"oda kell érnünk hajnalig"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 19. (681.) SZÁM – OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Tamás Dénes
Két haza
Horváth Előd Benjámin
A dolgok zöme és az apacsok - beszélgetés Zemlényi Attila költővel, a Műút főszerkesztőjével
Fekete Vince
Versek
Bogdán László
Jelenések a Hagia Sophiában
Mózes Attila
Dicsekvés? A javából!
Dimény Lóránt
A Mester arcai
KULCSÁR ÁRPÁD
Versek
GOTHA RÓBERT MILÁN
Versek
Varga Sándor-György
OnertaKormany_OnaKormanye
Elena Vlădăreanu
Versek
Pomogáts Béla
Történelmi sors és történelmi feladat. Magyarok kisebbségben
Dimény H. Árpád
Versek
Nyilas Atilla
Málik Roland-emlékblokk
Szőcs István
Mihez van képünk?
Szántai János
A Likaskő, avagy a három­dimenziós székely ősrajzfilm
FISCHER BOTOND
Világ az egész színház
MOLNÁR ZSÓFIA
Magos-magvas történetek
Lakatos Artur
Az aranyember titka
Hány éjszaka egy élet?
László Noémi
Szövegkísérlet, fotográfiákra
Jakabffy Tamás
Bartók Zenekari concertója: a szintézis
Hírek
 
Lakatos Artur
Hány éjszaka egy élet?
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 19. (681.) SZÁM – OKTÓBER 10.

D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka, Bookline könyvek, 2014.

D. Tóth Kriszta e könyvét kevésbé fogadta elragadtatással a kritika, mint a szintén relatíve új Jöttem, hadd lássak című Aranykönyv-díjat nyert munkáját, de az eladási számok vonatkozásában e kötet esetében sincs ok panaszra.  Egyrészt, mert a Jöttem, hadd lássak-ot ugyanannak a szerzőnek nehéz felülmúlni, másrészt pedig valószínűleg azért, mert a kritika kevesebbet tud kezdeni a regény témájával, mint az átlagolvasó: egy negyvenes nő lelkivilágával, annak örömeivel, frusztrációival, depresszív pillanataival, életuntságával, hedonizmusával és bonyolult lelke egyéb összetevőinek summájával. Ugyanis a téma a szemünk előtt zajló magyarországi hétköznapok realitásai között nagyon is banális; hétköznapisága miatt ugyanakkor örökzöld, és nem lehet úgy hozzányúlni, hogy ne lehessen mindig kihozni belőle valamit. Ha nem is mindig újat, valami eladhatót minden bizonnyal.
A regény központi alakja egy negyvenedik születésnapjához közeledő nő, Szomjas Helga – aki sikeres nő, legalábbis látszólag. Egyetemet végzett, van jól fizető, megbecsült munkája, férje, aki testileg-lelkileg szereti, két lánya, szabadidejében hasonszőrű barátnőkkel szórakozik. Emancipált módon fogyaszt alkoholt, használ időnként vulgáris szavakat és flörtöl ártatlanul. Illetve, hogy ez utóbbi mennyire ártatlan, kérdéses.  Helgát emiatt sokan irigyelhetnék, és biztosan irigylik is. Ezzel együtt ő maga sem maradéktalanul boldog. Lelkiállapotára rányomja bélyegét a mindennapok stressze, a traumatikus emlékek gyerek- és serdülőkorból. Ugyan ezek önmagukban véve nem tragédiák, mivel egy átlagos emberi életben elkerülhetetlenek.
Helga vívódásai az emberi kapcsolatok bonyolult rendszerén keresztül érthetők meg igazán. Ha egyetlen egy erősségét kellene kiemelnem a kötetnek, azt mondanám, hogy ez a kétoldalú és csoportos emberi kapcsolatokban fellelhető árnyaltságnak az érzékeltetése lehetne.
Húszezer éjszaka, ahogy a regény címében is foglaltatik, jóval több, mint az a negyven év, melynek küszöbére az események során Helga elérkezik. Valószínűleg azért, mert az emberi élet D. Tóth Kriszta víziójában sem korlátozódik magára az effektíve megélt időtartamra: vannak előzményei meg utóélete is.  A regénynek van ugyan eleje és vége, sőt, az egész egy ciklust zár le, de a kapuk a végére nem záródnak be. De nem is ez a fontos, ezeknél sokkal fontosabb a szereplő belső vívódása, amely egy időben banális és különleges, jelentéktelen és tragikus.
Aki szeret a lelkiekről, emberközi kapcsolatokról elgondolkozni, annak kimondottan élvezhető.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében