"lépegetünk a süvöltő szélben"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A márciusi kosztüm
Király Farkas
Az igazság után veti mindig magát - Beszélgetés Zalán Tibor költővel, íróval, dramaturggal
Vallasek Júlia
Szobrok helyett folyók
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Átokföld
Tóth Mária
Kisjézus inge
FARCZÁDI ALI
versei
Roboz Gábor
Magát adta
Gálla Edit
versei
Zsidó Piroska
versei
Kiss Tünde
Közelebb egy lépéssel
Szőcs István
Hosszan kizengő zenétlen kutak – zenélő utak
CARMEN ELISABETH PUCHIANU
A folyó
Simonfy József
versei
Bakk Ágnes
Gudbáj nosztalgia, itt az új magyar szürreál
Péter Beáta
Megváltásra (se) várva
Pap Ágnes
Kétlakiság: magyarul álmodni, németül élni
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Aki beleszületett
MOLNÁR ZSÓFIA
Az emberré levés isteni útján
DABÓCZI GÉZA
A Teremtés jövő hete
Jakabffy Tamás
Koncertzongoristának lenni
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 10.

Életének 93. évében, február 19-én elhunyt Jánosházy György költő, műfordító, kritikus és szerkesztő. 1922. június 20-án született Kolozsváron. Az unitárius kollégium elvégzése (1942) után a Bolyai Tudományegyetemen jogtudományi, majd a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán rendezői oklevelet szerzett. Szerkesztője volt egyebek mellett az Erdély, az Igazság, a Művészet és a Korunk című lapoknak, a kolozsvári Állami Magyar Opera dramaturgjaként és rendezőjeként is dolgozott 1949 és 1958 között. 1969-től 1990-ig a marosvásárhelyi Igaz Szó című folyóirat főszerkesztő-helyettese volt, majd 1991-ig ugyanezt a funkciót töltötte be a Látónál. Több Shakespeare-drámát újrafordított, és a világirodalom klasszikusait is értő, míves fordításban adta a magyar olvasók kezébe.

Kántor Lajos volt a nagyváradi Törzsasztal beszélgetéssorozat februári vendége. A kolozsvári irodalomtörténésszel, íróval Kőrössi P. József beszélgetett az Illyés Gyula könyvesboltban, február 20-án.
Nyáry Krisztián irodalomtörténészt és Cserna-Szabó András írót látta vendégül a kolozsvári Gaudeamus könyvesbolt február 20-án, a bolt 15. születésnapja alkalmából. A szerzőkkel Kinizsi Zoltán beszélgetett, ezt követően a meghívottak dedikáltak.

Cseh Tamás-emlékkoncertet tartottak február 24-én a Kolozsvári Magyar Operában, a 2009-ben elhunyt előadó 25 évvel ezelőtti kolozsvári fellépésének évfordulóján. A rendezvényt a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Cseh Tamás Archívum Alapítvány szervezte. Az emlékkoncerten felléptek Cseh Tamás egykori zenésztársai, az Ad Libitum együttes tagjai (Márta István, Novák János, Kecskeméti Gábor, Bornai Szilveszter), valamint az énekes fia, Cseh András is.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) havi rendszerességgel irodalmi estsorozatot indít, Álljunk meg egy szóra címmel. Az estek állandó házigazdája László Noémi. A sorozat első meghívottja Markó Béla költő volt, akivel február 25-én találkozhattak az olvasók a Bulgakov kávéházban.
Huszonötödik születésnapját ünnepelte a Helikon február 26-án, Magyar­or­szág Kolozsvári Főkonzulátusán. A vendégeket Mile Lajos főkonzul és Kará­csonyi Zsolt főszerkesztő köszöntötte. Az évfordulós irodalmi esten felléptek: Szilágyi István alapító főszerkesztő, Egyed Emese, Fekete Vince, Király László, László Noémi és Papp Attila Zsolt. Az ünnepi rendezvényen Kecskés Tamás Hunor szerkesztő mutatta be a Helikon megújult honlapját, a www.helikon.ro-t.

Balázs Imre József költő, író, műfordító, irodalomtörténész és egyetemi tanár legújabb, Jung a gépteremben című verseskötetét mutatták be március 3-án, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A rendezvény házigazdája Karácsonyi Zsolt volt.

Lezárult a Helikon nyereményjátéka: a sorsolás alapján a nyertes Hoch Zsófia, aki egy Kindle Glare Free típusú e-book-olvasóval és egyéves Helikon-előfizetéssel lett gazdagabb.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében