"valaki ismét megérkezett"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 1. (663.) SZÁM – JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Tördelt századok, huszonöt év
Szilágyi István
HELIKON
Demeter Zsuzsa
„Döbrentei nekünk oly zsurnált ad, amelyet reményleni nem mertünk volna” - Erdélyi Muzéum (1814–1818)
Király László
Karácsony egy Felhőn
Papp Attila Zsolt
Valaki ismét megérkezett
Fekete Vince
versei
Sigmond István
Randevú Európának
Vallasek Júlia
A lehetetlen kísértése, avagy hogyan (ne) vitatkozzunk az irodalomról
Lászlóffy Aladár
Cinegék mélyrepülésben
Bálint Tibor
Keserű fohászkodás
Mózes Attila
A hódító múmia
Király Farkas
Karácsony
FARKAS KRISTÓF LILIOM
A fordított város
GYÖNGYÖSI BÁLINT
rövidpózái
FÜLÖP GYÖRGY
versei
GELLU NAUM
Zebegény űrutazása
ANDORKÓ JÚLIA
Irodalom a korai Utunkban
Szőcs István
Morgondiózus jegyzetek VI.
FERENCZI SZILÁRD
A vég elviselhetetlen könnyűsége
CSUSZNER FERENCZ
Megtestesületlen történetek – Interferenciák 2014
Benke András
Történet(ek) határok nélkül
MOLNÁR ZSÓFIA
Az örökkévalóság tágas távlatában
„Cicoma-szavai lehullnak rólam”
Jakabffy Tamás
Kőrössy – és Cicero
Szekernyés János
Szenvedés és megdicsőülés
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 1. (663.) SZÁM – JANUÁR 10.

Karácsonyi Zsoltot, a Helikon főszerkesztőjét választották az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) új elnökének. A liga erről a kolozsvári Bulgakov kávéházban, 2014. december 13-án megtartott tisztújító közgyűlésén döntött. A szervezet leköszönő elnökének, László Noéminek és ügyvezetőjének, Király Zoltánnak a beszámolója után a közgyűlés résztvevői megvitatták az erdélyi magyar írótársadalom előtt álló problémákat. A közgyűlés egyúttal megválasztotta a liga új Választmányát és Etikai Bizottságát. Választmányi tag lett Balázs Imre József, Fekete Vince, Gáll Attila, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, László Noémi, Lövétei Lázár László, az etikai ügyekért pedig György Attila, Papp Attila Zsolt és Zsidó Ferenc felel. Az E-MIL kiosztotta a Méhes György irodalmi díjakat is: a nagydíjjal Nagy Koppány Zsoltot tüntették ki, Nem kell vala megvénülnöd 2.0 című regényéért, a debütdíjat pedig Dimény-Haszmann Árpád érdemelte ki, Apatológia című verseskötetével.

Kiosztották a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíjait a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében, 2014. december 13-án. A tavalyi évben Benedek Szabolcs (próza), Fekete Vince (vers), Kincses Réka (dráma) és Varga László Edgár (debüt) részesült az elismerésben. A 25 éves Látó jubileumi lapszámát egyébként az 1989-es forradalomnak szentelte, a lap szerzőinek írásaiból „komponált” 89 – Szövegek Szimfóniáját a gálaesten adták elő.

Elhunyt Phyllis Dorothy James angol írónő, 2014. november 27-én. Az írónőt 94 éves korában érte a halál. P. D. James, aki II. Erzsébet brit uralkodótól 1991-ben bárónői rangot kapott, 20 könyvet írt, amelyeknek jelentős részéből játékfilm vagy sorozat is készült. Legismertebb munkái közé tartozik Az ember gyermeke, a Gyilkosok szobája, valamint A halál jár Pemberley-ben.

Papp-Zakor Ilka kapta a tavalyi év JAKkendő-díját. A József Attila Kör (JAK) és a MrSale Öltönyüzlet közösen alapított irodalmi díját december 12-én adták át Budapesten, az Írók Boltjában. A JAKkendő-díj nyilvános pályázatára az idén több mint harminc pályamű érkezett. A díjazott pályamunka 2015-ben kiadásra kerül a JAK-füzetek sorozatban. A díjnyertes kötet szerzője pénzjutalomban részesül a MrSale Öltönyüzlet támogatásával. Az immár harmadik éve odaítélt JAKkendő-díj célja, hogy kötettel még nem rendelkező, negyven év alatti prózaírókat segítsen a pályakezdésben. Papp-Zakor Ilka 1989-ben született Kolozsváron, jelenleg Helsinkiben él.

Az IDEA Könyvtér a Sapientia EMTE kolozsvári karával partnerségben tavaly ismét megszervezte az Adventi Könyvvásárt, december 12-14. között Kolozsváron. A rendezvénysorozaton 50 kiadó mintegy 1000, jelentős árleszállítással, kiadói áron kínált portékájából lehetett válogatni. Bemutatkozott a 10 éves Bookart kiadó, és sor került több könyvbemutatóra is, terítékre került többek közt Muszka Sándor, Cseh Katalin, Egyed Péter, Jancsik Pál új könyve, valamint bemutatták lapunk egykori munkatársának, Sigmond Istvánnak a Káosz című, hátrahagyott novellákat tartalmazó művét.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében