"nyomokat hagy a városon"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 1. (687.) SZÁM – JANUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Nem lehet eltakarni
Papp Attila Zsolt
„túl sok erős hatáscsomópont van”
Dunajcsik Mátyás
Tizenhat tézis a sétáról és a költészetről
Németh Bálint
Gyanakvás, enyhülőben
Barlog Károly
Szomszédok
Kemény Zsófi
Versek
Bartók Imre
Buonarroti
Sirokai Mátyás
A költészet továbblépésének jelölhetetlensége osztott mezőn
Závada Péter
Versek
Tóth Kinga
Faliratok – Made in Slovakia
Nagy Hajnal Csilla
Ugyanazon a vonaton
Adorjáni Panna
Nincs semmi értelme az életnek, erre a következtetésre jutott Lili, és becsapta maga után az ajtót
ANDRÉ FERENC
a háztetők is másképp
SERESTÉLY ZALÁN
Versek
HORVÁTH BENJI
Laika
KULCSÁR ÁRPÁD
nem kellene
Gothár Tamás
Variáció félelemtűrésre
Váradi Nagy Pál
A roncs
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
mint goethe
Kali Ágnes
Vérszerződés
Láng Orsolya
Annunciáció
Gál Hunor
zászlótlan
Simon Márton
Karácsony
Nemes Z. Márió
Versek
Szabó Imola Julianna
hajszáleres csempék
Ughy Szabina
Házibuli
Nagy Márta Júlia
Betlehem a Miskolci utcában
Toroczkay András
Fontos dolgok
Kerber Balázs
Szignál
Nagy Kata
Versek
Borda Réka
éjszaka minden megnő
Száz Pál
Ádámatyánk bajáro
Pallag Zoltán
A metrón való mészárlásról
Szőcs István
Elegyes jegyzetek
CSUSZNER FERENCZ
Kollektív kontroll
Bakk Ágnes
Filmes családállítás
Codău Annamária
Erről a huszonötről
Ördögh Jácint
Közvetlen alapok
Jakabffy Tamás
Dixi tanár úr nyoma
Portik Blénessy Ágota
Hiánypótló hazatérés – a Korunk Galéria 500. tárlata
Hírek
 
Jakabffy Tamás
Dixi tanár úr nyoma
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 1. (687.) SZÁM – JANUÁR 10.

Jól dokumentált, ötvennyolc éves (!) történetét bemutató kiállításának megnyitása után már gyertyafényes évzáró bulijára készült a Benkó Dixieland Club, két hét múlva pedig a budapesti Zeneakadémián a hagyományos karácsonyi koncertjük következett volna, amikor váratlanul meghalt a csapat alapító vezetője, menedzsere és lelke, Benkó Sándor.
A zeneművészet történetének – emberéleti lépték szerint – hatalmas periódusát küzdötték és zenélték át. Benkó még harmadikos gimnazista volt, amikor együttesét alapította. A II. világháború utáni időkig a swing, a New Orleans-i traditional jazz, a chicagói dixieland Európában folyamatosan és zavartalanul élt, sikeres és szorgalmas angol, német, holland bandák őrizték és fejlesztették ezeket a hagyományokat. Úgy tűnt, megülepedett és révbe ért, végleg polgárjogot nyert ez a zenélés az öreg kontinensen is, amikor az Államokban „pár gitárpüfölő gyermek” – Benkó szóhasználatával – pillanatok alatt elvitte a dzsesszrajongó közönség jó részét. Elvitte – a rock’n rollal. A lassan Magyarország-szerte ismertté vált Benkó Dixieland Band kísérletként „megcsinált” olykor egy-egy rockosabb számot, de nem érezték – s főleg Benkó maga nem érezte – otthonosnak. Ekkor döntöttek végleg úgy, hogy megmaradnak a korábbi, klasszikussá nemesedett vonalnál, bárha „benkósan”, saját összetéveszthetetlen stílusjegyekkel. Közben rajongóinak több milliós gyűrűjében beérett a Beatles, másfél évtized múlva berobbant a diszkó, tarolt az Abba, a Boney M. – Benkóék viszont állhatatosan csak azon dolgoztak, miként gondolják tovább, hogyan szervesítsék, „dolgozzák fel” a közkedvelt számokat saját zenei eszményeik szellemében és stiláris eszközkészletükkel. Világszerte számos együttes érdeme, hogy a rock and roll felívelése után mintegy fél évszázaddal bizonyossággá vált: a (fehér) dixieland és a (jobbára fekete) New Orleans-i hagyományos dzsessz időtálló, ezek a stílusok ma ismét megkérdőjelezhetetlen szereplői a zenei kultúrának Európában csakúgy, mint az Egyesült Államokban.
De most Benkó Sándort siratjuk, egy egész intézményrendszert és egy példaadóan szilárd, sokoldalúságban és kulturális öntudatban nehezen meghaladható személyiséget. Gyermekkorában hegedülni, szaxofonozni is tanult, de a klarinéttal vált naggyá – zenészként. A Benkó Dixieland Band – majd Club – hosszú történetének ténye és a teljesítmények, elismerések szinte végeláthatatlan sora bizonyította vezetői kvalitásait (már első albumuk aranylemez lett, 1971-ben elsők lettek a Montreux-i dzesszfesztiválon, San Sebastianban 1972-ben a közönség díját nyerték el, a tekintélyes angol Music Week magazin 1976-ban Az Év Csillagainak választotta őket, 1982-ben a sacramentói dzsesszfesztiválon elnyerték a nagydíjat a bennszülött amerikai versenytársak elől, 1983-ban az év nemzetközi dzsesszzenekara lettek Kaliforniában, 1987-ben Ronald Reagan elnök tüntette ki őket az amerikai dzsessz magas színvonalú műveléséért, 2007-ben George W. Bush is hasonló elismerésben részesítette együttesüket; 2015 végén mintegy 25 órányi aktív repertoárjuk volt – vagyis 14 teljes koncertet zenélhettek volna végig „kapásból” és ismétlések nélkül –, 1800 órányira rúgott a minőségi/minősíthető hangfelvételeik össztartama, 600 órányi tévéshow állt hátuk mögött, 110 lemezük volt, több mint 10 900 koncertet dolgoztak le világszerte). Mindeközben Benkó a budapesti Műszaki Egyetem adjunktusaként dolgozott (1963-ban a Műegyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, majd a villamos gépek tanszéken tevékenykedett), a nyolcvanas évek végén kozmetikai vállalkozásba fogott: megalapította a Sunfleur céget. A kulturális menedzsment egyik legkorábbi – és munkabírással, találékonysággal bőven megáldott – úttörőjeként ismerték Magyarországon.
Világpolgár és a magyar zenei kultúra egyik elkötelezett nagykövete volt egyszerre. A nemzetközi sikereknél előbbrevalónak tartotta a hazai elismertséget, az amerikai gyökerű zene azonban újabb és újabb megméretkezésre szólította. Nemcsak hogy nem tért ki a szakmai minősítések elől, de kereste is az alkalmakat rá. A hatvanas évek óta „személyzeti politikát” játszott: tizenéves korukban maga szemelte ki majdani zenészkollégáit, saját pénzéből fedezte oktatási költségeiket, dixieland-muzsikusokat nevelt. A klasszikus zene legnagyobb fellegváraiban is jegyezték a Benkó Dixieland Bandet, mert az együttes (és maga Benkó Sándor) mindig feddhetetlen minőséget képviselt.
Művészi fejlődésének egy pontján Benkó észrevette, hogy – mint mondta – „nyomot tud hagyni a zenetörténetben”. Munkás­ságának ismerői jól tudják, hogy ezt a nyomot nem egyhamar fogja belepni az utak felvert pora.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében