"nem volt kiút a látomásból"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 17. (679.) SZÁM – SZEPTEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Vári Attila
Éjjel a kertemben Jeszenyinnel
Szebeni Zsuzsa
„Szerettem volna szakítani az Erdély-nosztalgiával…” - Interjú Szücs Györggyel, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettesével
Bogdán László
Vaszilij Bogdanov: Ricardo Reis Szibériában. A költői verseny VI.
Sebestyén Mihály
Alba hercegnő váratlan megjelenése a Bernáth Andor klubban (1954)
GELLU NAUM
Versei
Boda Edit
Versei
Pomogáts Béla
Petőfi Sándor temetése
Gál Hunor
Versei
Gothár Tamás
Versei
Hajós Eszter
Versei
Muszka Sándor
Versei
Bardo Madin
Versei
Purosz Leonidasz
Vereség után
Szőcs István
Az „alsó tízezer” tagja, és mikor evet a csaj?
Oláh András
Versei
Czakó Gábor
Szabar
Sántha Attila
A szabadságát lóval megvásároló nép Jordanes Geticájában – Gótok vagy hunugurok?
Bakk Ágnes
Mindnyájan rablók és áldozatok vagyunk
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS - Levelek az Utókornak
Fried István
Markó Béla elölnézetei
Makkai Zsófia
Az újságíró Kós Károly
Lakatos Artúr
Bábeli fesztivál
Jakabffy Tamás
Az új BF-karmesterről
Portik Blénessy Ágota
Időutazás hetven év erdélyi képzőművészetében
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 17. (679.) SZÁM – SZEPTEMBER 10.

Augusztus 7-én elhunyt Prágai Tamás író, költő, irodalomtörténész. Prágai 1968. július 2-án született Budapesten, Pázmándon élt. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar-angol tanári szakon, a Pécsi Tudományegyetemen magyar szakon szerzett diplomát, a Torontói Egyetemen poétikaelméleti tanulmányokat folytatott. Az irodalomtudomány doktora volt, irodalomkritikai írásaiban főként kortárs költészettel foglalkozott. Írásai 1990 óta jelentek meg irodalmi folyóiratokban. Több irodalmi lap szerkesztőjeként és munkatársaként dolgozott, köztük a Polisz, a Szépirodalmi Figyelő, a Kortárs (2002–2007), illetve a Napút (1998–2015) és a Képírás (2009–2015) folyóiratnál. 2001-től a Magyar Írószövetség, 2002-től a Fiatal Írók Szövetsége, 2005-től a JAK tagja. 2005-ben József Attila-díjat kapott.

Karácsonyi Zsoltnak ítélték oda az idei, 43. Tokaji Írótábor díját. A díjat a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában adták át augusztus 14-én. A költőre az indoklás szerint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökeként és lapunk főszerkesztőjeként kifejtett irodalom-közéleti tevékenysége, valamint jelentős költői és irodalomtörténeti munkássága miatt esett a választás. A Tokaji Írótáborban átadták a Nagy Hordó-díjakat is, amelyeket idén Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek és az írótábor szervezésén 42 évig munkálkodó Sáray Lászlónak ítéltek oda. Teljes eddigi életművük elismeréseképpen, valamint a Tokaji Írótábor hagyományaihoz és örökségéhez való hűségükért idén hárman kaptak Hordó-díjat: Csontos János költő és publicista, Kiss Benedek költő és műfordító, valamint Vári Fábián László költő, műfordító, a kárpátaljai magyar irodalom kiemelkedő alakja.

Idén is változatos programnak örülhettek az irodalomkedvelők a Kolozsvári Magyar Napokon, augusztus 16. és 23. között. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) szervezésében bemutatkozott a kulter.hu irodalmi portál, amelynek a munkatársaival – Áfra Jánossal, Herczeg Ákossal, Papp Sándorral és Vigh Leventével – Karácsonyi Zsolt beszélgetett; szintén bemutatkozott a pozsonyi Irodalmi Szemle, amelyet Szalay Zoltán, Száz Pál és Gyenes Gábor képviselt, Balázs Imre József moderálásával. Szerzői estet tartott a budapesti Orpheusz Kiadó: Muszka Sándor, Ughy Szabina és Király Farkas Vincze Ferenccel beszélgetett. Bemutatták Horváth Benji Beatcore, Láng Orsolya Tejszobor és Varga Melinda Űrezüst című köteteit, a szerzőket László Noémi kérdezte. Király Lászlóval beszélgetett Fekete Vince, a Blason-szombat keretében pedig László Noémi, Fekete Vince, Márkus Barbarossa János, Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt írt verset megadott témára.
A Helikon is képviseltette magát a Magyar Napokon: A nagy Kilometrik szerzőinek délutánján felolvasott André Ferenc, Kulcsár Árpád, Sárkány Tímea és Ugron Nóra, a házigazda Horváth Benji volt; Sándor Zoltánnal és Vincze Ferenccel Karácsonyi Zsolt beszélgetett; valamint közös estet tartott a Helikon és a miskolci Műút folyóirat, amelyet Zemlényi Attila, kabai lóránt, Antal Balázs és Tellinger András képviselt, beszélgetőtársuk Demeter Zsuzsa volt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében