"Értsétek meg: csak rajtatok áll."
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 14. (676.) SZÁM – JÚLIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Péter
Kriterion-korok és -fények
Demeter Zsuzsa
Van jövője a kulturális hídverésnek - beszélgetés H. Szabó Gyulával, a Kriterion Kiadó igazgatójával
Cseke Péter
Páskándi könyvszerkesztői életideje*
Dávid Gyula
„kincsekre hulljon a fény…”
Kónya-Hamar Sándor
Páskándi Géza halálának 20. évfordulójára
Tóth Mária
Zsenialitásom története
Pál Tamás
Versek
Horváth Előd Benjámin
Mélykutyák. Fiatal erdélyi anziksz
FARCZÁDI ALI
Versek
GOTHÁR TAMÁS
Versek
KULCSÁR ÁRPÁD
Versek
Szőcs István
Bízzál, pályafutó, bízzál! (I.)
Lovász Krisztina
Versek
Paul Celan
Versek
SELYEM ZSUZSA
Együtt utazunk
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Benzin, víz, emberek és más javak, avagy hogyan csináljunk egy őrült disztópiában lázadást fél karral
CSUSZNER FERENCZ
Elmulasztott találkozások – POSzT 2015
Benke András - Dávid Anna Júlia
Szavak által homályosan
Lakatos Artur
A skandináv jéghegy
Székely Sebestyén György
A másik kép
Jakabffy Tamás
„Utolsó péntek” - A tuba nagy napja
Augusztusi évfordulók
 
Székely Sebestyén György
A másik kép
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 14. (676.) SZÁM – JÚLIUS 25.

A formát takaró lepel, drapéria az antik görögök óta ismert, klasszikus művészeti funkciója, hogy kihangsúlyozza az anatómiát, a mozgást és a gravitációt. Egy ettől eltérő alkalmazása a Torinói Lepel, melynek esetében médiumként működik, megőrizve az arcnak a lenyomatát, melyet korábban érintett.
Feleki István legújabb, a kolozsvári Quadro Galériában májusban megnyílt tárlatának digitális és digitálisan módosított fényképei szembemennek a drapéria ilyenfajta értelmezéseivel – nála nem takaró-hangsúlyozó vagy felmutató-képhordozó közegként jelenik meg, a művész segédeszközeként, hanem főszereplőként: leplezi az eredeti modellt, s annak természetétől független vizuális életre kel.
Noha tudjuk, hogy a fényképek nylonzsákokba vont múzeumi festményekről készültek, Feleki eljárása nem része egy olyan intézményi vagy kritikai diskurzusnak, mely a műalkotás státusát járja körbe. Ő a kép természetére kérdez rá. A Kolozsvári Művészeti Múzeum munkatársaként évtizedeken át alkalma volt ezeket a műalkotásokat szemlélni és róluk reprodukciókat készíteni.
Ezúttal azonban, a beburkolt festményeket látva, a kétdimenziós kép törékenységére, kiszolgáltatottságára érezhetett rá. Amennyire igaz, hogy halálunkban mindannyian egyenlőek vagyunk, olyannyira igaz az is, hogy a letakart képek – legyen szó vásári portékáról vagy remekműről – egyenlőek. Az eltűnés, az enyészet egyenlősége ez: elegendő eltakarni, hogy a szem számára megszűnjön létezni.
Feleki megközelítése azonban nem száraz-szigorú merengés a kép természete fölött. Akárcsak korábbi sorozatainál, képalkotásának alapvonása a játék és az esztétikai értékek keresése. Ahhoz az ősrégi játékhoz nyúl vissza, amit gyerekkorunkban, a fűben fekve mindannyian műveltünk, s amit Leonardo is játszhatott, a felhőkben formákat keresve és találva. A játéknak eme képteremtő mechanizmusa húzódik meg Feleki másik képei mögött is, amely egyik képből, hasonlatosság alapján, ám az eredeti kép jellegétől, természetétől függetlenül, újabb képeket – embereket, állatokat, vadászjeleneteket – hoz létre.
Legyen szó régebbi (analóg) fotóiról, melyek a női aktot a felismerhetetlenségig absztrahálták, vagy az utóbbi években készült diptichonjairól (Ante mare undæ), melyek égen és földön felfedezett formákat asszociálva a világ rendjét próbálták kibogozni, illetve a mostani képekről, ez az eljárás mindegyiken felfedezhető.
Nem elég tehát, hogy az eredeti festett képet a lepel „elpusztítja”, a leplet a fényképész is elpusztítja azáltal, hogy alakokat, jeleneteket lát meg benne, újabb leplet képezve. A kettős pusztításból születnek a másik képek: a kép törékenysége így erősségnek is bizonyul. Ezen a játékon radikálisan csavar egyet a számítógépes beavatkozás, a filterek és effektusok képi zajokat eredményeznek, ugyanis az eredeti fényképtől idegen és független, virtuális forrásból származnak. A klasszikus fotográfiát tisztelő fényképészként számon tartott Feleki ezúttal megválni tűnik médiumától és a computer art bűvöletében mintha a festészet vagy a grafika felé közelítene.
A másik kép sorozat ereje mégis a fotográfia memóriaőrző képességéből táplálkozik: a képek maguk is vékony lepelként ereszkednek a valóságba és emlékhordozóvá lesznek: minden képrétegen, minden másik képen átdereng a múlt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében