"a tested versek egybeolvadása"
Kereső  »
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 24. (686.) SZÁM – DECEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Oldódni égi havakban
Balázs Imre József
Amíg minden a helyére kerül – beszélgetés Dragomán György íróval
Ivan Miroslav Ambruš
Versek
Molnos Lajos
Kisprózák
Balázs Tibor
Fiammal a Burgban
VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
Gríd
Haklik Tamás
Próza
Molnár Beáta
saját szoba
Pataki Előd
Kortes beszéd
Krómer Ágnes
Versek
HORVÁTH BENJI
Versek
Ugron Nóra
Jack Holland esete a nőgyűlölettel
Csontos Márta
Versek
Szőcs István
Folyóvizek olvasókönyve felé
Szántai János
Erdély + magyarok + múlt + szembenézés + moralitás =
Péter Beáta
Beteljesült vágyak
Papp Attila Zsolt
A Notre Dame-i főmufti
Bartha Katalin Ágnes
Kétnyelvű Bánffy-recepció
Időhöz kötött hírnév
Túros Eszter
Simplicissimus
Jakabffy Tamás
Az újraélesztett Ruzitska
Januári évfordulók
 
Bartha Katalin Ágnes
Időhöz kötött hírnév
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 24. (686.) SZÁM – DECEMBER 25.

Lázok János (szerk.): (M)ilyen gazdagok vagyunk(?) Sütő András-műhelykonferencia. Polis U-ArtPress, Kolozsvár–Marosvásárhely, 2015.

A Lázok János gondozásában megjelent, a 2014-es marosvásárhelyi Sütő-konferencia előadásait tartalmazó kötet már címében is jelzi a tágan értelmezett sütői életművel való szembenézés kihívásait. A tanulmányok egy része állásfoglalásként is olvasható Sütő munkássága mellett, a másik része nem szigorúan irodalomhoz köthető problematikákat taglal. Nem kétséges, hogy az állásfoglalás és konfrontáció mentén megragadni ezt a tematikailag igen gazdag könyvet, túlságosan leegyszerűsítő lenne, s aligha mutatná meg azt a törekvést, amely e tanulmányok legtöbbjének sajátja. Ezek Sütőnek mind írói pályáját s annak eredményeit, mind közéleti szereplését, s általában nemzedékét teszik mérlegre.
Aki például Sütő egykori hírnevessége felől olvassa a tanulmányokat, azt is meglepheti a számos mellérendelt kontextus, ami árnyaltabb képét adhatja az életmű korabeli és mai recepciójának. Két tanulmány is érinti azon kérdést, hogy kortársaival szemben és mellett (Szász János, Szabó Gyula) miért éppen ő emelkedik ki, s válik népszerűvé; érvényes  sikerességének kérdése Bodor Ádám és Szilágyi István viszonylatában is felvetődik. Saját írói szerepértelmezésének, irodalmi szemléletének elemzése, s természetesen a politikai életben betöltött változó szerepei is kulcsot adhatnak a hírnevesség megítélésében. A Kriterion által kiadott Sütő-könyvek hatalmas példányszáma, a színházi előadások sikere, ill. ezek kiszorulása a kiadóból és a színházi repertoárokból vagy a művek magyarországi recepciójának külön útja mind olyan kontextusok, amelyek különböző tanulmányokban az időhöz kötött hírnevességet támaszthatják alá. Kisebbségpolitikai helyének kijelölése, digitális jelenléte a nemzetközi böngészőkben, angolszász recepciója, kritikai kiadásának feltételei és a Sütő-könyvpiac mai felmérhetősége s általában az ambivalens diskurzus megítélései szintén értékelhetők a hírnevesség viszonylatában.
Pusztán csak e néhány kiemelt tematika is jelezheti a kötet sokrétű és intellektuálisan érdekfeszítő voltát, mely arra sarkallhatja az érdeklődő olvasót, hogy kézbe vegye és olvassa azt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében