"Szállj elő! Menekülj! Lelj békét! Eredj!"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A visszatekintés ereje
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Irodalom, film és más tripek - Beszélgetés Vágvölgyi B. András rendezővel, íróval
Bogdán László
versei
VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
Sötétség délben
MADELEINE DE SCUDÉRY
Gyöngéd térképe Clélie, római történet
Tóth Mária
Kisjézus inge
KOVÁCS KRISTÓF
versei
KISS NÓRA TITANILLA
A szemekben lakó ember
versei
BÁLINT SZILÁRD
versei
Horváth Előd Benjámin
Mintha magamat írnám tovább - Horváth Előd Benjámin interjúja Kulcsár Árpáddal
Antimandalák
Szőcs István
Boldog órák szép emléke – Képen
Ugron Nóra
MAFINN 2. - Pálmafák és diákélet Finnországban
Benő Attila
versei
FŐFAI RITA
Ragaszkodás a gyűlölt háborúhoz
Jakab-Benke Nándor
Társadalmi szerződésszegés
CSUSZNER FERENCZ
KÁMSZ, avagy Karnyóék Állami Magyar Színháza
DÉNES GABRIELLA
Ecce homo!
Codău Annamária
Vendégpapucsban
Újabb gyermek-űrlény barátság
Portik Blénessy Ágota
Tükör által homályosan. Portré-alternatívák
Jakabffy Tamás
Szereti ön Weinberget?
Áprilisi évfordulók
 
Horváth Előd Benjámin
Mintha magamat írnám tovább - Horváth Előd Benjámin interjúja Kulcsár Árpáddal
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 25.

– Te kinek írsz, Árpi?

– Az első fázisban nem létezik a fejemben az „ideális olvasó”, vagy célközönség, ilyesmi. Arra tudatosan törekszem, hogy minél jobban kerüljem a szubjektív kifejezésmódokat, hogy ne csak felőlem lehessen kinyitni a vers struktúráját. A vers jó esetben nem titkosírás, amelyhez  a szerző személyisége a kulcs. Az írás második és ezredik fázisa azzal telik, hogy megpróbálok tereket teremteni, szövegtereket, amelyek másoknak otthonosak lehetnek. Hogy konkrétan kik ezek a mások, azt nem mindig tudom. A nyelvi absztrakciókra törekszem mostanában, ennek a fajta nyelvnek – gyanítom – kisebb a közönsége, de szeretném azokat megfogni, akik nem standard fogyasztói szokás szerint olvasnak verset, mintha egy sorozatrészt néznének meg.

– A vers miért „megalkuvó kerülése a halálnak”?


– Amikor ezt írtam, éppen az volt a kihívás, hogy valamiképpen ars poeticát gyakoroljak. Akkor gondoltam bele, hogy amennyiben minden választás lemondás is, így a kifejezés ezen formája számomra valami olyasmi ellenpólusa, ami a szövegekből utólag felrémlik, hogy a szubjektum megszüntetése nem olyan ártatlan játék, vagy nem pusztán technikai játék. Ez kicsit olyan, mintha magamat írnám mindig tovább és tovább, miközben az egzisztencialisták bólogatnának hozzá, hogy jó-jó, de erre rávetül a végesség.

– Szerinted lehet a költészetnek bármiféle hiteles felszabadító, feloldozó értéke?

– Abszolút lehet és ennek ellenkezője is (tudjuk, hogy voltak, akik egy-egy költészeti világban veszítették el magukat). Sőt, azt hiszem, előbb el kell veszni, le kell épülnie a körénk szőtt kultúrának, a technikának, amely az értelmezés megalkuvó és könnyű útjait tanította meg nekünk, és valamiképpen le kell tisztulnunk a vers előtt. Ez egyszerre felszabadítás, meg önmagunk jelentős szegmenseinek elvesztése.

– Mikkel foglalkozol mostanában? Terve­zel verseskötetet kiadatni a közeljövőben?


– Létharcot vívok. Elég fárasztó. Újságíró vagyok. Kötetet nem tervezek kiadni, nem csak most nem, hanem úgy egyáltalán, soha. Viccesnek tartanám, ha emberek mennének el megvásárolni a kötetet, és eldöntöttem, hogy szeretnék következetesen kimaradni ebből, semmiképp nem akarom ezeket a szövegeket piaci mozgásnak alávetni (az a kiskapu ebben, hogy a folyóiratok mégiscsak fizetnek honoráriumot). De kötetet semmiképp. Egyrészt, mert nincs közönségem, nem vagyok eléggé ismert sem, másrészt mert ingyenessé tenném, de a kiadók ezt így nem vállalnák, harmadrészt meg ez valahogy nem is megy nekem, kiadót keresni (pedig talán már van egy homogén anyag, amelyben van annyi kakaó). Persze ezek a versek mindenképp meg fognak jelenni, még nem mondom el, hogy hogyan, de a dolog ki van ötölve: elég kísérleti lesz, eljátszik majd az olvasás helyzeteivel, a város heterotópiáival, és nagyon nyitott lesz. Egy jó nagy játék.

– Mit csinál Heidegger a sztriptízbárban?

– Gondolom, amit mindenki más, iszik valami rövidet, és 50 lejeseket dugdos a bugyikba. A szöveg, amelyben ezt felhozom, elég eklektikus, szeretek játszani a nyelvi regiszterek keverésével. Heideggerel meg sokat foglalkozom, ez a versekben is előjön. Van most egy svájci daseinanalitikai iskola, ahol Heideggert elkezdték konkrét pszichoanalitikai gyakorlatokban újraértelmezni, ez elég izgalmas. És elég izgalmas lenne az is, ha a szövegek elbírnának ilyen problémákat, ahelyett, hogy egotrippet nyomjak. Nem csak Heidegger van abban a sztriptízbárban, hanem Freud, meg Gadamer, Lacan, Foucault és a többiek. Jó kis hely az. Azt hiszem.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében