"az emlékezést kell megrohamozni"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 18. (680.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Horváth Előd Benjámin
Ezerkarátos nyár
Xantus Boróka
„Ingázok, magamban is” - beszélgetés András Sándor íróval, irodalomtörténésszel
Blason-szombat
Hajdú-Farkas Zoltán
Reggeli látvány
Zalán Tibor
Versei
Horváth Veronika
Versei
Sütő István
A nyolcvanas nyár
Borcsa Imola
A láthatatlan sorompó
Csete Soma
Versei
Ugron Nóra
Mindent vagy Semmit
Szőcs István
Ez is és az se
Mózes Attila
Bálint Lajosnak, odaátra
Dávid Gyula
Bálint Lajos is elment közülünk
Michael Krüger
Versei
Ferenczi Szilárd
Az ellenségek pajkos cimborasága
CSUSZNER FERENCZ
#színház
KÉSZ ORSOLYA
Bolyongás a ledrengetegben
MOLNÁR ZSÓFIA
Önfeledten reflektált történetek
Tornáztató publicisztika
Portik Blénessy Ágota
New York-i halló-halló-hallucináció
Jakabffy Tamás
Bartók román táncainak mondialitása
Októberi évfordulók
 
Portik Blénessy Ágota
New York-i halló-halló-hallucináció
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 18. (680.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.

(Pop-up gallery à la Insomnia, harmadik kiadás)

„Voltam New Yorkban / reptéren Londonban / Berlinben lassú volt a fény / imbolygott Amszterdam / és hess jött Marakesh / Párizsból sms / szikrázott Velence / mint Varsóban a fűszeres / lány, aki eladó / de én nem Bem apó / halló-halló-halló-hallucináció...” – énekelte tavaly Kiss Tibi Kolozsvár főterén.
Idén, a 6. Kolozsvári Magyar Napok keretében a Quimby nem lépett fel, ám dalszövege visszacsengett fülemben, amint beléptem az egykori New York Szálló ajtaján. A magára hagyott, roskadozó épület évente, a Kolozsvári Magyar Napok alatt egy hétre megnyílik a különböző alternatív projektek számára. Ezek egyike az Origo Egyesület Mimesis című kortárs művészeti kiállítása, melynek idei témája a Ringli.Spíl. A téma adja magát, számos megközelítés született már a körfogás, a játék szimbolikája kapcsán, melyekhez nehéz újat hozzátenni. A kiállítás kurátorai, Márkos Tünde és Kalló Angéla elmondták, hogy a művészek felé intézett fel- és kihívás nem csupán a témával, hanem magával a térrel való kapcsolatteremtés volt. Ilyen értelemben harmadik éve hívnak szobára bennünket a kiállító művészek, mindenki a saját kis intim, tudatosan kiválasztott helyiségébe.
Az idén kiállító 37 művész a technika, a koncepció, a kivitelezés vagy az alkotás kvalitása szempontjából nagyon változatosan reagált a témafelvetésre. Mindenki találhatott saját szájíze szerint való szobát. Egyedi és hétköznapi, kreatív és unalmas, interaktív és klasszikus, konceptuális és figuratív megfért egymás mellett. A befogadó döntése maradt, végül kivel megy szobára, ha megy. A szobák nem a klasszikus értelemben vett kiállítótérként működtek, hanem inkább mint ablakok, kulcslyukak a voyeurként kukkoló nézők számára: betekinthettek a művészek jelenlegi munkájába, nyelvezetébe, formavilágába, sőt, aktívan részt vehettek benne, beszállva a ringlispílbe.
A korábbi két évhez képest egyre több a konceptuális vagy interaktív irányba elmozduló alkotás, melyek felhasználják és beépítik a hely elemeit: lyukak, repedések a falon, rozoga szekrények, törött ablaküvegek, elhomályosodott tükrök, döglött galambok. Aki belenézett Makkai Bence képkeretébe, és arcának körvonalai mellett a béke döglött galambját is észrevette, aki megpörgette Adorjáni Márta ceruzahegyű pörgentyűjét, vagy legalább képzeletben Szabó András fejreállított ringlispíl-imitációját, aki elhallgattatta volna Márkos Tünde Gömböcét, beállt egy szelfire Kalló Angéla arany-like babaaltató glóriája alá, megsimogatta Szentes Zágon Minotauruszát, visszarakta Kuti Botond festményeire a hiányzó darabkákat, kifogta Kerekes Emőke halait, keletet és nyugatot megjárva, Ariadné fonalát követve, kitalálhatott a labirintusból.
A kiállítás mottója: Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni. Az épület az ember hűlt helyét, rombolásának és az elmúlásnak nyomait viseli magán. Labirintusában bolyongva a tér felülkerekedik a kiállított tárgyakon, a nagybetűs művészeten, és teljesen megigézi, magába szippantja a látogatót. Vagy az egész csak halló-halló-hallucináció.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében