"Ami lehetséges volt, bekövetkezett"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 12. (674.) SZÁM – JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
MARKÓ BÉLA
Kő és könyv
Demény Péter
Az irodalomnak mágikus tulaj­donságokra kell szert tennie - beszélgetés Filip Florian íróval
Filip Florian
Mindegyik bagoly
Bogdán László
A cápa kitátott szájában - búcsú Günter Grasstól
Günter Grass
Versek
András Orsolya
Günter Grass és a fekete doboz
Zsidó Ferenc
A sajtószabadság ára
FELLINGER KÁROLY
Versek
KOVÁCS KRISTÓF
Versek
FISCHER BOTOND
És címük is volt
Sági Enikő
Versek
Borcsa Imola
Útkereszteződés
Virgil Mazilescu
Versek
Gegő Virág
Amikor a tények beszélnek
Pomogáts Béla
Korszerű versek - közelítések Reményik Sándorhoz
Szőcs István
Írói publicisztika mint nyelvtudomány-pótló – és tisztelgés Czakó Gábor előtt
Gyenge Zsolt
Saul és fia – mennybe mennek? – beszámoló a 68. Cannes-i Filmfesztiválról
Karácsonyi Zsolt
Toldi a buszmegállóban
Codău Annamária
Te, én, testvér
Papp Attila Zsolt
Valóság nagybátyánk Tükörországban
MOLNÁR ZSÓFIA
Kortyok versből
Szekernyés János
A korszerűség átörökítése
Jakabffy Tamás
Pacsay Attila zenéje A tolonchoz
Júliusi évfordulók
 
Szekernyés János
A korszerűség átörökítése
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 12. (674.) SZÁM – JÚNIUS 25.

A 20. Bánsági Magyar Napok egyik programpontját a bánsági magyar képzőművészek csoportos kiállításának ünnepélyes megnyitója képezte a temesvári Helios Galériában: 26 festő, szobrász, grafikus és iparművész szerepelt alkotásaival. A tárlat a Hagyaték címet viselte. A kiállító művészek mindenike saját egyéniségéhez, művészi eszményeihez, formai eszköztárához, kipróbált megoldásaihoz ragaszkodva dolgozta fel a témát. Az etnikai gyökereken túlmenően a domináns fővonulatot az eredetiség eltökélt keresése, a szakmai igényesség és a korszerűségre hangoltság sajátosan temesvári áramlatának tudatos vállalása képezi. A Béga-parti városban folytatódik, friss hajtásokkal dúsul és gazdagodik ma is az a fokozott kísérletező kedv, amelynek magvait az ’60-70-es évek fordulóján Bertalan István, Constantin Flondor, a Szigma-1 csoport tagjai hintették el. Az idősebb nemzedékhez tartozó kiállítók közül néhányan a Nyugati Egyetem képzőművészeti- és design karán oktatnak, a fiatalok döntő hányada pedig tanítványaikként diplomázott. Az utóbbi évtizedekben sokat hallani országos és nemzetközi viszonylatban a temesvári iskoláról, amelynek a magyar képzőművészek is megbecsült, tevékeny tagjai.
A magyar plasztikusok korelnöke, Szakáts Béla a kolozsvári Sétatéren felállított Kapu című 1956-os emlékművének bronzba öntött, kisléptékű változatával szerepelt a kiállításon. Formaelemeket elhagyva faragta fába szándékosan „csonkolt“ alkotásait Kocsis Rudolf, akit jó ideje foglalkoztat nagyapja letűnt, paraszti világának felidézése. Egy családi összejövetel sziluettjeit valamint „földönkívüli lényeket“ öntött bronzba Varga Luigi István. Magas kőoszlop tövébe helyezte „gondolkodójának“ esendő, guggoló figuráját Kelemen István. Bronzból vitelezte ki tagoltságában is tömör asszony-hármasát Koncsag Ádám. Hajlításokkal, hegesztésekkel hozta létre téralakzatait Farkas Endre és Bogdan Nueleanu, míg Varga Szilárd műgyantából készítette el karakteres férfiportréját. A játékosság adja meg Csavar András kerámia-szobrainak báját, bensőségességét. Kiérlelt rajzokkal, hatásos grafikai munkákkal neveztek be a tárlatra Jakabházi Sándor, Szűcs Enikő, Bajkó Attila, Vălean Tünde, Kasza Karola. A fotográfiák magas színvonalért Varga Benjámin, Kozma Levente, Sárosi Valentina kezeskedtek. A textilművészetet Péter Eszter faliszőnyege valamint M-Kiss Hédi festett kelméi képviselték. Hatványozott kifejező erő emeli az átlag fölé Jusztin Patrícia felületükkel a harmadik dimenzióba is kitüremlő festményeit. A színek és formák tobzódása vagy kimért választékossága teszi mozgalmassá, élénken lüktetővé Torony Edith, Tar Béla, Oláh Dalma, Neagu Katalin, Torony Pál vásznait.
Pár jó nevű és több fiatal művész távolmaradása dacára a Helios Galériában megrendezett kiállítás komoly színvonal-emelkedést és előrelépést képviselt a korábbi évekhez képest: méltóképpen mérföldkövezte a két évtizedes jubileumot. A tárlat anyaga szeptember közepén a szentendrei Mank Galériában kerül bemutatásra.rű ihletforrást is jelentenek, akárcsak a jó rajzfilmek, melyeknek gyerekkora óta hűséges rajongója.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében