"Szállj elő! Menekülj! Lelj békét! Eredj!"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A visszatekintés ereje
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Irodalom, film és más tripek - Beszélgetés Vágvölgyi B. András rendezővel, íróval
Bogdán László
versei
VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
Sötétség délben
MADELEINE DE SCUDÉRY
Gyöngéd térképe Clélie, római történet
Tóth Mária
Kisjézus inge
KOVÁCS KRISTÓF
versei
KISS NÓRA TITANILLA
A szemekben lakó ember
versei
BÁLINT SZILÁRD
versei
Horváth Előd Benjámin
Mintha magamat írnám tovább - Horváth Előd Benjámin interjúja Kulcsár Árpáddal
Antimandalák
Szőcs István
Boldog órák szép emléke – Képen
Ugron Nóra
MAFINN 2. - Pálmafák és diákélet Finnországban
Benő Attila
versei
FŐFAI RITA
Ragaszkodás a gyűlölt háborúhoz
Jakab-Benke Nándor
Társadalmi szerződésszegés
CSUSZNER FERENCZ
KÁMSZ, avagy Karnyóék Állami Magyar Színháza
DÉNES GABRIELLA
Ecce homo!
Codău Annamária
Vendégpapucsban
Újabb gyermek-űrlény barátság
Portik Blénessy Ágota
Tükör által homályosan. Portré-alternatívák
Jakabffy Tamás
Szereti ön Weinberget?
Áprilisi évfordulók
 
Horváth Előd Benjámin
Antimandalák
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 25.

Kulcsár Árpád nem akar beilleszkedni semmiféle költészeti konvencióba, de mintha nem akarna beilleszkedni a saját költészetébe sem. Mintha folyamatos harcot vívna saját (vers)nyelvével: „a vers semmi/ túl nagy áldozat a lemondott világokért/ túl nagy áldozat a testemért/ félig vak vagyok, gerinc és szívbeteg/ és ki tudja velőmben milyen halál kapar/ s szemem jegét ki korcsolyázza úgy be/ hogy megtörjenek rajta a képek” – adott a költő, kinyilatkoztatja önmagát, hogy el is törölje azt; eltörli önmagát, hogy kinyilatkoztathassa. Nehéz kiragadni valamit ebből a gomolygó őskáoszból, hogy elindulhassunk valamerre – ha volna merre, persze, ha volna egyáltalán valami, amikor „minden egész eltörött/ minden tömény elfogyott.”
Vonatkoztassunk hát el központozástól, formától, konvenciótól – nézzük távolról a verseket: szerkezetük, akár névtelen, formabontó csillagalakzatok. Minél jobban közelítünk (kezünkben nagyító, fókuszra töltve), annál jobban szétbomlik az egész, annál jobban hígul a tömény. Töredékes sorokkal, szavakkal maradunk, miután feloszlattunk mindent, csak lebegnek a szemünk előtt a maradékok: „olyan vagy mint töltésben a kövek/ semmit se téve de gyilkolásra kész/ vagy mint Maros fölött a köd/ mindig lebeg de mégis oly nehéz.”
Ám ez a lebegés, bármilyen formátlan és széteső, mégis mozgásra ítéltetett: „a halászok vízbe ugrottak/ izmaik a szürke tömeget/ mint halott pilóta az űrt/ szelik át/ sietnek feléd” – összekeveredik a halott test az élő testtel, a halászok vízbe ugrása határozott szándékot feltételez, míg a halott pilóta az űrben céltalan bolyongást, de valahogy mindkettő baljósan cseng. A halott pilóta az űrben nem ura már saját sorsának, valami vezeti, ő maga öntudatlan (tegyük fel), de a hasonlat nyomán felvetődik a kérdés, hogy a halász mennyire cselekszik tudatosan, amikor „beugrik a vízbe” és „siet feléd” ebben a versben, ami nem mellesleg a jing és a jung alcímet kapta. Már rögtön az elején egyfajta kezdődést, megalakulást sejtet: „az ugrás az első mozdulat képe/ ami még semmi ellen/ vagy minden ellen irányuló (...) az úszás gyors melankóliája/életösztön/ vágy a maradásra/ a szív dobogni/ a tüdő dolgozni akar...” – a jin-jang, az örök áramlás, változás, a Jung-féle kollektív tudattalan, a víz jelenléte (mint az élet kialakulásának színtere), és az álomszerű képi világ (szürke víz, úszás, ugrás, lebegés), ami megint Jungra utalhat – minden össze van bogozva, mégsem tartja össze forma. Alakuló, mozgó őskáosz. Ezek a versek nem akarnak teljesek lenni, még azért sem, tüntetnek a teljesség ellen.
És akkor az jut eszembe, amit Ted Hughes mond a Sylvia Plath összegyűjtött verseihez írt előszavában: „[költészetének rendszere] egy körbezárt kozmikus térré állt össze. Ha ezt vizuálisan kivetíthetnénk, e versek anyaga és motívumai igen érdekes mandalákat alkotnának.” Ehhez képest, azt gondolom, nevezhetnénk Kulcsár verseit antimandaláknak. Nem akarnak körbezárt kozmikus térré válni – éppen ellenkezőleg, határozottan visszautasítanak mindenfajta körbezártságot.
Ehhez bátorság kell. Bátorság kell, hogy az ember elutasítsa a forma, a konvenciók biztonságát, és szembenézzen a végtelen alakuló, lebegő bizonytalansággal, ami benne gomolyog. Mert ott van bennünk is, tudomásul vesszük vagy nem, ez a végtelen, nyers, kozmikus semmi-minden, az örök harc a megalakulással, „az ugrás az első mozdulat képe/ ami még semmi ellen/ vagy minden ellen irányuló.” A kollektív tudattalan névtelen, a jin-jang névtelen, és mégis, végtelen sok nevük van.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében