"feltárják a falak a letűnt dolgokat"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 3. (665.) SZÁM – február 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Hamlet a túli tárlaton. Havazás
Adrian Lăcătuş
Az író mint neoromantikus zsoké - Beszélgetés Mircea Cărtărescuval
GÜNTER KUNERT
versei
SERESTÉLY ZALÁN
Férgek és nemzetek
Botházi Mária
Cseke Péter 70. születésnapjára
OZSVÁTH ZSUZSA
versei
ILYÉS KRISZTINA
Pirítós
VARGA  SÁNDOR-GYÖRGY
versei
Varga Melinda
Augusztusi lázlevél
Bogdán László
Augusztusi havazás - Vallomások és magyarázatok a hetvenéves Ferenczes Istvánnak
Tükörlidérc
Szőcs István
Morgondiózus jegyzetek VIII.
Pomogáts Béla
Sebezhető magány
Jakab-Benke Nándor
Annától Idáig és vissza
Bartha Katalin Ágnes
Kötő József halálára
GERGELY BORBÁLA
A beletörődés tompa éle
Xantus Boróka
Átélni és elengedni a múltat
Budapesti irodalmár a 19. századvégi Kolozsváron
Túros Eszter
INTEGRUM – A teljesség felé
Jakabffy Tamás
Ott ülünk, Tanár úr
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 3. (665.) SZÁM – február 10.

Márai Sándor-díjban részesült Tompa Andrea író, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője. A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a magyar kultúra napján, január 22-én, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 25. évfordulója alkalmából rendezett kolozsvári gálaesten, január 31-én. A díjat irodalom kategóriában Jánk Károly költő kapta, Bodgán Zsoltot, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészét előadóművészi tevékenységéért díjazták, Bartha Ciupe Ernő pedig képzőművészi tevékenységével érdemelte ki a kitüntetést. Most először életműdíjat is kiosztottak: az elismerésben Kántor Lajos irodalomtörténész, író részesült.

Kiosztották a Méhes György Tehetségkutató Pályázat díjat január 25-én, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A pályázatot az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) hirdette meg pályakezdő, ifjú szerzők számára. Az E-MIL vers és próza kategóriában három-három fiatal tehetséget díjazott. A próza kategória nyertesei: Finta Klára Enikő, Bartha Veres Klára és Jankovics-Izsó Nóra. Vers kategóriában Győrfi Kata, Benedek Szabolcs és Horváth Imre Olivér vehette át a jutalmat. A pályaműveket Gáll Attila költő, az Erdélyi Híradó Kiadó szerkesztője, Király Zoltán költő és László Noémi költő, a Helikon munkatársa bírálta el.

Irodalmi folyóiratok és a rendszerváltás címmel rendezett beszélgetést a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet január 28-án az intézet bukaresti székhelyén. Az erdélyi magyar irodalmi folyóiratok (Helikon, Látó, Székelyföld) szerkesztői beszélgetnek az elmúlt 25 év tapasztalatáról. A beszélgetésen a Helikont Karácsonyi Zsolt főszerkesztő, a Székelyföldet Fekete Vince főszerkesztő-helyettes, a Látót pedig Demény Péter és Vida Gábor szerkesztők képviselték. A lapszerkesztőkkel Lakatos Mihály, Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának igazgatója beszélgetett.

Weöres Sándor sorait viszi a Holdra a magyar fejlesztésű Puli űrszonda. A Kultúrpart internetes oldal ugyanis szavazást indított annak a magyar versidézetnek a kiválasztására, amely leginkább illik a Holdra. Az olvasók által beküldött versekből a Molnár Piroska színművészből, Turi Tímea és Fehér Renátó költőből, Tarján Tamás irodalomtörténészből, valamint az űrszondát fejlesztő csapatot vezető fizikusból, Pacher Tiborból álló szakmai zsűri választotta ki a 15 leginkább témához illő szöveget. A végső döntést az olvasók hozták meg. Weöres Sándor Petőfit, Pilinszkyt és József Attilát „körözte le” A teljesség felé című kötetében megjelent Szembe-fordított tükrök című versének részletével: „Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” A Puli űrszonda a tervek szerint az idén landolna a Hold felszínén. Sikeres küldetése esetén ez lesz az első magyar űrszonda, amely eléri egy idegen égitest felszínét és egyúttal az első magyar rover a világűrben.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében