"Szállj elő! Menekülj! Lelj békét! Eredj!"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A visszatekintés ereje
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Irodalom, film és más tripek - Beszélgetés Vágvölgyi B. András rendezővel, íróval
Bogdán László
versei
VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
Sötétség délben
MADELEINE DE SCUDÉRY
Gyöngéd térképe Clélie, római történet
Tóth Mária
Kisjézus inge
KOVÁCS KRISTÓF
versei
KISS NÓRA TITANILLA
A szemekben lakó ember
versei
BÁLINT SZILÁRD
versei
Horváth Előd Benjámin
Mintha magamat írnám tovább - Horváth Előd Benjámin interjúja Kulcsár Árpáddal
Antimandalák
Szőcs István
Boldog órák szép emléke – Képen
Ugron Nóra
MAFINN 2. - Pálmafák és diákélet Finnországban
Benő Attila
versei
FŐFAI RITA
Ragaszkodás a gyűlölt háborúhoz
Jakab-Benke Nándor
Társadalmi szerződésszegés
CSUSZNER FERENCZ
KÁMSZ, avagy Karnyóék Állami Magyar Színháza
DÉNES GABRIELLA
Ecce homo!
Codău Annamária
Vendégpapucsban
Újabb gyermek-űrlény barátság
Portik Blénessy Ágota
Tükör által homályosan. Portré-alternatívák
Jakabffy Tamás
Szereti ön Weinberget?
Áprilisi évfordulók
 
Ugron Nóra
MAFINN 2. - Pálmafák és diákélet Finnországban
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 5. (667.) SZÁM – MÁRCIUS 25.

Talán túl egyszerű, és már sokan elsütötték a fincsi-finn poént, viszont ha az egyetemista életre gondolok, akkor nem tudok eltekinteni a fincsi szó megemlítésétől. A diákok állandó nagy problémái közé tartozik a penészes kenyér és az üres hűtő, illetve az életmentő csomag otthonról. Ez az ételkérdés bonyolultabbá válik, amikor reggel nyolctól este nyolcig az egyetemen vagy, az épület körül meg nincs egyetlen gyorsétkezde sem. Persze ott van a menza, ami olcsó is és… Nem rossz. Viszont nagyjából minden nap ugyanaz a menü, és egy normál adag után éhes maradhatsz. Ehhez képest a finn menza világa első látásra ámulatba ejt. Tulajdonképpen most jöttem rá, hogy eddig minden barátomnak a finn egyetemi élet ecsetelését az étkezdével kezdtem. Minden jó, ha teli a gyomor. Szóval, naponta változó felhozatalból, három-négyféle húst tartalmazó és ugyanennyi vegetáriánus fogásból választhatunk. Önkiszolgáló módszer: annyit szedsz a tányérra, amennyit akarsz. A főételen kívül az árban benne van a saláta, amelyet egy külön salátaasztalnál állíthatsz össze többféle zöldségből és előre elkészített salátákból, gyümölcsből és öntetekből. Illetve az ebédhez tartozik egy pohár üdítő, tej vagy piimä (kefirhez hasonló tejtermék) és all-you-can-eat kenyér és vaj. Nem szeretnék reklámízűen fogalmazni, de ez mindössze 2 euró 60 centért elérhető diákigazolvánnyal. Ha ezt átszámoljuk, nagyjából az otthoni kisebb éttermek ebédkínálatainak árfolyamával egyezik meg. Viszont a minőség is. Hogyha éppen nem jobb. Ha pedig ezt a finn árakhoz viszonyítjuk: egy korsó sör 4-5 eurónál kezdődik a bárokban, egy éttermi olcsóbb ebéd 10 euró körül van, és a nyelvkönyvek ára 40 euró környékén mászkál (szakmai ártalom, de muszáj megemlítenem).
Miután egy hangulatos menzán jóllaktunk, bemehetünk az egyetemre. Az előadásokat minden teremben vetítőről követhetjük – nem is egyfajta vetítőről –, és az egész campus területén van wifi-kapcsolat. Minden épületben nyomtatókat találunk a diákok számára, akik egytől-egyig 300 oldalnyi ingyen nyomtatással és fénymásolással rendelkeznek. Minden diáknak van felhasználója az egyetem adatbázisához, ahol a kurzusokhoz kötődő információk találhatók meg: az előadások prezentációi, a kötelező olvasmányok egy része, házi feladatok és beadandók utasításai, illetve minden házi dolgozat számára feltöltőfelület. A kijavított munkák pedig ugyanitt tekinthetők meg, ahogy a vizsgajegyek is. Az egyetem szabályzatának értelmében minden vizsgajegyet fel kell ide tölteni a vizsga időpontjától számított két héten belül. A felhasználófelület egy e-mailcímet is tartalmaz, amelyen keresztül a tanárok bárkit el tudnak érni, illetve az adatbázisra feltöltött új adatokról értesíteni tudnak minden diákot. Nincsenek problémás levelezőlisták, nincs vita arról, hogy a yahoo- vagy a gmail-csoport megfelelőbb, illetve nincsenek terjengős Facebook-csoportok és folyton elkallódó információk. Nincs minden e-mailbeszélgetést lebonyolító évfolyamfelelős sem. Egy modern, logikus és minden fontos adatot tartalmazó, minden diák és tanár számára elérhető virtuális felület van.
A virtualitásról beszélve: a könyvtárakban e-book formátumban is elérhető néhány olvasmány, illetve minden könyvtáritagság-kiváltás ingyenes, ahogy az egész felsőoktatás tandíjmentes minden hallgató számára – persze, ehhez felvételt kell nyerni… A tanulmányi szerződések is sokkal kötetlenebbek, az egyes főszakok mellé szinte bármilyen mellékszakot lehet választani, például a reáltantárgyak mellett akár nyelveket is lehet tanulni. Persze, ahogy az egyetemek bemutatása során mindig kiemelik: a nagyfokú akadémiai szabadság kötelezettségekkel jár – vagyis az elvállalt feladatok pontos elvégzésével, természetesen.
Azonban az egyetemi élet sokkal izgalmasabb ennél. A különböző szakoknak van diákszövetségük – valóban működő diákszövetségek, saját irodákkal, gyűlésekkel és közösen szervezett kirándulásokkal, filmnézésekkel, játékestekkel és rengeteg bulival. A diákok nagy része rendelkezik opiskelijahaalarival, vagyis „hallgatói overállal”, amely egy külföldiek számára munkásruhának kinéző idétlen ruhadarab. Szakoktól függően változó színben kapható – vagyis a szín alapján majd beazonosítható, hogy az illető hallgató hol és mit tanul, és általában diákeseményeken, bulikban viselik. Az overálokhoz jelvények is tartoznak, amelyeket bulikból és kirándulásokról lehet szerezni vagy a diákszövetségektől vásárolni. Ezek általában vicceket tartalmaznak vagy az illető esemény adatait. A haalari-jelenség a finnek számára annyira természetes és hagyományszerű, hogy szinte elmagyarázhatatlan azok számára, akik még nem látták. Továbbá kapcsolódik az egyetemisták két legnagyobb „ünnepéhez”: a farsangi szánkózáshoz (pikkulaskiainen) és az itteni majálishoz (vappu). Mindkét alkalommal több száz overált viselő diák gyűl össze. A vappuról még nincsenek saját élményeim, viszont a pikkulaskiainent már megtapasztaltam. Rövid leszek: saját készítésű, minél kreatívabb és bolondabb, annál jobb „szánkóval” csúszkálnak le egy dombról jelmezbe öltözött diákok. Csak egy példa: pálmafás szánkóhoz strandozás hangulatát idéző zene és természetesen fürdőruha jár, akár -10 fokban is. Van valaki, aki nem szeretne ilyen környezetben tanulni?
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében