"Van ilyen hazája másnak is"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 22. (684.) SZÁM – NOVEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Horváth Előd Benjámin
Isteni és emberi fosszíliák
Papp Attila Zsolt
A kultúrdiplomata élete, bürokrácia és kulturális pezsgés között - beszélgetés Kósa András Lászlóval, a bukaresti Balassi Intézet igazgatójával
Tar Károly
A fiam halála*
Vári Attila
Hintáztató
Hajós János
Bagatellianus legjobb pillanatai
Végh Attila
A vér útja
Borcsa Imola
Próza
SELYEM ZSUZSA
Vályogtégla­hattyúfa
Kali Ágnes
Versek
Petőfi Sándor
Az őrült
Szőcs István
Szabályozni a tenger mélységét? (I)
Günter Kunert
Versek
Franz Hodjak
A levél
Sebestyén Mihály
A Csigahegyi ütközet
Pap Zsolt
Ki az anya?
Karácsonyi Zsolt
A zsarnok, a kutya és a csőcselék
Király Farkas
A lábjegyzetelt metálmítosz
MOLNÁR ZSÓFIA
Eurüdiké beszél
Akinek nincs, annak is legyen
Jakabffy Tamás
Arról, hogy a tetszés is tanulandó
Portik Blénessy Ágota
A portré mint önismereti játék
Decemberi évfordulók
 
MOLNÁR ZSÓFIA
Akinek nincs, annak is legyen
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 22. (684.) SZÁM – NOVEMBER 25.

Kónya Zoltán: Lélek az iskolában. Problémák és erőforrások A–Z. Kolozsvár, Korunk–Komp-Press, 2014.

A címében jelzett lexikon-szócikkszerű, tárgyilagos tudományosságot a szubjektív tapasztalatok feltárásának áldásaival, erejével ötvözi Kónya Zoltán gyermekorvos, családterapeuta kézikönyvében, mely harminchárom gyermek- és kamaszkori lelki, viselkedési, kapcsolati problémát, illetve a szülők, tanárok ezekre adható pozitív válaszait tárgyalja. Előbbiek egy pedagógusok és iskolapszichológusok bevonásával készített kutatás nyomán a leggyakoribbnak, szembenézésre, enyhítésre érettnek tűnnek. A vizsgálat kontextusán túli érvényükről a nemzetközi szakirodalmi hivatkozások tanúskodnak, melyekkel a szerző (modern médiumokra is) „körültekintő”, szintetizáló, világos gondolatmenetét kiegészíti.
A problémák az alvással kapcsolatos nehézségektől a zaklatásig sorakoznak. Vannak köztük ma sűrűn regisztrált, majdhogynem „divatosnak” érzékelt jelenségek (figyelemhiány és hiperaktivitás, képernyők vagy kiégés). Eufemizmusoktól mentes tárgyalásban kerülnek elő kényes, tabusított bajok: az elhanyagolt gyermekek kérdése, homofóbia, unalom. Mindezek közös tényezője az iskolához kötődésük vagy közvetlenül (például az iskolafóbiáé), vagy azért, mert a megelőzésben és orvoslásban pedagógusnak és kortárscsoportnak nagy szerep jut.
A szerző ugyanakkor a rendszerszemléletet hangsúlyozza, mely egyes izolált problémák helyett a család–gyermek–iskola–tanügyi rendszer, sőt globális folyamatok kapcsolatrendszerét állítja fókuszba, és a megoldásokat is valamennyi szinten, egyénítve keresi – és mindig keres megoldásokat. Vizsgálati szempontrendszerének árnyaltsága kiválóan példázza ezt a felfogást. A társadalmi diskurzusok nyomon követése, a medikalizálás vagy a „kedvelt feltételezések” tudatosítása, a nyelvben konstruált jelentések leleplezése maga is fontos, előrevivő. Ahogy ezt szolgálja az erőforrások – nemtudás, a gyerek (!), szeretet (az elfogulatlanságot példázandó nem egy teológus, hanem egy biológus meghatározásában), a szerző metaforájával a „kicsi”, „vézna”, de sárkányt győző  hősök – taglalása.
Kulcsszavak É–T: értelmes iskolai jelenlét, gyerek, hasznos apró tanácsok (pl. a könnyen olvasható betűtípusokról), lélek, rádöbbentés (a tévécsatornák kiválasztásakor is az „akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van” elv érvényesül), szülő, tanár. Reménykeltő könyv.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében