"és sosem utazunk el"
Kereső  »
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 3. (689.) SZÁM – FEBRUÁR 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Utóvéd. A zöldhajúak
Pieldner Judit
„Minden állóképben ott rejtőzik egy történet” - beszélgetés Tóth Krisztina költővel, íróval
Tar Károly
Versek
Bogdán László
Madáremberek és őrszobrok
Paul Emond
Alexis Gayo végrendelete
Oláh András
Versek
Borcsa Imola
Próza
Hajós Eszter
Versek
Varga Sándor-György
Bipolár blues
Vida Kamilla
jocó
Kovács Emőke
Versek
Gegő Virág
Ismert tér határán
Lovász Krisztina
Versek
CSUSZNER FERENCZ
Húsvéti várakozás
Szőcs István
A dicsőség állhatatlansága vagyis Lőttek a kultúrának; újságírók és futballisták!
Szántai János
Tarantino és a szélesvásznú kamaradarab
KAÁLI NAGY BOTOND
Rendezés
Codău Annamária
Az idegenség alakzatai
Mihálydeák Adél
Álomcetli a paplan alatt
Demeter Zsuzsa
Skandináv "álom"
Jakabffy Tamás
Mérlegidők jönnek. Harnoncourt visszavonult
Szekernyés János
Hagyomány és korszerűség
Hírek
 
Hírek
XXVII. ÉVFOLYAM 2016. 3. (689.) SZÁM – FEBRUÁR 10.

Január 21-én elhunyt Paul Drumaru költő, író, műfordító. 1938. december 5-én született Gyulafehérváron. Szülő­városában és Nagyváradon kezdte tanulmányait, volt könyvelő és könyvtáros a Regionális Könyvtárban, Nagy­vá­ra­don. Az Alexandru Ioan Cuza Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 1966-ban, román nyelv és irodalom szakon. 1964-ben részt vett a Lunar 11 csoport megalapításában. A iaşi-i Nemzeti Színház irodalmi kritikusa, majd a Kriterion Kiadó szerkesztője volt (Bukarest, 1971-1998). A klasszikus és kortárs magyar irodalom olyan alkotóinak műveit ültette át román nyelvre, mint Ady Endre, Babits Mihály, Farkas Árpád, József Attila, Kányádi Sándor, Király László, Kovács András Ferenc, Markó Béla, Mózes Attila vagy Szilágyi Domokos.

A megújult arculatú Helikon újévi első, fiatal magyar irodalommal foglalkozó lapszámát mutatták be január 21-én Magyarország kolozsvári főkonzulátusán. A Nem lehet eltakarni című estet Mile Lajos főkonzul és Karácsonyi Zsolt, lapunk főszerkesztője nyitotta meg. Felolvasott és a fiatal irodalomról beszélgetett: André Ferenc, Gothár Tamás, Horváth Benji, Kali Ágnes és Serestély Zalán.

Átadták az RMDSZ Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjait január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a kolozsvári sétatéri Kaszinóban. Idén a díjat Fekete Vince költő, Onucsán Miklós képzőművész és Molnár Levente színész kapta, életműdíjjal tüntették ki Egyed Ákos történészt.
Orcsik Roland Harmadolás című kötetét mutatták be január 25-én Kolozsváron. A szerzővel Kovács Flóra beszélgetett.

Márton Evelin volt az E-MIL Álljunk meg egy szóra beszélgetéssorozatának vendége január 27-én Kolozsváron. Az est házigazdája László Noémi volt.

Balázs Imre József Álomfarsang című gyerekkötetét mutatták be a kolozsvári Koffer könyvesboltban és kávézóban, január 27-én. A könyv műhelytitkairól Demény Péter faggatta a szerzőt és Orosz Annabellát, a könyv illusztrátorát.
Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyerte el idén a Hollywoodba akkreditált külföldi filmkritikusok díját, az Aranyglóbuszt. A Saul fiát beválasztották a legjobb öt idegen nyelvű film közé is, amely indulni fog az Oscar-díjért folyó versenyben.

Dimény Áron színművésznek ítélte oda a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti tanácsa a 2013/2014-es évadban nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért és elsősorban a Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás címszerepéért a Bánffy Miklós-vándordíjat.

Az Írók Alapítványa, az Írók Szak­szer­vezete, a Sárvári Tinódi Gimná­zium és Sárvár Város Önkormány­zata meghirdeti a 39. Kárpát-medencei Közép­iskolás Irodalmi Pályázatot, és 2016. március 22-március 25-ig Sárvár városában megrendezi az irodalmi pályázat táborát. Pályázni vers-, próza- és tanulmány kategóriában lehet. Várják minden 14 – 18 év közötti középiskolás diák magyar nyelven írt írásait. A pályázat benyújtási határideje: 2016. február 22. Bővebb részletek a http://helikon.ro/irodalmi-palyazat-kozepiskolasok-reszere-sarvari-irodalmi-tabor/ linken.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében