"rég tudom, nincs vége semminek"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 9. (671.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Az ezer tó vidéke. Egészen ugyanúgy. Glaswhol
Egyed Emese
Egy olasz garabonciás, aki a magyar könyvei között él - Beszélgetés Amedeo Di Francesco irodalomtörténésszel
HORVÁTH BENJI
Versek
Ruxandra Cesereanu
Angelus
Molnár Ildikó
Emlékezés Jancsó Elemérre
Ugron Nóra
MAFINN 3. - Turku utolsó gólyája
Jánk Károly
Versek
Lovász Krisztina
Versek
Bréda Ferenc
BAB ÉS BABÉR - EPILÓGUS
MARIUS ŞTEFAN ALDEA
Versek
Gömöri György
Emlékek Székely Jánosról
Dávid Gyula
Lucian Blaga magyarul
Csontos Márta
Versek
Szőcs István
Írói publicisztika mint nyelvtudománypótló – és tisztelgés Czakó Gábor előtt
Jakab-Benke Nándor
Django láncokban
KAÁLI NAGY BOTOND
Hangok, odalentről
KÉSZ ORSOLYA
Kettő üzenet Kolozsvárról
Benke András
Szilánkok és számok
Rosszízű nevetés
Túros Eszter
Csíki képzőművészek vándorkiállítása
Jakabffy Tamás
Sem Bach, sem Händel nem az a fickó…
Hírek
 
Túros Eszter
Csíki képzőművészek vándorkiállítása
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 9. (671.) SZÁM – MÁJUS 10.

Kilencedszer startolt a Studio 9 Csíkszeredában a Kossuth utcai galériában, majd indult el a minden évben újratervezett útvonalán. Lassan jubileumot ülhetünk, számot vethetünk. Már van mire visszatekinteni, már megfelelő a távlat ahhoz, hogy kirajzolódjék egy történet, és látni, érzékelni lehessen a leheletfinom mozgásokat, változásokat is, melyek egy-egy alkotót jellemezhetnek.
Mindezek mellett kérdésként merülhet fel, hogy mi az oka és célja annak, hogy Studio 9 alkotócsoport tagjai (ez alkalommal Bara Barnabás, Botár László, Gergely Zoltán, Mezey Ildikó, Nagy Ödön, Szabó Árpád, Tompa-Bors Eszter, Turcza László, Váncsa Mónika és Xantus Géza alkotásait láthatták az érdeklődők) ennyi ideje együtt működnek. Az induláskor elsősorban gyarkorlati meggondolásból vállaltak közösséget, hogy ily módon könnyebben és több helyen megmutatkozhassanak, mégis azt hiszem, hogy ennél többről van szó. Bizonyos értelemben reprezentatív kiállításról, „válogatásról” beszélhetünk, mely nem sorakoztatja fel ugyan a csíkszeredai képzőművészet minden árnyalatát, de azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy azok a beszédmódok, melyek itt kifejezésre jutnak, különböző karakteres vonásaikkal együtt, jellemzőek a térségben, és hasonló értelmezési mechanizmusokat hozhatnak mozgásba.
Hagyományos keretek között sajátos megnyilvánulások jutnak szóhoz, bonyolódnak párbeszédbe, egymást erősítve. A tálalás nem seregszemlét idéz, inkább otthonos hangulatot teremt, ahol a különböző kapcsolódások módja és ereje által mind jobban kirajzolódnak a kontúrok, a karakterek mind jobban megragadhatóak. Azt is mondhatnánk, hogy a kiállítás terében együtt szereplő alkotások egymást helyzetbe hozva különös játékra, egyedi értelemtörténésekre adnak minden alkalommal lehetőséget. Az egymás közti viszonyok minden kiállítás terében át meg átrajzolódnak, ezáltal az alkotások egy kicsit mindig újjá is születnek, felfrissülnek, talán erőteljesebbé is válnak. Azt hiszem, túl a megmutatkozási lehetőségek gyakorisága mellett, leginkább ezt köszönhetjük a Studio 9-nek, és ez az oka annak, hogy a hazai közönség is minden alkalommal új találkozásként élheti meg ezeket a kiállításokat.
Az elmúlt kilenc év alatt az alkotók változtak, ugyanakkor egyértelműen önazonosak maradtak, ragaszkodva ahhoz az alaphanghoz, amelyet valamikor, a pályakezdés idején, sikerült hitelesen megformálni, artikulálni. Mindannyian érett művészek, akiknek alkotásain lassan generációk cseperedtek fel, mégsem idegen tőlük a kísérletezés, a megújulás vágyából fakadó gesztusok használata. Azt gondolhatjuk, ha valami beérik, kiteljesedik, idővel könnyen unalmassá válik. Viszont, ha (szépség)hibái vannak vagy nem stimmel velük valami, könnyen kizökkenthetik a passzív szemlélőt a szerepéből, a figyelem is újra felkelthető, új perspektívák nyílhatnak. Azt hiszem, a tökéletlenség, a sérülékenység megmutatásának vállalása vagy a kísérletezéssel járó útkeresések és a kísérletezésből fakadó megújulások teszik igazán szerethetővé, közelivé a Studio 9 alkotásait, ugyanakkor mindez a megújulás egyetlen lehetősége is.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében