"A hullámok mindenről mesélnek"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 11. (673.) SZÁM – JÚNIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Molnár Vilmos
Három kicsi indián
László Noémi
Szerencsés kincskeresők - interjú Zsigmond Emesével, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztőjével
Demeter Zsuzsa
A kortárs gyerekirodalom titkai
Borsos Júlia Gyöngyi
Ketten a hintaszékben
Balázs Imre József
Tengerparti rajzok
Szőcs István
Írói publicisztika mint nyelvtudománypótló – és tisztelgés Czakó Gábor előtt
Bálint Tamás
Lávsztori
Muszka Sándor
Versek
Áprily Lajos
A csavargó a halálra gondol
Váradi Nagy Pál
A sárkányok földjén
BÁLINT SZILÁRD
Versek
Pataki Előd
Modern feltámadás. Y-generáció
GONDOS MÁRIA-MAGDOLNA
Fütyülni örömből - interjú Horváth Benjivel
Szimpatikusabb állatok - Horváth Benji verseiről
Ughy Szabina
Versek
Caius Dobrescu
Versek
Bálint Péter
Miért és kiváltképpen mire jó a tradicionális népmese?
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Metamodern mese
Péter Beáta
Lehetőségek és veszteségek között
Pap Ágnes
A mindenség művészete
Demeter Zsuzsa
Lapozható történeteink
Túros Eszter
Kávéfoltból csirkefogó
Jakabffy Tamás
Botka Valériára gondolva
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 11. (673.) SZÁM – JÚNIUS 10.

Az irodalom hazatalál címmel kortárs szerzők szülőhelyein és fontos helyszínein forgat kisfilmeket a Litera. Legutóbb Dragomán Györgyöt, A pusztítás könyve, A fehér király és a Máglya szerzőjét kísérték el szülővárosába, Marosvásárhelyre, ahol május 13-án személyesen is találkozhattak vele az olvasók, a G. Caféban rendezett esten.
A Litera, a Világháló-Irodalom Alapítvány és a Látó folyóirat közös estjén részletek hangzottak el a szerző regényeiből. A beszélgetést Csutak Gabi vezette.

A Látó irodalmi játékok májusi meghívottja Kőrösi Zoltán József Attila-díjas író volt. A szerzővel Szívlekvár című, a Libri Kiadó gondozásában megjelent regénye kapcsán Demény Péter beszélgetett, május 21-én Marosvásárhelyen.

Átadták a Communitas Alapítvány ösztöndíjait: irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színházművészet, valamint a film és a televíziózás kategóriában idén 42 fiatal alkotó vehette át az egyéves időtartamra biztosított havi 770 lejes támogatásról szóló oklevelet.  A Communitas Alapítvány 2015-ös ösztöndíjasai irodalom kategóriában: Adorjáni Panna, Bálint Tamás, Horváth Előd Benjámin, Márkus András, Muszka Sándor, Serestély Zalán, Szabó Ádám, Székely Örs, Visky Zsolt.

Krasznahorkai Lászlónak, a Sátán­tangó, Az ellenállás melankóliája, a Háború és háború és más kimagasló művek szerzőjének ítélték oda az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat – az angolszász világ legrangosabb irodalmi kitüntetését – a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán. A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal (mintegy 25,5 millió forint) járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda.

Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyerte el az idei Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját. A legrangosabb európai filmszemlének ez a második legfontosabb díja, az Arany Pálma után, amelyet idén a francia Jacques Audiard kapott, Dheepan című filmjéért. A Saul fia megkapta többek közt a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) a díját is. A zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant.

Május 24-én, hatvankét éves korában elhunyt Barabás Zoltán költő, újságíró, a nagyváradi Ady Társaság alapította Várad kulturális folyóirat egyik alapítója és szerkesztője. Barabás Zoltán Nagyváradon született, 1953-ban. Középiskoláit szülővárosában végezte, majd 1981-ben Kolozsváron filozófusi képesítést szerzett. Ettől az évtől dolgozott a sajtóban, több erdélyi magyar lap munkatársa volt. A kilencvenes évek közepétől a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tájékoztatási szolgálatát vezette és a Partiumi Közlöny főszerkesztője volt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében