"nyomokat hagy a városon"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 1. (687.) SZÁM – JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Nem lehet eltakarni
Papp Attila Zsolt
„túl sok erős hatáscsomópont van”
Dunajcsik Mátyás
Tizenhat tézis a sétáról és a költészetről
Németh Bálint
Gyanakvás, enyhülőben
Barlog Károly
Szomszédok
Kemény Zsófi
Versek
Bartók Imre
Buonarroti
Sirokai Mátyás
A költészet továbblépésének jelölhetetlensége osztott mezőn
Závada Péter
Versek
Tóth Kinga
Faliratok – Made in Slovakia
Nagy Hajnal Csilla
Ugyanazon a vonaton
Adorjáni Panna
Nincs semmi értelme az életnek, erre a következtetésre jutott Lili, és becsapta maga után az ajtót
ANDRÉ FERENC
a háztetők is másképp
SERESTÉLY ZALÁN
Versek
HORVÁTH BENJI
Laika
KULCSÁR ÁRPÁD
nem kellene
Gothár Tamás
Variáció félelemtűrésre
Váradi Nagy Pál
A roncs
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
mint goethe
Kali Ágnes
Vérszerződés
Láng Orsolya
Annunciáció
Gál Hunor
zászlótlan
Simon Márton
Karácsony
Nemes Z. Márió
Versek
Szabó Imola Julianna
hajszáleres csempék
Ughy Szabina
Házibuli
Nagy Márta Júlia
Betlehem a Miskolci utcában
Toroczkay András
Fontos dolgok
Kerber Balázs
Szignál
Nagy Kata
Versek
Borda Réka
éjszaka minden megnő
Száz Pál
Ádámatyánk bajáro
Pallag Zoltán
A metrón való mészárlásról
Szőcs István
Elegyes jegyzetek
CSUSZNER FERENCZ
Kollektív kontroll
Bakk Ágnes
Filmes családállítás
Codău Annamária
Erről a huszonötről
Ördögh Jácint
Közvetlen alapok
Jakabffy Tamás
Dixi tanár úr nyoma
Portik Blénessy Ágota
Hiánypótló hazatérés – a Korunk Galéria 500. tárlata
Hírek
 
Ughy Szabina
Házibuli
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 1. (687.) SZÁM – JANUÁR 10.

(részlet)

Nehezedik a levegő, egyre több a turista. A piacról szinte teljesen eltűnt a narancs, most már csak pár helyen lehet kapni, de az is száraz húsú, ízetlen, szezonvégi maradék. Lehet, hogy már nyár van.
Megkezdődtek a szabadtéri eras­musos partik. Csütörtök estétől kezdve egész hétvégén át az a szokás, hogy az egyetemisták befoglalják a Teatro Massimo előtti teret, és a környékbeli mellékutcákat, ahol isznak, szívnak és beszélgetnek. Ezek a bulik általában a lakásokon alapozódnak meg, ma este nálunk is lesz. A lányok már tegnap bevásároltak a piacon. Tele van a hűtő lila padlizsánokkal, paradicsommal, kapri- és olívabogyóval meg töménytelen mennyiségű mirelit krumplival.
Délután, miután megjönnek az egyetemről, átmegyünk együtt a város másik felében lévő diszkontba piáért. Első körben tíz vörös és tíz fehérbort emelünk le a polcról. Hozzácsapunk mindehhez még két üveg limoncellót és egy grappát. Nézünk egymásra, hogy ennyi vajon elég lesz-e?
Fiúk is jönnek, mondja egy félmosoly kíséretében Agnieszka, akinek olyan fehér a bőre, hogy amikor levegőt vesz, átderengenek nyakán az erek.
Húsz év körüliek, nagyjából tíz évvel fiatalabbak csak nálam. Talán a korom miatt, talán mert náluk pár nappal korábban költöztem be az albérletbe, kimondatlanul is én vagyok a főnök.
Fiúk is jönnek, nahát, ki gondolta volna, és leveszek még egy grappát és két vörösbort a polcról.
Halkan szuszogva cipeljük a szatyrokat a fekete macskaköves utcákon. Április eleje van. Az olaszok többsége még vastag, fényes anyagból készült kabátban, bőrkesztyűben és sálban feszít. Nekünk viszont az itteni huszonvalahány fok már nyárnak számít. Téli csizmáinkat lecseréltük szandálra, vastag kabátjainkat könnyű pulcsikra. Így élvezzük az állandó napfényt, ezt a percről percre megújuló, emlékezet nélküli friss kékséget, az ég folytonos jelenlétét.
Megállunk pihenni a Via Croci­ferin a három egymásba nyíló templom közül San Giuliano templománál. Megkérdezem a lányokat, mi lenne, ha kinyitnánk az egyik behűtött limoncellót. A lányok döntésem nem vitatják, lengyel–magyar ugye, Nazdarovje!, és leülünk a templomlépcsőre.
Kényelmesen iszogatunk, komótosan jár körbe az üveg, amikor egy fiú napszemüvegét lehúzva megáll előttünk, és tettetett megbotránkozással csapja össze a kezét. Stefano az, mint később kiderül, a lányoknak egyik Erasmus-mentora.
Még csak délután öt óra van, mit csináltok itt egy üveg limoncelló­val?!
Mivel a lányok alig beszélnek olaszul, Stefano patetikus fejcsóválásától és a bennük lévő deci limoncellótól pedig csak röhögni van erejük, ezért nekem kell elmagyaráznom, hogy épp berúgni készülünk.
Az oké, de miért limoncellóval? Az itt digestivónak számít, amiből evés után isznak egy felessel, hogy segítse az emésztést, nem egy üveggel!
Mi viszont azért isszuk, mert olcsó, hideg és édes, a lerészegedés viszonylag gyengéd módját választottuk, magyarázom neki, és már látom is a vigyora mögött a megvetést, hogy lám, ezek a kelet-európaiak még inni sem tudnak. Ő viszont szerencsére annyira olasz, hogy mindezek ellenére fölajánlja nekünk a kocsiját, amit mi örömmel el is fogadunk, lévén, hogy még mindig kilométerekre vagyunk az albérletünktől, és a hideg limoncellónk is elfogyóban.
Téged még nem ismerlek, néz rám Stefano, miközben ott himbálódzik közöttünk a Fiat500-as visszapillantóján egy wunderbaum és egy Padre Pio medál.
Útikönyvet írok Szicíliáról.
Che bello, sóhajt nagyot, ha gondolod, nagyon szívesen elviszlek szép helyekre. Úgy ismerem Szicíliát, mint a tenyeremet, nálam jobb idegenvezetőt keresve sem találhatnál. Ismerem a földrajzot, a történelmet, az irodalmat, mindent. És csak mondja, mondja, hogy mennyire szép hely Szicília, hogy mennyire szeret itt élni, hogy micsoda gyönyörű történelmük van, mekkora filmművészetük, milyen híres földművelésük, és a boraik, kóstoltam már valamelyiket, netán… Apropó, te honnét jössz?, kérdezi, miközben térdével kitámasztja a kormányt, felszabaduló kezével pedig a cigarettapapírra kevés dohányt szór. Magyarország? Aha, bello, bello, hümmög, és hosszában végignyalja a cigaretta oldalát.
Kérdezem tőle, hogy mennyire ismeri.
Hát nem nagyon, neveti el magát, és letépi a cigaretta oldaláról a felesleges papírt.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében