"Ennyi lenne? Hullámzó tengerek?"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 21. (683.) SZÁM – NOVEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
A nyári forradalmak
Demeter Zsuzsa
„Aki Rómában vágyik halhatatlan­ságra, az nem maradhat Daciában” - beszélgetés Papp Sándor Zsigmond íróval
Paul Emond
Nagy hideg
Yannis Livadas
Versek
Gaal György
Közelképek a kolozsvári múlt mai emlékeiről
Mózes Attila
ANTIvilág
CSENDER LEVENTE
A globetrottert is utolérte a 80
MARKÓ BÉLA
Víz
Váradi Nagy Pál
Domb
Komán Attila
Versek
D. Raffay Zsuzsa
1932, Sándor
Haklik Tamás
Betonkeverő
Pap Zsolt
A pénz mint nyelv
Jancsó Miklós
A gondolkodó színész és más történetek
Szőcs István
Népnyelv vagy szolganyelv?
Jakab-Benke Nándor
Vonyít a néző
Péter Beáta
Történetek mögötti történetek
Tamás Dénes
Élesben
Pap Ágnes
Képeskönyv emlékekből
Bújócska Balassival
Szekernyés János
Temesváriak Szentendrén
Jakabffy Tamás
Születésnap. Gyöngyösi Levente Kolozsváron
Hírek
 
Pap Ágnes
Bújócska Balassival
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 21. (683.) SZÁM – NOVEMBER 10.

Gömöri György: A rejtőzködő Balassi. Korunk Komp-Press Kiadó, Kolozsvár, 2014.

Balassi Bálint még életében gondoskodott arról, hogy izgalmas anyagot biztosítson későbbi kutatóinak. A mindössze negyven évet élt költő pályája tele volt ellentmondásokkal és rövid ideig tartó magasságokkal. Egy ilyen kaliberű életműhöz kellenek is a visszakapcsolások, hogy élő maradjon, sőt mi több, alakuljon a Balassi-kép. Erre vállalkozik Gömöri György, aki A rejtőzködő Balassiban a bujdosásában is megmutatkozó-feltárulkozó költőt követi nyomon. És rátalál.
A kötetet kitevő csaknem hatvan év alatt összegyűlt dolgozatok elsősorban Balassi lengyel kapcsolataival foglalkoznak, de kitérnek a kortársak szerepére is, széles művelődéstörténeti hátteret bemutatva. Emlékkönyves bejegyzések, korabeli feljegyzések kerülnek górcső alá, s a kötet éppen attól válik érdekessé, hogy ezúttal nem a műközpontúság, hanem maga az ember dominál.
Gömöri a maga tiszta érvelésű stílusával és jól dokumentált munkáival rávilágít a homályosabb Balassi-problémákra is. Körüljár fontos fogalmakat, így a 16. század egyik alapvető témáját, a patriotizmust, amelyről ezúttal nyomatékosan kiderül, hogy korról korra mennyire változik. Fel is vetül a kérdés, hogy ha nem esik el Esztergomnál vagy később, Mezőkeresztesnél, vajon milyen lett volna a katonaköltő patriotizmusa a Bocskai-felkelés után. De ugyanilyen érdekes szálakat bogoz ki Gömöri akkor is, amikor fogalomtisztázásokba bocsátkozik. A ’póka’ jelentését keresve eljut a pulykától a fiatalasszonyig, új értelmet adva Balassi egyik verssorának. A tanulmánykötet továbbá azt is bemutatja, hogy Balassi alkalmi udvarlásai között valóban egyedül az Annák látszanak biztosnak, hisz „Anna örök”, de kitér a Báthory családdal való kapcsolatokra és a kor ünnepelt angol költőjének, Sir Philip Sidney-nek magyarországi útjára is, több új adalékot hozzátéve az eddigi Balassi-szakirodalomhoz.
Saját bevallása szerint Gömöri tizenkilenc éves volt, amikor Balassi Bálint verseit olvasva először megfogalmazta magának hosszú távra elképzelt filológiai kutatótervét. A cél, minden lehetőt kideríteni a katonaköltő lengyel kapcsolatairól, a tervezettnél jobban sikerült, hisz jelen kötet ezen túl is mutat. Összegző, kitekintő, problémafelvető, ha kell, más kutatókkal vitatkozó. Egy olyan irodalomtörténész tollából született, aki elindult a Balassi Krakkóban írt saját verssel, s miközben pályája jelentős részében a XIX–XX. századi irodalom értelmezése és fordítása állt, a kedves költő, Balassi megmaradt érdeklődési körében. Ennek szép eredménye e mostani kiadvány.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében