"az emlékezést kell megrohamozni"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 18. (680.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Horváth Előd Benjámin
Ezerkarátos nyár
Xantus Boróka
„Ingázok, magamban is” - beszélgetés András Sándor íróval, irodalomtörténésszel
Blason-szombat
Hajdú-Farkas Zoltán
Reggeli látvány
Zalán Tibor
Versei
Horváth Veronika
Versei
Sütő István
A nyolcvanas nyár
Borcsa Imola
A láthatatlan sorompó
Csete Soma
Versei
Ugron Nóra
Mindent vagy Semmit
Szőcs István
Ez is és az se
Mózes Attila
Bálint Lajosnak, odaátra
Dávid Gyula
Bálint Lajos is elment közülünk
Michael Krüger
Versei
Ferenczi Szilárd
Az ellenségek pajkos cimborasága
CSUSZNER FERENCZ
#színház
KÉSZ ORSOLYA
Bolyongás a ledrengetegben
MOLNÁR ZSÓFIA
Önfeledten reflektált történetek
Tornáztató publicisztika
Portik Blénessy Ágota
New York-i halló-halló-hallucináció
Jakabffy Tamás
Bartók román táncainak mondialitása
Októberi évfordulók
 
MOLNÁR ZSÓFIA
Tornáztató publicisztika
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 18. (680.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.

Rostás-Péter István: Tót­ágas. Könczey Elemér rajzaival. Polis, Kolozsvár, 2014.

Rostás-Péter István rádiós jegyzeteiből összeállított kötetét a Kolozsvári Rádió fennállásának 60. évfordulóján mutatták be. Az intézmény főszerkesztő-helyetteseként, fordítóként is működő szerző hangja mellett Könczey Elemér grafikus körülbelül negyven rajza – nem kifejezetten a kiadvány számára készült, a könyv szerkesztője, Jakabffy Tamás szavai szerint  „külön vállalásokat teljesítő sík” – adja a Tótágas sajátos, alapvetően fanyar aromáját.
Vállaltan a más szemszög érvényesítése, a furcsaságok felfedeztetése a célja azoknak a péntekenként általában „élesben, biztosítóháló nélkül”, azaz élő adásban elhangzó, illetve részben blogon is közzétett jegyzeteknek, melyek egy „szófüggő”, „gyógyíthatatlanul beszédes” sajtós „hangos gondolkodásának” futamait rögzítik. Ezek, az egyes tömbök címe által jelzetten, egyrészt a Res publica terepéről, másrészt pedig Intra muros valók; előbbiek túlsúlya világosan megfigyelhető. Végül a Polycolor raritásokkal gyönyörködtető darabjai ellenállnak a pontos behatárolásnak, ahogy sajátos színfoltot jelentenek a kötetet nyitó-záró néhány soros (alkalmi) verse(zete)k is.
Különös hangsúlyt kapnak ezen a széles palettán, egyfajta metaszintként, a zsurnalizmus kérdése, a „szómívesség árfolyama” és a(z erdélyi magyar) kulturális ipar lehetőségei is. Ez tulajdonképpen természetes médiumváltáson is keresztülment reflexiók esetében. Melyek egy értelmiségi vélekedései sztereotípiákról („a székelyek szálkáitól ments meg, Uniónk, minket!”), tabutémákról, a „közjóra törekvő napi robotról”, értsd: aktuálpolitikáról, családról, konkrét és általános jelenségekről, tendenciákról. A szövegek ütőkártyái a kérdőjellel, aggodalommal emlegetett sajtós „harsányságot” ellensúlyozó, azon átütő-átidéző (Pilinszkyt, Kosztolányit stb.) tényleges mívesség jegyei és a játékos nyelvújítás, melynek a hallgató-olvasó tanúja lehet („Newperencia”, „költségvetés-aratás”, Havanna, ha nem lenne).
Dátumjelzésért kiáltó, aktualitásukat vesztve elhalványodott apróságok, zömében máig éles kérdésfelvetések színes, Könczey rajzai révén két hangon beszélő gyűjteménye a Tótágas. Mely egy-egy líraibb mozzanata révén, na meg a pozíció okán, Örkényt is megidézheti: segít terpeszállni, mélyen előrehajolni...
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében