"Miért is akarnék háborút?"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 23. (685.) SZÁM – DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Király László
Öreg vitéz dala
Horváth Előd Benjámin
Radikálisan jobban fogod érezni magad - beszélgetés Kukorelly Endrével
Floarea Ţuţuianu
Versek
BENE ZOLTÁN
Boldog korok
Boda Edit
Gyermek és szívakna
Borsodi L. László
Versek
Bréda Ferenc
THEATRUM TEMPORIS - Levelek az Utókornak
Murányi Sándor Olivér
Shopping
Varga Borbála
Versek
Hevele Ádám
Egy autó platóján
Bálint Tamás
Lávsztori
Varga Sándor-György
Versek
Szőcs István
Szabályozni a tenger mélységét? (II)
Jancsik Pál
Versek
Tar Károly
A fiam halála*
Bakk Ágnes
(El)veszett jelentés
FISCHER BOTOND
Fergeteges kényelem
Zsidó Ferenc
Közösségi költészet – közösség nélkül?
Benke András
Utazás és útra hívás
Sokszínű jelentés a folytonosságról
Túros Eszter
Születésnap kiállí­tással
Jakabffy Tamás
A szerény és nagyszerű Bebeşelea
Hírek
 
Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 23. (685.) SZÁM – DECEMBER 10.

Elhunyt Adonyi Nagy Mária költő, újságíró október 13-án, Berettyóújfaluban. Éradonyban született 1951. október 6-án. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen, magyar–német szakon szerzett diplomát 1974-ben. Három évig Szatmárnémetiben tanított, 1978-tól Bukarestben a Munkásélet, 1979-től 1989 végéig A Hét belső munkatársa. 1990–1992 között a bukaresti Romániai Magyar Szó, majd a Valóság szerkesztője, 1992–1995 között az Erdélyi Napló szerkesztője, főszerkesztő-helyettese. 1996-ban az Erdélyi Híradó könyvkiadó részlegének főszerkesztője, majd a Scripta Kiadó szerkesztője, később Budapestre települt, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának olvasószerkesztője lett. Irodalmi pályáját versekkel, kritikákkal az Utunkban kezdte 1969-ben. Önálló verseskötetei: Emlék jelen időben (1978), Állatövi jegyek (1982). Több antológiában is szerepelt, a harmadik Forrás-nemzedékhez sorolják.

Zenés, három nyelvű (magyar, román, angol) esemény keretében mutatták be A nagy Kilometrik szerkesztője, Horváth Benji új, Beatcore című verseskötetét, október 26-án a kolozsvári Insomnia kávéházban. Közreműködött Iszlai és Quidbop, továbbá André Ferenc, Selyem Zsuzsa és Szántai János.

Székely Csaba drámaíróval beszélgetett Kovács András Ferenc, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője, a marosvásárhelyi G. Caféban, október 28-án. Az esten részletek hangzottak el a szerző Vitéz Mihály című díjnyertes drámájából.

Kovács András Ferenc volt az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Álljunk meg egy szóra elnevezésű estsorozatának legújabb vendége, október 29-én, a kolozsvári Bulgakov kávéházban. A költővel László Noémi, az est házigazdája beszélgetett.

Janovics Jenő-emlékhetet tartottak november 5-11. között, a Kolozsvári Román Nemzeti Operában és Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Bemutatták Salat Zakariás Erzsébet Janovics Jenő című tanulmánykötetét, levetítették Kertész Mihály A tolonc című némafilmjét élőzenei kísérettel, valamint a Zágoni Bálint által rendezett Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmet is. Selmeczi György karmester neves alkotókkal, előadóművészekkel működött közre a Szívem szeret című operettparádé bemutatásában. Műsorra került Silviu Purcărete  Julius Caesar-rendezése, valamint egy Bánk bán-bemutató is.

November 12. és 15. között rendezték meg idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. Több mint 80 program várta az érdeklődőket, az író-olvasó találkozók, dedikálások mellett kiemelt irodalmi programokra is sor került, így például a Magyar írók estjére, amelynek Györe Balázs, Krusovszky Dénes, Papp Sándor Zsigmond és Tompa Andrea voltak a meghívottjai, vagy a Főszerkesztők estjére, ahol az erdélyi szépirodalmi lapok, a Helikon, Irodalmi Jelen, Látó, Korunk, Székelyföld és Várad folyóiratok képviselői voltak jelen. Hulló csillag címmel Jánosházy György-emlékestet is tartottak.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében