"nincs élő, ki innét üresen távozik"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 4. (690.) SZÁM – FEBRUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Vida Gábor
A Bodor-paródia
Molnár Vilmos
Egy jó hely
Antal Balázs
A szavak súlya
Vincze Ferenc
A köpönyeg
Király Farkas
Füstbe mentek
Szakács István Péter
Visszatérni
Karácsonyi Zsolt
Versek
Skobrák Máté
Versek
ANDRÉ FERENC
Útikalauz ornitofóbiába (február)
Toroczkay András
Egyik sem igaz
Nagy Hajnal Csilla
Versek
HORVÁTH BENJI
Ojniczáné, nem parafrázis
Kántor Lajos
A Fehér kakas (egyelőre) elbúcsúzik
Jancsik Pál
Versek
Ivan Miroslav Ambruš
Versek
Szőcs István
Újdondászok az ósdik ellen
Ferenczi Szilárd
Az enyészet biztos tudatának gyötrelme
FISCHER BOTOND
Miféle üres tér?
Tamás Dénes
Elveszítve megtalálni
Codău Annamária
Van-e szívgarancia?
Szembesülések
Jakabffy Tamás
Kurtág 90 – Kolozsváron is
Portik Blénessy Ágota
A sokszínűség jegyében
Márciusi évfordulók
 
Vida Gábor
A Bodor-paródia
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 4. (690.) SZÁM – FEBRUÁR 25.


Igazán nagy író az, akiről nem tudunk paródiát, mert azt is ő tudja jobban.
Írni, természetesen, bárkiről lehet, és bármit, nincs ebben akadály. Paródiát viszont csak arról, akit egészen komolyan veszünk. Komolyan venni valakit annyi, hogy látni a gyengéit és elfogadni, nem ütni le a ziccert, tudni az erőset, amihez képest mi gyenge vagy csak nem kellően alapos. Sokan szeretnek minket a gyengéinkért, az olvashatóság a gyengénk, hogy mindenki megért belőlünk valamit. Erősség az, amit nem értenek, de csodálnak, erősség az, amiért a pokolba kíván a jóbarát, a másik, a vetély- meg a harcos társ. Erősség lehet az is, amiért szeretnek.
Karinthy belelátott az írók veséjébe, látta bennük az erőset, meg a gyengét is látta. Mindig hozzápótolt a magáéból. Így lettek többek azok, akikről ma már keveset gondolnánk, így lett ő több azáltal, hogy látta a gyengét és az erőst. Nem tudom, hogy milyen paródiát írna Bodor Ádámról. Azok az apró szamárfülek, amelyekre a parodista vagy humorista rátelepszik, amelyekben meg tud kapaszkodni, Bodornál gyakorlatilag hiányzanak, azt is lehetne mondani, hogy be vannak hajtogatva, nem lógnak ki. Bodor Ádám nem kitereget, hanem elpakol. Mint békebeli kiránduló, mindent becsomagol. Úgy értem, nyelvileg.
A kirándulás fölösleges. De ha már elindultunk, menjünk, ha megyünk, akkor vigyük magunkkal azt, amit. Majd letesszük egy kőnél, amelyik e letevés híján még csak nem is volna, de mert letettünk oda valamit, a kő van, és a letett holmik elindulnak a maguk törvénye szerint, valahova. Mi magunk is ilyen letett holmi vagyunk, többesünk olykor nyomaszt, máskor tágasság. A többes szám is magány, csak úgy kell azt elgondolni. Karinthy pontosan tudná, miként. Egy Bodor-figura szájából venné a szót el. Azt hiszem, belekeveredtem valamibe. És akkor most ezt a mondatot ki lehetne csomagolni, mint egy kopott hátizsákot, amelynek a vászna víztől dagadó len, olyan kemény olykor, mint a bádog, súrolástól fényesedik, a csatok sárgarézből, mint a nagymama kanalai, peremük vág (ne harapj, öcsém!), a szíjak repedezett borjúbőrből, a varrógépet, amelynek a tűje ezt is átüti, Amerikában szerelték össze, az évszám bizonytalan...
A féloldalas arcú katonatisztet hiába várják a Verhovinán, fehér hóköpenyében el-eltűnik és felbukkan, de mi tudjuk, hogy csakis magyar lehet, és mi vagyunk ő, aki minden sikertelen offenzíva meg visszavonulás előtt (vagy után) meghal. Van esélye, de várják, mint a győzelmet vagy a győzelmi indulót. Egy nő várja, a nő, talán. Ha nem vár egy nő, nem lehetsz katonatiszt. Magyar azért még lehetsz. Milyen egy nő? Milyen egy hágó? Milyen az, akit kicsomagolnak a hátizsákból?
Engem várnak mindig, hogy majd egyszer ki fogok csomagolni. A hátizsákot a kőnél találtam, ami e találás nélkül nem lehetne kő, nem létezne zsák sem, és nem léteznék én. Aztán a kő majd elindul egy történetben, gurulni vagy repülni. Én vagyok az a kő. A kő magánya és a magány köve. Azt hiszem, belekeveredtem valamibe. Van egy forrás. Ha belenyúlsz, a kezeden árválkodó jeggyűrű megkékül, mint egy belefúlt vadmalac, mindegy, hogy platina vagy arany. Ez egy paródia-mondat.
De tényleg van egy ilyen forrás.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében