"és sosem utazunk el"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 3. (689.) SZÁM – FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Utóvéd. A zöldhajúak
Pieldner Judit
„Minden állóképben ott rejtőzik egy történet” - beszélgetés Tóth Krisztina költővel, íróval
Tar Károly
Versek
Bogdán László
Madáremberek és őrszobrok
Paul Emond
Alexis Gayo végrendelete
Oláh András
Versek
Borcsa Imola
Próza
Hajós Eszter
Versek
Varga Sándor-György
Bipolár blues
Vida Kamilla
jocó
Kovács Emőke
Versek
Gegő Virág
Ismert tér határán
Lovász Krisztina
Versek
CSUSZNER FERENCZ
Húsvéti várakozás
Szőcs István
A dicsőség állhatatlansága vagyis Lőttek a kultúrának; újságírók és futballisták!
Szántai János
Tarantino és a szélesvásznú kamaradarab
KAÁLI NAGY BOTOND
Rendezés
Codău Annamária
Az idegenség alakzatai
Mihálydeák Adél
Álomcetli a paplan alatt
Demeter Zsuzsa
Skandináv "álom"
Jakabffy Tamás
Mérlegidők jönnek. Harnoncourt visszavonult
Szekernyés János
Hagyomány és korszerűség
Hírek
 
Szekernyés János
Hagyomány és korszerűség
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 3. (689.) SZÁM – FEBRUÁR 10.


Ötödik alkalommal került megrendezésére Aradon a Delta Galéria és a Művészeti Múzeum termeiben a Meeting Point elnevezésű nemzetközi képzőművészeti biennálé, amely a Közép-Európa országaiban élő és alkotó festők, grafikusok és szobrászok műveinek bemutatását tekinti elsődleges feladatának. Az indulásakor a négy erős művészeti központra (Pécsre, Eszékre, Pilsenre és Aradra) támaszkodó projekt a parttalan kísérletezések, az útkereső stílustörekvések, alternatív technikai megoldások tobzódását kívánta valamelyest ellensúlyozni a hagyományos műfajok felkarolásával és megújításával. Eleve csak ecsettel, késsel és spatulyával készített táblaképeket, festményeket, tollal, ceruzával vagy ironnal rajzolt, illetve késsel, tűvel stb. metszett grafikai lapokat, valamint vésővel kőbe vagy fába faragott, összehegesztett, megmintázott, majd bronzba, betonba vagy műgyantába öntött szobrokat fogadtak el a seregszemlére. Az iparművészet produktumainak, az objekteknek, az installációknak, az elekronikus és digitális művészetek termékeinek felvonultatásáról kezdettől fogva céltudatosan lemondtak. A falakra és állványokra került több száz műalkotás meggyőzően demonstrálta, hogy a 21. század szobrászai, festőművészei és grafikusai a szépművészet bevett ágainak kipróbált, tradicionális eszköztárainak felhasználásával is képesek korszerű felületeket és téralakzatokat teremteni, friss tartalmakat közvetíteni. A korszerű szemlélet hagyományba oltása adja meg az aradi nemzetközi biennálé karakterét és rangját.
A kétévente bemutatott anyag „fölét” – a legjobbaknak minősített munkákból összeállított nívós válogatást – Pécsre, Eszékre, Pilsenbe, sőt, az ausztriai Pöhlarnba, az Oskar Kokoschka Emlékházba is elvitték. De a szállítási költségek drágulása, a műtárgyak forgalmának körülményessége, az anyagi alapok és támogatások megcsappanása a keretek szűkítésére kényszerítette a szervezőket. Az idei biennáléra – amelynek az előzőektől eltérően nem volt a kiírók által megszabott, egységes témája – immár csak romániai és magyarországi képzőművészek hozták el az utóbbi két évben készült műveik egy-két darabját. Kiemelt helyet biztosítottak a seregszemlén a korábban díjazott művészek újabb alkotásainak, valamint a 2015 nyarán Aradon megrendezett festészeti alkotótábor, majd az azt követő szobrászati szimpózium terméséből válogatott műtárgyaknak is. Aradi társaikhoz a legnépesebb csapattal Temesvár művészei csatlakoztak. De Nagybányától Bukarestig, Resicabányától Bakóig és Jászvásárig Románia valamennyi jelentősebb képzőművészeti központja képviseltette magát az évfordulós seregszemlén.
A népes közönséget vonzó megnyitón a képzőművészek, valamint négy parlamenti képviselő részvételével a szervezők – Dumitru Şerban szobrászművész, a Romániai Képzőművészek Szövetsége aradi szervezetének elnöke, a Meeting Point biennálé főkurátora és segítőtársa, Onisim Colta festőművész – egy szakmai megbeszélést is összehoztak, amelynek egy, a képzőművészek társadalmi státusát meghatározó törvénytervezet volt a témája.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében