"De ki mondta, hogy boldog kell légy?"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 13. (675.) SZÁM – JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
A nyár rétegei
KISS ERNŐ CSONGOR
„Mintha volna beszélgetés” - interjú Schein Gábor íróval, költővel, irodalomtörténésszel
Vallasek Júlia
Angolkeringő 14. - Keskeny úton, magányosan
Dimény-Haszmann Árpád
Versek
DOINA RUŞTI
Lizoanca tizenegy évesen
Gábos Dezső
Rövidprózák
Sárkány Tímea
Versek
Ferentz Anna-Kata
Rövidprózák
Visky Zsolt
Reppelgetünk apámmal
Ugron Nóra
hangtalan sellő
Szőcs István
Idegenimádat mint önimádat
Ambrus Lajos
Csávossy 90
Markó Béla
Erdélyi bor
Papp Attila Zsolt
A TIFF megérett a személyi igazolványra - beszámoló a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválról
Jakab-Benke Nándor
Dalok a második emeletről - román napok a TIFF-en
Kiss Tamás
Egy tesztelés képei
Borsos Júlia Gyöngyi
Az örök ifjúság málnaszörpje
Pap Ágnes
Só és bors a békaemberben
MOLNÁR ZSÓFIA
Egy épületes könyvről
Túros Eszter
Szárhegy 40 - Válogatás a Gyergyószárhegyi Művésztelep gyűjteményéből
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 13. (675.) SZÁM – JÚLIUS 10.

A június 4–7. között megrendezésre került 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét a   könyvvásár mellett könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal és koncertekkel várta az irodalmi élet iránt érdeklődőket. A rendezvénysorozat első napján került sor Demeter Zsuzsa Költői tradíció és könyvkiadás. Gyöngyösi István példája című tanulmánykötetének bemutatására Egyed Emese közreműködésével az  EME székházában. Ugyancsak ezen a napon, az E-MIL szervezésében mutatta be Karácsonyi Zsolt Markó Béla Elölnézet című verseskötetét a Bulgakov Kávéházban.  A Helikon-estek keretében június 6-án  A gyermekbirodalom titkai, kortárs gyermekirodalom címmel szervezett beszélgetőestet a Helikon a Bulgakov Kávéházban, ahol az est meghívottai (Jánosi Andrea, László Noémi, Szántai János, Zsigmond Emese) a házigazdával, Demeter Zsuzsával közösen járták körbe az erdélyi gyermekirodalom berkeit és fórumait. Ezt követően, szintén az E-MIL szervezésében, Dimény-Haszmann Árpád Apatológia című kötetének könyvbemutatóján vehetett részt a hallgatóság, a szerzőt és a kötetet László Noémi vezette fel. Június 7-én, vasárnap ismét a Bulgakov Kávéházban találkozhattak a populáris irodalom kedvelői Oravecz Nórával, ezt követően Tompa Andrea íróval Balázs Imre József beszélgetett.

Június 12-én díszdoktori címmel tüntette ki Kertész Imrét a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem. Az ünnepélyes átadóra Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székhelyén került sor. Iulian Boldea, az egyetem bölcsészkarának dékánja laudációjában Kertész Imrét a világirodalom és kultúra kiemelkedő alkotójának, korunk lelkiismeretének nevezte, külön megemlékezve a Sorstalanság és A kudarc című regényeiről.

Június 12-én és 13-án Helikon-esten vehettek részt  a szatmárnémeti és beregszászi irodalomkedvelők. A Csavargás, írók, mégmodern címmel ellátott felolvasó körúton A nagy Kilometrik rovatának szerzői (Bréda Ferenc, Fischer Botond, Horváth Benji, Karácsonyi Zsolt) voltak jelen, június 12-én közösen nyitották meg Szatmári Ifjúsági Napokat Szatmárnémetiben. Az est házigazdája Kereskényi Sándor volt. A körút másnap Kárpátalján folytatódott, ahol a beregszászi Európa Házban Fischer Botond, Füzesi Magda, Horváth Benji, Jánk Károly és Karácsonyi Zsolt olvastak fel.

Ma­gyar­ország Ko­lozsvári Főkon­zu­lá­tusának vendégeként Kukorelly Endre íróval, költővel két alkalommal is találkozhattak az érdeklődők. Először június 18-án a Bulgakov Kávéházban, majd másnap a Főkonzulátus rendezvénytermében. Mindkét irodalmi estet Mile Lajos főkonzul moderálta.

A hónap utolsó Helikon-estjén  június 22-én, Egyed Péterrel beszélgetett legújabb, válogatott esszéit, kritikáit, tanulmányait magába foglaló, Irodalmi rosta című kötete apropóján Karácsonyi Zsolt a kolozsvári Bulgakov Kávéházban.

Június 30-án az E-MIL Álljunk meg egy szóra elnevezésű beszélgetés-sorozatának meghívottja Kemény István költő volt, akit a rendezvény állandó házigazdája, László Noémi kérdezett.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében