"lépegetünk a süvöltő szélben"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A márciusi kosztüm
Király Farkas
Az igazság után veti mindig magát - Beszélgetés Zalán Tibor költővel, íróval, dramaturggal
Vallasek Júlia
Szobrok helyett folyók
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Átokföld
Tóth Mária
Kisjézus inge
FARCZÁDI ALI
versei
Roboz Gábor
Magát adta
Gálla Edit
versei
Zsidó Piroska
versei
Kiss Tünde
Közelebb egy lépéssel
Szőcs István
Hosszan kizengő zenétlen kutak – zenélő utak
CARMEN ELISABETH PUCHIANU
A folyó
Simonfy József
versei
Bakk Ágnes
Gudbáj nosztalgia, itt az új magyar szürreál
Péter Beáta
Megváltásra (se) várva
Pap Ágnes
Kétlakiság: magyarul álmodni, németül élni
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Aki beleszületett
MOLNÁR ZSÓFIA
Az emberré levés isteni útján
DABÓCZI GÉZA
A Teremtés jövő hete
Jakabffy Tamás
Koncertzongoristának lenni
Hírek
 
Papp Attila Zsolt
A márciusi kosztüm
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 10.


Amerre magyarok élnek, a március nemzeti színeinkbe öltözik, és ez így van jól. A történelemnek vannak olyan pillanatai, amelyek esztétikai mércével mérve is megállják a helyüket, és már-már művészeti élményként is értelmezhetővé válnak az utókor számára. Amikor ritka szerencsés módon találkozik egymással a forma és a tartalom. (A pátoszosabb megfogalmazásokat kedvelők gyakorta nevezik az ilyesmit „kegyelmi pillanat”-nak.) Mert lehet-e megfelelőbb időpont egy forradalom vagy bármiféle megújulásra irányuló cselekvés számára a márciusnál, amikor maga a természet ösztökéli arra az embert, hogy kicsit jobban szeresse azt, amit/akit addig is szeretett? A nőket, a szerelmét, a hazáját – épp csak annyival jobban, hogy képes legyen bolondságokat is elkövetni érte. A márciust az Isten is forradalomra teremtette: a pozitív megítélésért a kultúr- és művészettörténet szavatol, a maga tavaszszimbolikájával.
Ilyenkor az irodalom is gyakrabban kerül elő a sufniból, ahová az össztársadalmi érdektelenség száműzte (vagy ahová durcásan visszavonult, nézőpont kérdése), elvégre valamivel ki kell tölteni a politikusi beszédek közti holtidőt a március 15-i megemlékezéseken, emléktábla-avatásokon. És ez is jól van így, mert megnyugtató érzés, hogy minden évben van legalább egy olyan nap, amikor tömegérdeklődésre számot tartó eseményeken, népes közönség előtt is felhangzik néhány nagyszerű író és költő neve, a Petőfié biztosan, de talán a Jókaié is. A televíziók pedig újra műsorra tűzik – mint menetrendszerint minden március idusán – A kőszívű ember fiait; nem hibáztathatók ezért, mert ha nem készülnek újabb romantikus történelmi kalandfilmek, kénytelenek az alkalomhoz illő régieket újrahasznosítani.
Kosztümös filmekre márpedig szükség van, azok – ha minőségiek – épp olyan szerves alakítói egy nemzeti közösség kulturális emlékezetének és önértelmezésének, mint az irodalom hasonló tárgyú alkotásai. Várkonyi Zoltán remek irodalmi adaptációi óta – az Egy magyar nábobtól az Egri csillagokig – ez a műfaj igencsak halódott, de idén megérkezni látszik az első fecske (ha már Pálfi György Toldiját elkaszálták): filmsorozat készül Fehér Béla Kossuthkiflijéből, amelynek első epizódját a magyar köztévé stílusosan március 15-én tűzi műsorára. (Elérte a végzete, mondanák a szkeptikusok, de mi nem hallgatunk rájuk, mert még a mai magyar film iránt is képesek vagyunk óvatos derűlátással viseltetni.) És ez nemcsak a műfaj szerelmeseinek jó hír, hanem mindazoknak, akik – a regény utánozhatatlan nyelvi humorára, parodisztikus szemléletére, a nemzeti karakterjeggyé „nemesült” búskomorságnak fityiszt mutató életigenlésére gondolva – úgy látják, hogy a tavasz akkor is tavasz, ha olyan sorsfordító események történnek közben, mint egy forradalom.
És ilyenkor, márciusban nem árt, ha megválogatjuk, milyen kosztümöt gombolunk magunkra.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében