"oda kell érnünk hajnalig"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 19. (681.) SZÁM – OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Tamás Dénes
Két haza
Horváth Előd Benjámin
A dolgok zöme és az apacsok - beszélgetés Zemlényi Attila költővel, a Műút főszerkesztőjével
Fekete Vince
Versek
Bogdán László
Jelenések a Hagia Sophiában
Mózes Attila
Dicsekvés? A javából!
Dimény Lóránt
A Mester arcai
KULCSÁR ÁRPÁD
Versek
GOTHA RÓBERT MILÁN
Versek
Varga Sándor-György
OnertaKormany_OnaKormanye
Elena Vlădăreanu
Versek
Pomogáts Béla
Történelmi sors és történelmi feladat. Magyarok kisebbségben
Dimény H. Árpád
Versek
Nyilas Atilla
Málik Roland-emlékblokk
Szőcs István
Mihez van képünk?
Szántai János
A Likaskő, avagy a három­dimenziós székely ősrajzfilm
FISCHER BOTOND
Világ az egész színház
MOLNÁR ZSÓFIA
Magos-magvas történetek
Lakatos Artur
Az aranyember titka
Hány éjszaka egy élet?
László Noémi
Szövegkísérlet, fotográfiákra
Jakabffy Tamás
Bartók Zenekari concertója: a szintézis
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 19. (681.) SZÁM – OKTÓBER 10.

Irodalmak, határvidékek – ezzel a címmel rendezte meg XIV. írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), a már megszokott helyszínen, a háromszéki Árkoson. A szeptember 3. és 6. között zajló esemény nem csak az erdélyi írók és költők seregszemléje volt, de szakmai fórum is. Az idei tematika a magyar és román irodalom kapcsolata és különbözősége, mindez a műfordítások, illetve a két nyelvterület könyvkiadásának prizmáján keresztül. A táborban zajló beszélgetéseken részt vettek a román irodalom jelentős képviselői is, mint Filip Florian, Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu, Ioan Groşan, valamint a román irodalom magyar tolmácsolói közül többek között Lövétei Lázár László, Szonda Szabolcs, Lakatos Mihály. Minden nap beszélgetésekre került sor, amelyeken a román és magyar irodalom kapcsolatának kérdését járták körül a meghívottak. Bemutatkozott több fiatal román költő: Andrei Dósa, Vlad Drăgoi, Alex Văsieş. Könyvkiadói szemmel is megközelítették a román és a magyar irodalom fordításának problémáit, kapcsolatait (a beszélgetésen jelen voltak a Helikon, a Charmides és a Sétatér kiadó vezetői), és fiatal erdélyi magyar szerzők (Fischer Botond, Horváth Benji, Kali Ágnes, Varga László Edgár) is felolvastak.

Székely Csaba Marosvásárhelyen élő drámaíró Vitéz Mihály című művét ítélte a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhe. A legtöbb díjat Schilling Árpád Faust-rendezése kapta. A budapesti gálán a Színházi Kritikusok Céhe 35. alkalommal adta át a Színikritikusok Díját. Az elismerésekre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után szavazhattak. Az adott díjat a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, a díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben. A legjobb előadás díját az Örkény Színház e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című előadása (rendező: Mohácsi János), a legjobb rendezés díját pedig Zsótér Sándor – a Nemzeti Színház Brand című előadásáért – vihette haza.

Demeter Zsuzsának, a Helikon szerkesztőjének ítélte oda a bíráló bizottság (Gábor Csilla és Keszeg Vilmos) az Erdélyi Múzeum-Egyesület Debüt-díját, az elismerést Sipos Gábor EME-elnök adta át szeptember 22-én az egyesület székházában. A Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály által első tudományos teljesítményekre kiírt díjat Keszeg Vilmos szakosztályi elnök javaslatára 2006-ban hozták létre. Azóta több mint negyven pályázat érkezett be elbírálásra, és megszakítás nélkül minden évben gazdára is talált a kitüntetés.

Péterfy Gergely volt az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Álljunk meg egy szóra elnevezésű rendezvénysorozatának vendége szeptember 24-én, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. Az íróval Kitömött barbár című regényéről László Noémi beszélgetett.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében