"Hunyd be a szemed: káprázik, ugye?"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 7. (669.) SZÁM – ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Színház az egész. Vivát!
Zsigmond Andrea
A színház: szakadék - Beszélgetés Bocsárdi László színházi rendezővel
Végh Attila
Végtelen rózsakert
Lászlóffy Csaba
A szétszedett szöveg
Láng Orsolya
versei
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS - Levelek az Utókornak
BALÓ LEVENTE
versei
GULISIO TÍMEA
A patkány
MOLNÁR BEÁTA-BALÁZS IMRE JÓZSEF-ILYÉS ZSOLT-FISCHER BOTOND
Nyolckezes repülés
Elena Vlădăreanu
versei
Jancsó Miklós
Reflektorfény vonzásában
Szőcs István
Vörös ász, irodalomtörténet s a többi
Ferenczi Szilárd
A zűr szerelmesei
CSUSZNER FERENCZ
Lassú Reflex
Codău Annamária
Történetek egy kifordult világról
KÉSZ ORSOLYA
Hangeltolódások
Idegenség és ismerősség között
Portik Blénessy Ágota
Egy Vándor Kolozsváron
Jakabffy Tamás
Tobzódás. Kolozsvári koncertprofilok
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 7. (669.) SZÁM – ÁPRILIS 10.

Erdélyieket is díjaztak a március 15-i nemzeti ünnep alkalmával Budapesten. Szőcs Géza költőt, írót Kossuth-díjjal tüntették ki, Ferenczes István költő, a Székelyföld folyóirat egykori főszerkesztője Babérkoszorú-díjat kapott, Gálfalvi György szerkesztő, esszéíró munkásságát József Attila-díjjal ismerték el. Magyarország Babérkoszorúja díjat adományoztak továbbá Tamás Menyhért költőnek és Zalán Tibor költőnek. József Attila-díjban részesült idén Bakonyi István irodalomtörténész, író; Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész, kritikus; Csontos János költő, kritikus, publicista; Fenyvesi Ottó, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának titkára; Szondi György költő, műfordító, művelődéstörténész; valamint Zsille Gábor költő, műfordító, publicista.

Mircea Cărtărescu kapta meg az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját a Lipcsei Könyvvásár – a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja – nyitóünnepségén, március 11-én. A kortárs román irodalom egyik legismertebb alkotóját az Orbitor (Vakvilág) című trilógiájáért tüntették ki. A trilógia első kötete magyarul is megjelent, A bal szárny címmel.
 
Posztumusz Magyar Örökség díjjal ismerték el Bálint Tibor (1932–2002) irodalmi munkásságát. A több mint húsz könyvet – köztük a Zokogó majom című regényt – jegyző írót többek között József Attila- és Márai Sándor-díjjal is kitüntették pályafutása során.

Cserna-Szabó András volt az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Álljunk meg egy szóra elnevezésű estsorozatának vendége, március 25-én a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A szerzővel az estek állandó házigazdája, László Noémi beszélgetett.

A Látó Irodalmi Játékok keretében a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) szerzőivel találkozhattak az érdeklődők a marosvásárhelyi G. Caféban, március 27-én. Ayhan Gökhannal, Izsó Zitával, Korpa Tamással és Mészáros Mártonnal Szabó Róbert Csaba, a szépirodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

Pest és/vagy hegy? címmel tartott irodalmi estet Bodor Ádám, március 31-én, a székelyudvarhelyi G. Caféban. Az íróval Murányi Sándor Olivér beszélgetett.
A BBTE Magyar Irodalomtudo­mányi Intézetének vendége volt Miklós Ágnes Kata, a Bűnös szövegek. Bevezetés a detektívtörténetekbe (2009) és A szóértés feltételei (2010) című kötetek szerzője. Nemzedékváltási esélyek a hetvenes évek romániai magyar irodalmában címmel a BBTE bölcsészkarának Popovici termében tartott előadást március 31-én, másnap, április 1-jén pedig A detektívtörténetek mozgatórugóiról beszélgetett Balázs Imre Józseffel a Minerva Művelődési Egyesület székhelyén.

Március 31-én az Erdélyi Múzeum-
Egyesület székhelyén a következő könyveket mutatták be: Vajda András: Az írás és az írott szó hatalma. Az írás a mindennapokban egy Maros menti településen; Szalma Anna-Mária: A fénykép a mindennapi életben. Fényképkorpuszok antropológiai elemzése; Czégényi Dóra: A mágikus erejű pap. Szerepek és helyzetek; Keszeg Vilmos (szerk.): Lokális történelmek. A lokális történelem alakzatai; Keszeg Vilmos: Aranyos-vidék. Honismereti könyv.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében