"nincs élő, ki innét üresen távozik"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 4. (690.) SZÁM – FEBRUÁR 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Vida Gábor
A Bodor-paródia
Molnár Vilmos
Egy jó hely
Antal Balázs
A szavak súlya
Vincze Ferenc
A köpönyeg
Király Farkas
Füstbe mentek
Szakács István Péter
Visszatérni
Karácsonyi Zsolt
Versek
Skobrák Máté
Versek
ANDRÉ FERENC
Útikalauz ornitofóbiába (február)
Toroczkay András
Egyik sem igaz
Nagy Hajnal Csilla
Versek
HORVÁTH BENJI
Ojniczáné, nem parafrázis
Kántor Lajos
A Fehér kakas (egyelőre) elbúcsúzik
Jancsik Pál
Versek
Ivan Miroslav Ambruš
Versek
Szőcs István
Újdondászok az ósdik ellen
Ferenczi Szilárd
Az enyészet biztos tudatának gyötrelme
FISCHER BOTOND
Miféle üres tér?
Tamás Dénes
Elveszítve megtalálni
Codău Annamária
Van-e szívgarancia?
Szembesülések
Jakabffy Tamás
Kurtág 90 – Kolozsváron is
Portik Blénessy Ágota
A sokszínűség jegyében
Márciusi évfordulók
 
Jakabffy Tamás
Kurtág 90 – Kolozsváron is
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 4. (690.) SZÁM – FEBRUÁR 25.


Jó szórakozást kívánt az ismerősöm, miután az utcán találkozván pár szóban elmondtam neki, hogy arra a koncertre sietek, amely előtt a muzsikusok épp Kurtág ...concertante című alkotásának (Op. 42, hegedűre, brácsára és zenekarra) Kolozsváron valóban eseményszámba menő bemutatásához hangolnak. Miután elváltunk, úgy maradt bennem ez a „jó szórakozást!”, mint a tetőcserépen végighúzott metszőfogak zaja. Több-kevesebb tudomással bírván róla, mi vagy milyen is Kurtág György zeneeszménye, a szórakozás vélhetőleg a legalkalmatlanabb asszociáció vele kapcsolatban. Még a műélvezés is sületlenségnek tűnik ahhoz képest, hogy a most kilencven éves szerző életművének egésze a hanguniverzumban zenei eszközökkel vállalt expedícióként értékelhető leginkább. Hangegyetemet mondok (bár nem tudom, nincs-e itt is pluri- vagy multiverzum), és fontosnak érzem a zenei eszközök kiemelését, mert a kétszeres Kossuth-díjas Kurtág életalkotását sem zörejekre, sem öncélú effektkedésekre nem lehet visszavezetni, bármennyire határaiig igyekszik is tágítani olykor a szonikus megismerés terét.
Kettősleg a miénk ő: egyfelől mert a zenéjével való azonosulás kihívást, feladatot, beteljesülést és kitüntetést egyaránt ajánl, másfelől meg hát ő – földink. Bánsági (lugosi, temesvári) gyökereit nem csupán ember(palánta)ként, de zenészként sem tagadhatja meg, hiszen a Bartók-tanítvány Kardos Magda, majd a zeneszerzés mesterségébe beavatást kínáló Eisikovits Miksa (Max Eisikovits) még Temes megyéhez kapcsolja. Hogy a negyvenes évek közepétől magyarországi tanárai voltak (Kadosa Pál, Veress Sándor, Farkas Ferenc, Weiner Leó), s hogy később Marianne Stein, Darius Milhaud vagy Olivier Messiaen mellett formálta tovább komponistai tehetségét-tudását, az számára megadta a szakmai és művészi tágasságot; a zeneszerzői önelvárást és gazdag stílusismeretet épp úgy mesteri szintűvé emelte, mint az összetéveszthetetlenül kísérletező profil bátorságát.
Most Berlintől New Yorkig köszöntötték, köszöntik hangversenyekkel. A születésnapi koncertsorozat tervezésekor a Budapest Music Center épp úgy a Kurtág-zene előadói autenticitására fordította figyelmét, mint a kolozsvári koncert szervezői. Kolozsváron a helyiek számára jól ismert Lawrence Foster dirigálta a ...concertantét, elektromos hegedűn Hiromi Kikuchi, brácsán felesége, Ken Hakii játszott. A házaspárt mindenki a legavatottabb Kurtág-interpretátorok közé sorolja, maga a mester is a ...concertante exkluzív előadóinak tartja őket. A kiválasztottságnak ez a foka is arra mutat, hogy a Kurtág-zene magasabb elvárásokat támaszt a puszta alkalmi figyelemnél és a zenészi rutinnál. Nem elég jó zenésznek lenned: csak az avatott „kurtágisták” vállalkozzanak interpretációjára!
Ami pedig a ...concertantét illeti, a világtekintélyű Grawemeyer díjat 2006-ban elnyert kompozíció a kamarazenében és a nagyzenekari produkciókban egyaránt mélyre ásó, tapasztalt előadókat igényel, olyanokat, akik valóban nem kímélik az időt és a fáradságot, hogy e zene rétegeit felfejtsék, részleteiben is elmélyüljenek, koncentráltságát a konkrét hangzásban kidolgozzák. És nem csupán a szólistákról van szó! A zenekar önmagában is türelmes, precíz, csapatmunkára fokozottan alkalmas kell hogy legyen, hiszen az orkesztráció rendhagyó vonásokat is mutat – a kompozíció szerkezeti-összhangzati-hangulati bonyolultságáról nem is beszélve. A mű kolozsvári bemutatásának ezért nagy tétje volt: a helyi Filharmónia zenekarának egyfajta vizsgapillanata következett el általa,  most valóban lehetősége és kötelessége volt nemzetközi hírét-nevét igazolni.
Kelet-európai (magyar?, bánáti?, balkáni?) népzenei szövetével, a háborúk tépázta évszázad félelmeinek, drámáinak, kollektív emlékezetének tapasztalat-­desztillátu­má­val, az időbe ágyazottság és az időtlenségre való sóvárgás koordinátarendszerében kifeszített létezés megérzékítésével lepi meg a hallgatót ez a munka. A „fantázia” (a mű nagyobb volumenű, tobzódó része) többrendbeli gondolatváltásokkal, nagyívűen kidolgozott zenei tézisekkel fejlik ki a hallgató előtt, a kétosztatú kóda viszont inkább kontrasztív, a szólóhangszerekre nagyobb szerepet kiosztó megformáltságával pompázik, hogy végül leheletnyi, szinte lélegzetvisszafojtott epilógusban oldódjék fel Kurtág zenei világának kristályos vagy épp buja összetettsége.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében