"és sosem utazunk el"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 3. (689.) SZÁM – FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Utóvéd. A zöldhajúak
Pieldner Judit
„Minden állóképben ott rejtőzik egy történet” - beszélgetés Tóth Krisztina költővel, íróval
Tar Károly
Versek
Bogdán László
Madáremberek és őrszobrok
Paul Emond
Alexis Gayo végrendelete
Oláh András
Versek
Borcsa Imola
Próza
Hajós Eszter
Versek
Varga Sándor-György
Bipolár blues
Vida Kamilla
jocó
Kovács Emőke
Versek
Gegő Virág
Ismert tér határán
Lovász Krisztina
Versek
CSUSZNER FERENCZ
Húsvéti várakozás
Szőcs István
A dicsőség állhatatlansága vagyis Lőttek a kultúrának; újságírók és futballisták!
Szántai János
Tarantino és a szélesvásznú kamaradarab
KAÁLI NAGY BOTOND
Rendezés
Codău Annamária
Az idegenség alakzatai
Mihálydeák Adél
Álomcetli a paplan alatt
Demeter Zsuzsa
Skandináv "álom"
Jakabffy Tamás
Mérlegidők jönnek. Harnoncourt visszavonult
Szekernyés János
Hagyomány és korszerűség
Hírek
 
Mihálydeák Adél
Álomcetli a paplan alatt
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 3. (689.) SZÁM – FEBRUÁR 10.

Ha megnövök, gyermekverseket írok majd – gondoltam gyakran gyermekkoromban. Valami érett világú kerekdedséget társítottam a magamhoz hasonló olvasó- vagy hallgatóközönséghez való szóláshoz akkor. Legyen játékos, legyen vidám, legyen színes, de legyen komoly is a vers. Vegyen engem komolyan, hogy én is komolyan vehessem. Gyermekverset írni lehet, de olyat, ami igazán megérinti pöttyös, szoknyás kislánylelkemet, nem egyszerű.
Balázs Imre József Álom­far­sang című kötete álomba hív, elrepít a Szomorúparkba, majd jöhet a Balaton, és szállhatunk tovább az egekig, majd a Holddal és a Nappal foghatunk kezet. Ez a világ játékos álomuniverzum, egyetlen szabállyal, a gyermek-felnőtt, olvasó-szerző kölcsönös gyermeteg-komoly szerződésével: „Ha elfelejtesz minket, mi is elfelejtünk, / Ha kútba ejtesz, mi is kútba ejtünk (….)/ Ha játszol velünk, önmagaddal játszol.”
Ebben a farsangi álomvilágban bármi megtörténhet, lehetünk ördögöcske, Csubakka, de még a Nap is. Mindezek előfeltétele, hogy rakjunk álomcetlit este a párnánk alá, készítsük elő álomhálónkat, és aztán kezdődhet a farsangi mulatság!
Ajánlott figyelembe venni pár jótanácsot. Először is fel kell készülnünk arra, hogy váratlan találkozásaink lehetnek furcsa lényekkel! Érdemes figyelnünk a másik világban élő étkezési szokásokra, a közlekedési szabályokra, az álláslehetőségekre is. És ha felkészültünk, kezdődhet a forgás, a játékvilágba való belepörgés, egészen a Belemerülésig. Ezzel végződik ugyanis az álomháló-hadművelet. Vagy ez a merülés nem is a vége, hanem kezdete egy újabb álomutazásnak?
Jöhetnek velünk szerepek, evilági érzetek, az álomcetli megrajzolásával minden átlényegül, ahol sok izgalmas találkozás vár ránk, és a mesénk végén erősebbé válva a sok találkozás nyomán kiballagunk az összegyűjtött emlékek és hangulatok világából.
És hogyha sikeresen végigálmodtuk játékos szerepeinket, akkor jutalompuszikat is kaphatunk, kórusmenedzserré válhatunk, és képregény-rajzolóként is kipróbálhatjuk magunkat, de kukták is lehetünk az álomkonyhában. Így lesz az egész világ álmokból összeelegyedő játékok sorozata, és így válik a napnak minden eleme izgalmas folyamattá, bohém játszótárssá.
E versek megpörgették a bennem lévő pöttyös szoknyás kislányt, vidámmá tettek színes lelkületükkel, és komolyan vették olvasói, hallgatói igényeimet.

 

Balázs Imre József: Álom­farsang. Koinónia Kiadó, Ko­lozs­vár, 2015. Orosz Anna­bella rajzaival.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében