogy a válogatás célja nem a költői pálya újraértelmezését szorgalmazza, hanem újraolvasását, figyelve a költői pálya ívére.
Ez az ív szinte görbületek nélküli, de ez nem monotonitás, hanem tudatosan vállalt technika. A verseket olvasva számomra úgy tűnik, hogy a szerzőnek alkati tulajdonsága a nyugodt, türelmes, elemző megfigyelés, legyen szó évszakokról, városokról, családról vagy éppen saját írói pozíciójáról, mert mindegyiket ugyanolyan higgadtsággal kezeli és szemléli. Általában a megfigyelések eredménye, hogy olyan metaforát, hasonlatot talál, ami engedi kibontakozni a mondanivalót, például a híd mint a szakadékot átívelő objektum funkciója hasonlatos lesz az irodalom működéséhez, szerepéhez. A Szomjas tenger versei technikájukban és stílusukban hasonlítanak az időben hozzánk közelebbi versekhez, majdhogynem ugyanaz érdekli őket – persze ezen a megállapításon finomítani kell, hiszen az idő múlását jelzi a szerző, olykor a nosztalgikus hangnem kap szerepet.
S ha a szerző saját verseibe nem viszi be azt, ami számára formaidegen, mégsem mond le róla, hiszen fordításaiban úgy brillírozhat, ahogy akar: erre magabiztossága és tudása is megvan.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében