"lépegetünk a süvöltő szélben"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A márciusi kosztüm
Király Farkas
Az igazság után veti mindig magát - Beszélgetés Zalán Tibor költővel, íróval, dramaturggal
Vallasek Júlia
Szobrok helyett folyók
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Átokföld
Tóth Mária
Kisjézus inge
FARCZÁDI ALI
versei
Roboz Gábor
Magát adta
Gálla Edit
versei
Zsidó Piroska
versei
Kiss Tünde
Közelebb egy lépéssel
Szőcs István
Hosszan kizengő zenétlen kutak – zenélő utak
CARMEN ELISABETH PUCHIANU
A folyó
Simonfy József
versei
Bakk Ágnes
Gudbáj nosztalgia, itt az új magyar szürreál
Péter Beáta
Megváltásra (se) várva
Pap Ágnes
Kétlakiság: magyarul álmodni, németül élni
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Aki beleszületett
MOLNÁR ZSÓFIA
Az emberré levés isteni útján
DABÓCZI GÉZA
A Teremtés jövő hete
Jakabffy Tamás
Koncertzongoristának lenni
Hírek
 
MOLNÁR ZSÓFIA
Az emberré levés isteni útján
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 10.

Hézser Gábor: Újra szárnyra kapni. Szerk. Mihály Emőke. Maros­vá­sár­hely, Lector, 2014.

Egyenkénti ismertetést érdemelne az a mintegy tucatnyi interjú és előadás, melyeket Hézser Gábor lelkész-pszichoterapeuta könyve, a krízisről és segítségnyújtásról szóló Szárnyra kapni foglal magába. A szerző, aki akadémikus és gyakorló lelkigondozó, alapvetően kettős, teológiai és pasztorálpszichológiai szempontot érvényesít magyarázataiban. A gyűjtemény azonban nem csak a szakmabeliek számára érdekes, hiszen a segítségnyújtás terén több évtizedes tapasztalattal rendelkező Hézser letisztultan, helyenként humorosan fogalmaz mélyen átgondolt elveiről, praxisáról, az ember jelenségéről.
A dialógust formájukban explicite érvényesítő, kihívó kérdéseket feszegető interjúk tulajdonképpen a könyv és életünk alaphelyzetét modellálják. Hiszen a férfi és nő közti vagy egyházon belüli kommunikációra, az akadályozottsággal élők létformájára, a kamaszkorra, depresszióra stb. vonatkozóan számtalan sürgető dilemma merül fel nap mint nap. Bár a szerző többször leszögezi, hogy csak „általános” szempontokat nyújthat, ezek is revelatív erejűek, sőt valójában pontosan a problémák magvát, gyakorlati aspektusokat képesek megragadni.
Anélkül persze, hogy az egyes írások elveszítenék kapcsolódásukat egy egészen tágas összefüggésrendszerhez. Ennek alapja az emberi létezésnek a transzcendenciába ágyazottsága, legmarkánsabban pedig a humánus által meghatározott: az ember kiemelése a betegséggel vagy korláttal szemben, a különbözőségek vállalása, a tudatos kommunikáció vagy az áldás lehetnének a könyv kulcsszavai.
Hézser Gábor nem egy helyen meglepi olvasó-hallgatóját. Találóan kísérik például a szakmai diskurzust az egyes fejezetek végén álló irodalmi szövegek – ezek egyikétől kölcsönzi a gyűjtemény a címét. Nem szépíti ugyanakkor az ambivalens aspektusokat sem (pl. „Sosem vagyok teljesen egészséges, és sosem vagyok teljesen beteg”; a krízisek az élet részei). Csattanós az a módszertan, mely a bibliai zsoltárokat szakirodalomként olvassa, vagy pedig tudatja, hogy a kiégés első dokumentált alanyát „Illésnek hívják, foglalkozására nézve próféta.”
Egyetlen mondatban összefoglalja a Szárnyra kapni üzenetét a német autókra helyenként ragasztott felirat: „Tegyetek úgy, mint Isten, legyetek emberré!”
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében