"A hullámok mindenről mesélnek"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 11. (673.) SZÁM – JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Molnár Vilmos
Három kicsi indián
László Noémi
Szerencsés kincskeresők - interjú Zsigmond Emesével, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztőjével
Demeter Zsuzsa
A kortárs gyerekirodalom titkai
Borsos Júlia Gyöngyi
Ketten a hintaszékben
Balázs Imre József
Tengerparti rajzok
Szőcs István
Írói publicisztika mint nyelvtudománypótló – és tisztelgés Czakó Gábor előtt
Bálint Tamás
Lávsztori
Muszka Sándor
Versek
Áprily Lajos
A csavargó a halálra gondol
Váradi Nagy Pál
A sárkányok földjén
BÁLINT SZILÁRD
Versek
Pataki Előd
Modern feltámadás. Y-generáció
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
Fütyülni örömből - interjú Horváth Benjivel
Szimpatikusabb állatok - Horváth Benji verseiről
Ughy Szabina
Versek
Caius Dobrescu
Versek
Bálint Péter
Miért és kiváltképpen mire jó a tradicionális népmese?
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Metamodern mese
Péter Beáta
Lehetőségek és veszteségek között
Pap Ágnes
A mindenség művészete
Demeter Zsuzsa
Lapozható történeteink
Túros Eszter
Kávéfoltból csirkefogó
Jakabffy Tamás
Botka Valériára gondolva
Hírek
 
Túros Eszter
Kávéfoltból csirkefogó
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 11. (673.) SZÁM – JÚNIUS 10.

Csillag István közel húsz éve illusztrál gyerekkönyveket, bár ő úgy vallja, hogy ez csak részben igaz, hiszen kisgyerek kora óta papírok halmazát töltötte meg számára érdekes mesejelenetekkel, és gyakran játékkönyveket is készített saját rajzaiból.  Annyi bizonyos, hogy mikor Csillag István először kapott egy valódi megrendelést, csak folytatta azt a munkát, amit kiskorában elkezdett.  
1997 óta több mint 40 könyvet illusztrált, és néhány éve rendszeres rajzolója a Cimbora, a Napsugár és a Szivárvány gyereklapoknak. Illusztrált többek között Kányádi Sándor-, Sütő András-, Orbán János Dénes-, Benedek Elek-, Farkas Árpád-, Bálint Tibor-, Páll Lajos-, Fodor Sándor-, Kovács András Ferenc-, Ferences István-, Tompa Gábor-, Kristó Tibor-, Kozma Mária-szövegeket, legtöbbszöször a Pallas-Akadémia, az Erdélyi Híradó és a Gutenberg Kiadókkal dolgozott együtt. Mivel tervezőgrafikusként is tevékenykedik, gyakran nemcsak illusztrálja a könyveket, hanem ő tördeli,  szerkeszti azokat, tervezi a borítót és adja meg a könyvek végső grafikai képét.
Bár az évek során sokat élénkültek színei és finomodtak vonalai, a többnyire akvarell technikával, időnként akrillal elkészített képei mindvégig megőrizték karakterüket. Jellegzetesen fiús rajzok, nagyszemű ördögfiókákkal, mai kölykökkel, mindenféle állatokkal, mesebeli lényekkel, sok-sok huncutsággal. A könyveket valósággal belakják rajzai, a rendelkezésére álló felületeket mindig kihasználja, rajzai részletezőek, aprólékosan kidolgozottak, ugyanakkor helyet ad a technikából adódó véletlenszerűségeknek. A képek oly módon járják át a szövegeket, hogy nemcsak kiemelnek azokból egy-egy jelenetet, hanem, amint megszületik egy adott történet/szöveg képi világa, az rögtön működésbe is lendül, új, történebe illő figurákat, formákat szül, amelyek átjárják a szövegeket, gyakran a szó konkrét értelmében is.
Csillag Isván akkor is rajzoló, ha épp nincs megrendelése. Folyamatosan figyeli környezetét, apróságokból építkezik, tartalékolja figuráit. Egy-egy repedés a falon, egy ing gyűrődése, de a kávéfoltok is határozottan alkalmasak arra, hogy elindítsák a képzeletét. Így születnek a hősök, akik a megrendelések függvényében alakulnak, kapnak pontos körvonalakat, konkrét mesébe, korba és környezetbe illő kiegészítőket. Ez utóbbiak megrajzolását alapos dokumentálódás előzi meg, de folyamatosan figyel közönségére is. Saját gyerekei ugyanakkor nemcsak visszajelzést adnak neki, hanem nagyszerű ihletforrást is jelentenek, akárcsak a jó rajzfilmek, melyeknek gyerekkora óta hűséges rajongója.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében