"a nagy út félig sincs hátunk megett"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 10. (672.) SZÁM – MÁJUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Az írói kvóta
SZÉKELY FERENC
Közelítések a drámai igazsághoz - Beszélgetés a 75 éves Kocsis István dráma-, próza- és történetíróval
ZUDOR JÁNOS
Versek
MÁRTON EVELIN
Szamos-song
Kántor Lajos
Kábelszakadás
Sötétség
Nagy Koppány Zsolt
Egy híján száz
Bréda Ferenc
BAB ÉS BABÉR - EPILÓGUS
GOMBKÖTŐ MAGDÁS EMŐKE
Versek
Horváth Előd Benjámin
Égi testek, mérési hibák - interjú Váradi Nagy Pállal
Történet a történetről
Szőcs István
Írói publicisztika mint nyelvtudománypótló – és tisztelgés Czakó Gábor előtt
SZENTMÁRTONI JÁNOS
Láthatatlan kiállítás
Láthatatlan kiállítás
Tar Károly
Versek
Dávid Gyula
Lucian Blaga magyarul
Bakk Ágnes
A hernyó és a pillangó
CSUSZNER FERENCZ
Magyarázni a megmagyarázhatatlant
Lakatos Artur
Nem elvesztegetett idő
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
A háborúnak és a tájnak is mindegy
Demeter Zsuzsa
Terítéken Európa
Portik Blénessy Ágota
Levegőt!
Jakabffy Tamás
A Jazzybirds első albumát hallgatva
Júniusi évfordulók
 
Jakabffy Tamás
A Jazzybirds első albumát hallgatva
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 10. (672.) SZÁM – MÁJUS 25.

Miben, mitől, miért nyeri el a zene a hitelességet? Mitől lesz megismételhetetlen – még ha bármikor visszahallgatható is? Milyen körülmények hívják létre azokat a parányi kampócskákat, amelyekkel az érdemi zene – akár a horgasbolyhos bogáncstermés – beléd akaszkodik, hogy magaddal hurcold mint órákra, napokra, de akár életfogytig is meghatározó esztétikai (érzelmi?) tényt?
Óhatatlan, hogy e nem is csupán retorikai kérdéssor túloldalán felvillanjon: mennyi sötét iszap, milyen mérhetetlen tömegű hordalék és tét nélküli hangzavar közepette izzanak fel ezek a hiteles zenei tények! És milyen kitüntető kegy a sorstól, amikor egy-egy ilyen faktum megmutatja magát!
A „nem is csak retorikai” kérdésre válaszkísérletként magam is merészelek állítani valamit: abban, attól és azért nyeri el a zene a hitelességet, hogy a benne delejes erőtérként létrejövő viszonyrendszerben sokkal inkább mérvadó a mű és a zenész kapcsolata, mintsem az előadó és a hallgató viszonya. Köznapibbra fordítva: az a muzsikálás, amelyben az előadó (mindegy itt, hogy szólista vagy zenekar) és a zene maga „kettesben marad”, sokkal inkább esélyes autentikus élményt létrehozni, mint az a zenélés, amelynek idejében-rendjében a zenész olykor a hallgatóra sandít, számít rá, tetszeni akar neki, meg akarja nyerni – s így egy egészen zeneidegen gesztussal csorbítja a muzsikálás intimitását. De persze a zenélés intenciójára is igaz ez. Ha a zenealkotó nagyrészt azért zenél, hogy kivívja hallgatója tetszését, valami külsődlegest, idegent hív be az „erőtérbe”. Megrepeszti a meghittséget, megrövidíti a zenélés immanens okát egy célnak, egy külsődlegesnek a berángatásával. Annak az útnak a kezdete ez, tetszik, nem tetszik, amelynek szélsőséges túlpontján az agyonvillogtatott sztárok gyártanak futószalagon förtelmes giccseket, de nagy nevük és a sznob középszer köréből könnyűszerrel toborzódó táboruk van.
Feltétlenül szüksége van-e egy jó muzsikának arra, hogy alkotója közismert zenei témákra tett hivatkozásokból csalikat helyezzen el benne? Olyan „kacsintásokat”, amelyek valamiféle cinkosságot léptetnek életbe közte és a hallgató között? Nem (minimum) elgondolkodtató eszköz-e egy első albumban – kvázi névjegykártyában! – idézetek, parafrázisok, zenetörténeti vonatkozású „patchek”
sűrű igénybe vétele, amikor egy összetéveszthetetlenül saját és kidolgozott profil minél félreérthetetlenebb felmutatása volna igazán kívánatos? Nem merülhet-e fel a gyanú, hogy épp ez a markáns arcél hibádzik – vagy legalábbis a zenész/együttes magabiztossággal lakkozott útkeresésének álcázására való ez a „gazdag” motívumanyag? Egy retró hangulatú, de a jazz eszközkészletével is operáló albumban nem volna-e helye az igazán mélységbe ható, türelmes és nagyon komolyan vett hangszer-improvizációknak (ennek megfelelő „időpazarlással”)? Nem volna-e sokkal meggyőzőbb a szabadságismeret tekintetében – de a merő technicitáson messze felülemelkedő zenész-performancia és fűtöttség bizonyítására is?
A kolozsvári Jazzybirds albuma (Birth, Soft Records, 2014) ugyanakkor a tudatos szerkesztésről, a forma- és stílusismeretről, játékosságról és sokszínűségről állít ki kedvező bizonyítványt. Ha néha kiütközik is zenészei tapasztalatának és tudásának eltérő foka, kirajzolódó alaptörekvésében a Jazzybirds igényessége mutatkozik meg. Szívből szeretném, ha következő felvételei – nem a videoklipekre gondolok! – a popularitás minél kevesebb közhelyét és a vitán felül álló tehetség és művészi érleltség minél mélyebb gazdagságát rögzítenék.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében