"színezüstben fogadom a reggelt"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 15. (677.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Titkos utak Macondóba
Haklik Norbert
Magyar zászló a Holdon - beszélgetés Kabdebó Tamással, a magyar kultúra írországi nagykövetével
Reiner Kunze
Versek
Király László
Versek
KISS ERNŐ CSONGOR
Találkozás a szavakkal, találkozás a vízihullával
Noszlopi Botond
Versek
Czegő Zoltán
A macskalevél
Jancsik Pál
Versek
GOTHA RÓBERT MILÁN
Amúgy is, a nők uralják a világot
Falussy Móric
Robotka úr hétköznapjai
OZSVÁTH ZSUZSA
Versek
Krómer Ágnes
Versek
VARGA  SÁNDOR-GYÖRGY
Versek
KECSKÉS TAMÁS HUNOR
Újabb Kudarc
Szőcs István
Bízzál, pályafutó, bízzál! (II.)
Medgyesi Emese
Prelúdium: szülőföld, szubkárpátok
Jakab-Benke Nándor
Egy osztrák a jövőből, ötödszörre
CSUSZNER FERENCZ
Antigoné kiköltözik a kolostorból
MOLNÁR ZSÓFIA
„Miféle vidék ez, Agripina?”
Nagy Hilda
Harminc év diskurzusa
Te kit választanál?
Szekernyés János
Jelképes és groteszk formák
Jakabffy Tamás
Marcus Miller Temesváron
Hírek
 
Szekernyés János
Jelképes és groteszk formák
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 15. (677.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.

A 77 életévéből szobrászként és művészpedagógusként több mint fél évszázadot a Béga-parti városban töltő Szakáts Béla egyéni tárlatokon csak nagy ritkán vonultatta fel példás precizitással megmintázott és míves igényességgel kivitelezett szobrait. Temesvárott egyéni kiállítást legutóbb 1987-ben rendezett. Az elmúlt évben két tanítványa – Vlad Corban festőművész és Bartha István szobrász – oldalán mutatta be néhány alkotását a temesvári Pygmalion Galériában. Jókora érdeklődést keltett épp ezért a kollegák és a nagyközönség körében, hogy 2015 nyarán rászánta magát, és néhány korábbi s főként az utóbbi években alkotott bronz- és terrakotta-szobrainak, valamint ceruzarajzainak válogatásával a nyilvánosság elé lépett. Az Átjáró címen ugyancsak a Pygmalion Galériában megnyitott tárlaton tucatnyi bronzplasztika, 10 terrakotta- és 2 gipszszobor, valamint 14 rajz nyújtott ízelítőt a több évtizede a bánsági és az erdélyi szobrászat élvonalához tartozó alkotóművész oeuvre-jéből.
Biomorf alakzatok, képződmények serkentik leginkább alkotásra a formateremtésben valósággal fizikai örömöt lelő Szakáts Bélát. Embereket, halakat és humanizált tárgyakat jelenít meg groteszk, suta, tragikomikus beállításokban. A diszkrét humor, a szándékos torzítás, egyes elemek nyomatékosított kiemelése, a figuratív formálás szabatossága, az anyag lényegének hangsúlyozása, a felület motívumgazdag kidolgozottsága és a kifejezés tömörsége jellemzi szobrait. A stilizálás sem hiányzik a tapasztalt szobrász eszköztárából, de életműve vezérmotívumát az emberalakok és zoomorf lények arányai, struktúrái és részelemei inspirálta kisplasztikai sorozatai képezik. Kapu című ciklusának kimunkált darabjai is az emberábrázolás közvetett, áttételes változatainak tekinthetők. Szakáts Bélát kitartóan és behatóan foglalkoztatja a tárt és zárt kapuk dús szimbolikájú témaköre. Emberi testrészeket vél felfedezni és láttatni a félfákban, a kapuzábékban, az ívelt keretekben, a keresztkötéses, megvasalt felületeken. Megközelítésében a kapu jelkép és alapforma, amely gyakorlati funkciója, rendeltetése szerint és áttételesen is világokat választ el és köt össze.
Kapu sorozatával rokonságban állnak – művészete jellegzetes irányvonalának és módszerének mintadarabjaiként – laposra „hengerelt”, két dimenziós, mélység nélkül hagyott szobrai. Jónás próféta és a cet bibliai történetéből kiindulva a terrakotta-szobrok izgalmas sorozatát teremtette meg, amelyben az ember és a hal közötti fura kapcsolat megmosolyogtató helyzeteit, pajkos kombinációit ragadta meg. Részben a keresztség, a szabadság, a haladás és a férfiasság jelképeiként formálja meg a változatos uszonyosokat, amelyeket jó adag humorral hol pegazusokként, rozinántékként, táltosokként, hol meg közönséges áramvonalas úszó teremtményekként láttat. Szakáts Béla minden agyagból formált tárgya unikális, egyedi alkotás. Szívéhez és kezéhez nagyon közel áll a terrakotta, leleményesen és lefegyverző művészi érzékkel kamatoztatja egyedülálló plasztikai adottságait.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében